Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank almanya chp Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ukrayna ankara abd

“Ekonomiyi Değil Döviz Kurunu Uçurdular”

“Türkiye’yi uçuracağı” vaadiyle sunulan başkanlık sistemi, geçen 22 ay içerisinde işsizliği yüzde 20 artırırken, döviz kurunu fırlattı. Başkanlık sistemine geçilen tarih olan 10 Temmuz 2018’de 4.70 TL olan dolar, iki yıl bile olmadan yüzde 44, euro ise yüzde 35 artış gösterdi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Türkiye’yi uçuracak denilen sistem, bugün özellikle ekonomide ağır bir sorunlar yumağıdır. Geride bıraktığımız yaklaşık iki yıllık sürede görülen de sistemin arıza verdiğidir. Uçura uçura ekonomiyi değil, döviz kurunu uçurdular, işsizliği uçurdular” dedi.

Temmuz 2018’de 3 milyon 531 bin olan işsiz sayısının korona krizi başlamadan önce 4 milyon 228 bine yükseldiğini hatırlatan Budak, tek adam rejiminin resmi rakamlara göre 697 bin yeni işsiz yarattığını vurguladı. Mart ayı işsizlik rakamları ile daha ağır bir tablonun gözler önüne serileceğini dile getiren Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

HEM AÇLIK HEM DE YOKSULUK SINIRINDAKI ARTIŞ YÜZDE 37

“Ülkeyi uçuracaklarını söyleyenler, işsizlik ve yoksulluğu bir çığ gibi büyüttü. Her geçen gün vatandaşın ekmeği küçülüyor. Hem açlık hem de yoksulluk sınırı Temmuz 2018’den bugüne yüzde 37 arttı.  O tarihte 1.738 lira olan açlık sınırı, bugün asgari ücreti aşarak 2.374 liraya, 5.662 lira olan yoksulluk sınırı ise 7.733 liraya yükseldi. Başkanlık sistemi vatandaşlara işsizlik, açlık ve yoksulluk dışında bir şey sunmamıştır. Emekçiler, işsizlik ya da açlık sınırının altında bir ücretle çalışma kıskacında bırakıldı. Hükümet korona krizinin tüm dünyayı vurmasına sığınarak bahaneler üretse de devletin resmi rakamları dahi başkanlık sisteminin yaşattığı yıkımın boyutlarını ortaya koyuyor. Kamu net borç stoku, 2019 yılı sonunda yüzde 44 artışla 693 milyar liraya çıktı. 2018 üçüncü çeyreğinde bu rakam 482 milyar liraydı. Zaten yoksullaşan halkın sırtına bir de ağır kamu borçları yüklendi.  

"TÜRK LİRASI PUL OLDU"

Türk Lirası başkanlık sistemine geçildikten bu yana sürekli değer kaybediyor. 10 Temmuz 2018’den beri, TL karşısında dolar yüzde 44, Euro yüzde 35 değer kazandı. 310 lira olan çeyrek altın, yüzde 100 değer kazanarak 621 liraya yükseldi. Paramız pul olurken iktidar sadece dış mihrakları suçlayarak kendisini temize çıkarmaya çalışıyor. İçinde bulunduğumuz bu ağır ekonomik buhrandan çıkışa yönelik ilk adım, 2020’ye ilişkin büyüme, işsizlik, enflasyon hedeflerinin ve diğer tüm makro-ekonomik göstergelerinin revize edilmesi ve derhal milletin işini ve geçimini koruyan önceliklerle yeni bir ek bütçenin hazırlanmasıdır.  Ancak asıl ihtiyacımız en kısa sürede tek adam rejiminden vazgeçip yeniden parlamenter sisteme dönülmesidir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.