Öne Çıkanlar deprem KENAN DOĞULU meclis Sertab Erener zorlu psm gülben ergen cem yılmaz Ebru Gündeş İrem Derici tarkan zülfü livaneli Hadise

Erdoğan: Bizim Nazarımızda Terör Örgütleri Arasında Hiçbir Fark Yoktur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de yaşanan savaşın 5. yılına girdiğini, şu ana kadar 400 bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini, 12 milyon insanın yurdunu terk ettiğini hatırlatarak, “Bugün Türkiye, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Türkiye Suriye meselesindeki bu duruşuyla insanlığın onurunu kurtarmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu’nda konuştu.

Somali’nin kritik bir süreçten geçtiğini ifade eden Erdoğan, “Devletin bütün kurumlarıyla birlikte yeniden yapılandırılması, engellerle dolu, zahmetli ve uzun bir yoldur. Federal yapının oluşturulması, yeni Anayasanın kabulü, seçimlerin yapılması gibi kilometre taşları her ülkenin tarihinde uzun tartışmaların, gerilimlerin sonunda oluşabiliyor” dedi. Somali Federal Hükümeti'nin ve bölgesel yönetimlerin kararlarını verirken Somali'nin geleceğini ve çıkarlarını koruyacağına inandığını söyleyen Erdoğan, “Bu zorlu süreçte Somali'ye destek olmalı, onları asla yarı yolda bırakmamalıyız. Biz bu desteğimizin bir tezahürü ve dayanışmamızın sembolü olarak dünyadaki en büyük büyükelçiliğimizi Mogadişu’da inşa ettik” dedi.

-“İNSANİ YARDIMLARA, KALKINMA PROJELERİ VE YATIRIMLAR EŞLİK ETMEZSE BAŞARILI OLAMAYIZ”-

Büyükelçiliği açmak üzere Mogadişu’yu yeniden ziyaret etmeyi planladığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Somali ülkemizin Afrika kıtasına yönelik bakış açısının bizim Afrikalı kardeşlerimizle kurmak istediğimiz ilişkinin adeta sembolü olmuştur. Uluslararası toplumla ve bölge ülkeleriyle işbirliği halinde Somali huzura erene, tam bir barış ve istikrar ülkesi haline gelene kadar bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

Uluslararası toplumun Somali’de daha aktif şekilde sahaya inmesini ve faaliyetlerini arttırmasını önemsiyoruz. İnsani yardımlara, kalkınma projeleri ve yatırımlar eşlik etmezse başarılı olamayız.”

İmkanlarla beraber sorunların da küreselleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kimsenin ne kadar uzakta yaşanırsa yaşansın, ortaya çıkan dramlara kayıtsız kalması, kendini gelişmelerin dışında tutabilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, mesafe ve sınırların günümüzde daha önce olmadığı kadar erozyona uğradığını, anlamını yitirdiğini kaydederek şöyle konuştu:

“Suriye ve Irak’ta yaşanan hadiselerde olduğu gibi terörizm, istikrarsızlık ve göç sorununun yüzlerce ülkeyi bir şekilde etkilediğini görüyoruz.  Şu ana kadar 400 binin aşkın insanın öldürülmüş olduğu Suriye’ye, herhalde insanlık olarak duyarsız kalmamız mümkün değildir. Zulmün ve katliamın çok daha büyüğü, çok daha insafsızı, balistik füzelerle, varil ve misket bombalarıyla hemen yanı başımızda yaşanıyor.”

-“TÜRKİYE SURİYE MESELESİNDEKİ BU DURUŞUYLA İNSANLIĞIN ONURUNU KURTARMIŞTIR”-

Suriye’de yaşanan savaşın 5. yılına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar 400 bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini, 12 milyon insanın yurdunu terk ettiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye’de 3 milyonu aşkın sığınmacının bulunduğunu belirterek,  “Bugün Türkiye, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Türkiye Suriye meselesindeki bu duruşuyla insanlığın onurunu kurtarmıştır” dedi.

-“ SURİYE ŞU AN TERÖR İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE KONUMUNA GELMİŞTİR”-

Rejim ve destekçisi ülkelerin Halep ve Türkmen bölgesi başta olmak üzere Suriye’nin kuzeyindeki hava saldırılarını yoğunlaştırdığını söyleyen Erdoğan, Suriye’deki duruma ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Suriye’nin kadim şehirleri tarihinde hiç görülmemiş bir şekilde bombalanıyor, yok ediliyor. Bu saldırılarda sadece son 10 günde çoğu sivil 600’ün üzerinde masum insan hayatını kaybetmiştir. Bu saldırılar güney sınırımızda yeni bir göç dalgası oluşturdu. Suriye’deki kaos DAEŞ, EL Nusra, PYD, YPG gibi terör örgütleri için büyüyüp, serpilebilecekleri bir ortam sağladı. Nitekim Suriye şu an terör ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir. Türkiye, Suriye kaynaklı tehditlerin acısını en fazla hisseden terör saldırılarından en çok etkilenen bir ülkedir.”

-“TÜM DEVLETLERİN ORTAK VE İLKELİ BİR DURUŞ SERGİLEMESİ GEREKİYOR”-

“Teröre ve terörü destekleyen ülkelere karşı artık tüm devletlerin ortak ve ilkeli bir duruş sergilemesi gerekiyor” diyen Erdoğan, “Bu konuda amalı-fakatlı ifadeler kullanmak, iyi terörist-kötü terörist ayrımına gitmek, daha önce gördüğü irtibatı şimdi yok saymak teröre destek olmaktır. Bu tarz bir duruşla terörle başarılı bir mücadele olamayacağını artık herkesin idrak etmesi, anlaması gerekiyor” diye konuştu.

-“HAVA SALDIRILARINDA SON 10 GÜNDE ÇOĞU SİVİL 600’E YAKIN KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİR”-

Türkiye’nin 30 yıldır bölücü terör örgütleriyle mücadele ettiğini belirten Erdoğan “Bizim nazarımızda terör örgütleri arasında hiçbir fark yoktur. El Şebab ile DAEŞ veya El Nusra ya da PKK, PYD, YPG arasında bir ayrım gözetmedik, gözetmiyoruz. Terör dünyanın her yerinde kim tarafından yapılırsa yapılsın terördür ve bu tehdide karşı kararlı bir şekilde mücadele edilmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’nin diğer konularla birlikte terörle mücadelede de desteğe ihtiyacı olduğunu, zira Somali’nin istikrarının sadece bu ülke için değil, tüm bölge ve kıta için hayati önem taşıdığını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.