Öne Çıkanlar AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici Erdoğan Yeşilyurt Sağlık Kontrolünden Geçti Eksi 80 Dereceye Kadar Donmayı Engelleyen Madde Bulundu Zeytinyağı kalp hastalıklarına karşı koruyucumu? İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett Mizgin Ay Dünya Şampiyonu MTV BİRİNCİ ÖDEME SON GÜN BM Kadını Güçlendirme İlkeleri Bildirisi yayın yasağı ahmet davutoğlu eğitimle ilgili ne dedi Arınma Gecesi: Seçim Yılı HAVA HAREKATI

Erdoğan: Irak Hükümeti Gayrimeşru Referanduma Karşı Başarılı İmtihan Verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Irak hükümeti önce DEAŞ belasına ardında da gayrimeşru referanduma karşı oldukça başarılı bir imtihan verdi. Yeni dönemde Irak halkının acil ihtiyaç ve taleplerini karşılanmasına yönelik adımların atılması önem arz ediyor. Bu konuda Türkiye olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu tekrar Sayın İbadi’ye ifade ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. El-İbadi’ye  “kardeşim” diyen Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğüne Türkiye’nin verdiği öneme dikkat çekerek, “12 Mayıs’ta bir seçim gerçekleştirildi. Bu seçimlerin bir kez daha tüm bölge için hayırlara vesile olmasını dilerim. Seçim sonrası sürecin ülkedeki tüm kesimleri kucaklayan ve Irak halkının beklentilerine cevap verebilecek bir hükümet kurulmasıyla neticelenmesi temennimizdir. Kritik alanlarda işbirliğimizi sürdürmek üzere kurulacak yeni hükümetle çalışmaya hazırız” dedi.

“Irak Hükümeti Önce Deaş Belasına Karşı Başarılı İmtihan Verdi”

Temmuz ayında Irak’ta başlayan protestoların suistimal edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şiddet asla bir hak arama yöntemi değildir. Türkiye olarak şiddet olaylarını asla tasvip etmiyoruz. Bu noktada kaygılarımızı ve Irak’ın huzuruna verdiğimiz desteği tekrar kardeşim İbadi’ye özellikle ifade etmek isterim. Şu anda tabii Irak’ın sorunları üzerinde gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde bilgiler aldık. Irak hükümeti önce DEAŞ belasına ardında da gayrimeşru referanduma karşı oldukça başarılı bir imtihan verdi. Yeni dönemde Irak halkının acil ihtiyaç ve taleplerini karşılanmasına yönelik adımların atılması önem arz ediyor. Bu konuda Türkiye olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu tekrar Sayın İbadi’ye ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

“Türkmen Kardeşlerimizin Meselelerini De Kendilerine İfade Ettim”

Irak ile Türkiye arasında açılacak ikinci sınır kapısının önemine değindiklerine dikkat çeken Erdoğan, “Açılacak kapı iki ülkenin faydasına olacaktır. Gereken adımları atacağımıza inanıyorum ayrıca gerek Musul gerekse Basra’da başkonsolosluklarımızı da yeniden faaliyete geçirme konusunu kendileriyle görüştük” dedi. Terörle mücadelede tam işbirliği içinde olma hususunda İbadi ile mutabık kaldıklarını aktaran Erdoğan şöyle konuştu:

“Türkiye olarak terör örgütleri arasında ayrım yapmadık, yapmıyoruz. DEAŞ’lı canilerle PKK’lı katiller arasında bizim nazarımızda bir fark yoktur. Her ikisi de kundaktaki bebekleri, sivilleri, yaşlıları katletmekten çakinmeyen vahşi yapılardır. Bu örgütleri ve uzantılarını bölgemizden kazımakta kararlıyız. Başta DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelede Irak ile dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz. PKK terör örgütüyle mücadelede Irak tarafından beklentilerimizi aktardım. PKK’nın Irak’tan tamamen temizlenmesi istikametinde çabalarımızı artırma hususunda görüş birliğimize vardık. Ayrıca Türkmen kardeşlerimizin meselelerini de kendilerine ifade ettim. Türkmenlerin özellikle Kerkük’te maruz kaldıkları saldırılara değinerek, kardeşlerimizin güvenliğinin sağlanmasının önemini burada da ifade ediyorum. Kerkük’te vilayetin yapısına uygun bir yönetim ve güvenlik mimarisi tesis edilmesinin Kerkük’te barışa katkı sağlayacağına inanıyorum.”

“İlgili Bakanlarımızı Bu Noktada Görevlendirdik”

Türkiye ile Irak’ın kaderlerinin aynı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Irak’ın güvenlik, refah ve istikrarı Türkiye’nin güvenlik, refah ve istikrarıdır. En önemli sorunlardan bir tanesi Irak’taki su ve enerji sorunudur. Bu konuda görüşmelerimizi detaylandırdık ve ilgili bakanlarımızı bu noktada görevlendirdik. Şu anda da yine yukarıda arkadaşlarımız görüşmelerini yapıyorlar ve daha sonra da bölgeye gitmek suretiyle bölgede ne gibi adımlar suda ve enerjide atılması gerekiyor bunları zaten suyu atılması gereken adımlar noktasında nedir biliyoruz ama enerji ile ilgili ne gibi adımlar atarız bunları da aramızda konuşma fırsatımız oldu şu anda da Bakan arkadaşlarımız ikili olarak bu konuyu görüşüyorlar” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
ErdoğanDeaşİbadi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.