Eski Adalet Bakanı Türk: Cumhurbaşkanına Tanınan Yetki Bir Fesih Yetkisidir

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanına tanınan yetkinin, hukuki niteliği itibariyle bir fesih yetkisi olduğunu belirterek, “Ama fesih yetkisi Meclis’in tamamen ortadan kaldırılması anlamında değil, hiçbir zaman o anlamda da kullanılmadı” dedi.  

ANKA’ya konuşan Türk, anayasa değişikliğine ilişkin “Cumhurbaşkanının Meclis’i fesih yetkisi” tartışmasını değerlendirdi.

Bunun bir terim sorunundan kaynaklandığını belirten Türk, “1924 Anayasası’ndan beri hiçbir anayasada ‘fesih’ sözcüğü kullanılmadı; fesih sürecinin açıkça öngörüldüğü Kanuni Esasi dönemine bir tepki, bu yetkinin çok sık kullanılmasına bir tepki olmak üzere, kullanılmadı. Ne 1924, ne 1961, ne 1982 anayasalarında ‘fesih’ sözcüğü kullanılmadı ama aynı anlamda ‘seçimin yenilenmesi’ ifadesi kullanıldı. Cumhuriyet döneminin geleneğidir bu, ‘fesih’ sözcüğü kullanılmadı ama hukuki olarak bu bir fesihtir” dedi.

Anayasa teklifinde cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, milletvekilliği genel seçimiyle, cumhurbaşkanlığı seçiminin birlikte yapılacağının düzenlendiğini anımsatan Türk, “Burada açıkça söylüyor. Teklifinin gerekçesinde de cumhurbaşkanının bu kararı tek başına verebileceği belirtiliyor. Burada cumhurbaşkanına tanınan yetki hukuki niteliği itibariyle bir fesih yetkisidir. Ama fesih yetkisi Meclis’in tamamen ortadan kaldırılması anlamında değil, hiçbir zaman o anlamda da kullanılmadı” diye konuştu.

Türk, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanın, ‘Böyle bir yetki olduğu ispat edilirse, ben görevimden istifa ederim’ sözünde durması gerekir çünkü bu yetki var. Bundan daha açık bir şekilde olamaz. Cumhurbaşkanı, her türlü yetki elinde toplanmış bir devlet başkanı haline getiriyor, seçimlerin yenilenmesine de karar verebiliyor” dedi. 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.