Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

"Genç İşsizliğinde Pembe Tablo Değil Gerçekçi Çözüm"

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, son günlerde bunalımlar ve intiharlara varan genç işsizliği konusunda "pembe tablo değil gerçekçi çözüm politikalarının hayata geçirilmesi" amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.


TÜİK’in nüfus projeksiyonlarına göre 2035 yılında genç nüfus fırsat penceresinin kapanacağı uyarısını yapan CHP’li Özdemir, “Türkiye’nin uzun süredir üretim ekonomisinden kopması, genç nüfustaki artış ve genç nüfusa yönelik stratejik ve sürdürülebilir istihdam politikalarının hayata geçirilememiş olması nedeniyle genç işsizliği hızla artmaktadır. On yedi yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarında bugün gelinen aşamada gençler, işsizlik kısır döngüsüne mahkûm edilmiştir. Siyaset kurumunun öncelikli gündem konusu 13 milyon gencimizin iş talebi olmalıdır.” dedi.

“HER 2 GENÇ KADINDAN 1’İ EKONOMİK YAŞAMIN EĞİTİM SİSTEMİNİN DIŞINDA”

Genç nüfusun katma değer yaratması konusunda önlerine yeni ve farklı fırsat alanları sunulamadığı gibi istihdam alanlarının da daraldığı görüşünü savunan Özdemir, “TÜİK’in 2018 verilerine göre 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yüzde 20,3'ü işsiz iken, bu oran 2019 yılında yüzde 26,1 gibi devasa bir seviyeye yükselmiştir. OECD ülkelerinde genç işsizlik oranı yüzde 10,9 iken Türkiye’de bu oran yüzde 26 ile OECD ülkelerinin 2 katını aşmaktadır. Her dört gençten biri ekonomik ve eğitim hayatının dışında kalmıştır. TÜİK’e göre ne eğitim öğretimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 24,8 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 17,6, kadınlarda ise yüzde 32,2’dir. Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik kurumu Eurostat’ın Nisan 2019’da yayımlanan “çalışmayan, eğitim ve öğrenim görmeyen (20-34 yaş arası) gençler (NEET)” araştırmasında ise, 28 AB ülkesinin ortalaması yüzde 16,5 iken bu oran Türkiye’de yüzde 33,2’dir. Burada asıl çarpıcı olan, çalışmayan, eğitim ve öğrenim görmeyen genç kadın oranının AB ülkelerinde yüzde 21 iken ülkemizde yüzde 51 gibi çok çarpıcı bir seviyede olmasıdır. Ülkemizde her iki genç kadından biri ekonomik yaşam ve eğitim sisteminin dışında kaldığını göstermektedir.” şeklinde ifadelere yer verdi.

“VASIFLI GENÇ İŞSİZ SAYISI ARTIŞTA”

Üniversite mezunu gençlerin sayısında hızlı bir artış yaşandığı savunulan önergede, “ekonomik ve sosyal yaşamın dışına itilen gençler arasında diplomalı ve vasıflı işsiz sayısı artmaktadır. İşsiz üniversite mezunlarının oranı 2014 yılında yüzde 10,6 iken 2018 yılında yüzde 12,4’e yükselmiştir. 2018 verileri derlendiğinde mühendis diploması olan 91 bin, mimar diploması olan 40 bin gencimize iş imkânı sunulamamaktadır. Sosyal hizmet bölümü mezunlarının yüzde 24’üne, gazetecilik bölümü mezunlarının yüzde 23,8’ine ve sanat mezunlarının ise yüzde 17,8’ine istihdam alanı açılamamaktadır.” denildi.

"GENÇLER ARASINDA MUTSUZLUK, MADDE BAĞIMLILIĞI ARTIYOR”

“İşsizlik nedeniyle gençlerde mutsuzluk ve huzursuzluk seviyesi her geçen gün artmaktadır. TÜİK verilerine göre 2016-2018 yılları arasında gençlerin memnuniyet oranında yaşan düşüş yaşanan tabloyu ortaya koymaktadır. Ekonomik krizin etkisiyle işsizlik sorununun ve yoksulluğun büyümesiyle madde bağımlılığının artmasına zemin oluşmaktadır. İşsizlik sorununun madde bağımlılığının artmasında önemli bir etken olduğu ortaya çıkmaktadır. Tedavi gören hastaların yüzde 53,9’u işsiz iken yüzde 10,4’ünün de düzenli bir işinin olmadığı kaydedilmektedir.”

“GENÇLERİN İSTİHDAM TALEBİ KARŞILIK BULMUYOR”

“Gençlerimize yeni istihdam alanları açılması ve işsiz kalması durumunda kullanılması gereken İşsizlik Fonu ise amacı dışında kullanılmaktadır. “Herkes bir-iki işçi alsın” veya “2019 yılında 2,5 milyon kişiye istihdam sağlayacağız” şeklindeki gerçekçi çözüm üretemeyen popülist söylemler milyonlarca işsiz gencimizin talebini karşılamaktan çok uzaktır.”

 “İŞSİZ GENÇLER SESİNİ DUYURMAK İÇİN KENDİNİ YAKIYOR”

İşsizliğe bağlı genç nüfusun bunalım be intihar girişimlerinde dikkat çekici artış yaşandığı uyarısını yapan Özdemir, “Son günlerde kamuoyuna da yansıyan haberlerde iş bulamayan ve bunalıma giren gençlerin suça bulaşma oranının ve intihar etme eğiliminde bir artış yaşandığı görülmektedir. Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde, “Ben hakkımı size helal ediyorum. Siz de bana hakkınızı helal edin. Biliyorum, sizi çok üzdüm. İşsizlikten bunaldım” yazılı not bırakan 34 yaşındaki Saffet G.’nin tavana bağladığı atkıyla intihar etmesi işte bu işsizlik sarmalının bir sonucudur. Yine Gaziantep’te eski bir hükümlü olan Eyüp D., İş-Kur’a başvuruyor, belediyeye başvuruyor fakat iş bulamıyor. Yaşadığı bunalım sonucunda kendisini yakıyor ve 4 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra kurtarılamayarak ölüyor.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.