Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö abd tüik tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Genel Kurul'da 28 Şubat

TBMM Genel Kurulu’nda, milletvekilleri 28 Şubat'a dair değerlendirmelerde bulundu. 

TBMM Genel Kurulu, 2016 Mali Yılı Bütçesini görüşmek üzere Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı Başkanlığı’nda toplandı.

Bahçekapılı oturumu, "Bugün 28 Şubat. Bundan tam on dokuz yıl önce siyasi tarihimize kara bir leke düştü. Ben, buradan, 28 Şubat mağdurlarını saygıyla selamlıyorum ve adı ne olursa olsun, sivil siyasete, demokratik siyasete yapılan her türlü müdahaleyi reddediyorum” sözleri ile açtı. Ardından söz alan milletvekilleri de “28 Şubat” ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi:

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan: “28 Şubat 1997'de Türkiye'nin yaşadığı o talihsiz günlerin sonucu olarak Türkiye'de bugün, maalesef, ehil kadrolar tasfiye edilmiş ve birçok başka hak etmeyen insanlar görevlere gelmişlerdir. Bu bakımdan, Türkiye'nin normal demokratik süreç içerisinde bir hayat sürebilmesi için bundan sonra demokrasiye yapılacak her türlü müdahaleye karşı aklıselimin birlikte olması gerekmektedir.”

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor: “Ben de 28 Şubat'ın bu yıldönümünde, tüm antidemokratik uygulamaları kınıyorum. Ancak şunu da belirtmekte fayda var; bu antidemokratik uygulamalardan ders alarak iktidarın daha hoşgörülü, daha makul yaklaşması, daha adil olması gerektiğini düşünüyorum. Bu vesileyle, bir daha Türkiye'nin 28 Şubatları yaşamaması, bir daha hiçbir şekilde antidemokratik uygulamalara meydan vermemesini diliyorum.”

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek: “Darbelerden ve ihtilallerden en büyük zararı gören bir siyasi partinin mensupları olarak darbeci zihniyetin tamamını kınıyoruz. 28 Şubat ve benzeri girişimleri yapanların tamamının da yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Ne hazindir ki bugün, maalesef, 28 Şubat'tan şikâyetçi olanların, 28 Şubatı yapanlarla ilgili hiçbir adli işlem başlatmadıklarına da şahit oluyoruz. Bunu da şiddetle kınıyoruz.”

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, “28 Şubatın yıl dönümünde, ben de, Parlamentoya yapılan girişimleri kınıyorum. Antidemokratik uygulamaların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Ancak bu tür darbe girişimlerini araç yaparak iktidar gücü elde edilmesini de, 27 Nisanları da ayrıca kınıyorum ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin açık olmasının, açık olmasının devamının sağlanmasının hayati önemi haiz olduğunu ifade ediyorum. Demokrasinin bizim için bir yaşam tarzı olduğunu da ifade ederek saygılar sunuyorum.”

MHP Erzurum Milletvekili  Kamil Aydın: “Darbe literatürüne 'postmodern darbe' olarak geçen 28 Şubatı biz de kınıyoruz fakat 28 Şubattan çıkaracağımız en büyük ders, iktidar olanların, erki elinde bulunduranların kutuplaştıran, ötekileştiren, karşı tarafı yok sayan bir uygulama hevesine kapılmamasını dilerim, temenni ederim.”

MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir: “28 Şubatta toplumun iradesine, millî iradeye olan müdahaleyi kınıyorum. Fakat 28 Şubat sonrasında da semboller üzerinden kamuoyu oluşturarak toplumun esas meselelerinin gölgelenmesinin sona ermesini, tahdit edilmemiş, tahrik edilmemiş, tehdit edilmemiş ve tahrip edilmemiş bir iletişim ortamı içinde, gerçek demokraside, bizim, çocuklarımızın ve torunlarımızın kendisini en iyi şekilde gerçekleştirdiği bir Türkiye'yi birlikte yaşamaya vesile olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.”

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan: “28 Şubatın yıl dönümünde, uzantısı olan, 2 Mayıs 1999 adı konmamış darbesini de bugün hatırlatmak istiyorum. Bir milletvekilinin, seçilmiş bir milletvekilinin şahsında, Türkiye'de ona oy veren kadın-erkek, başı örtülü-başı örtülü olmayan birçok insana karşı başlatılmış had bildirme kampanyası, 2 Mayıs 1999'da başlayan had bildirme kampanyası 23 Haziran 2015'te ancak başı örtülü olmayan milletvekilleriyle ve erkek milletvekilleriyle beraber başörtülü milletvekillerinin de ant içmesiyle bitmiştir.”

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç: “bugün 28 Şubat, milletin oylarıyla seçilmiş başörtülü milletvekilimize "Dışarı! Dışarı!" sesleri hâlâ kulaklarımızda. Bin yıl süreceği söylenen o günlerden başörtülü-açık ayrımı olmadan, milletin temsilcisi olarak Mecliste yer aldığımız bugünleri yaşamanın onurunu yaşıyoruz. 28 Şubat her ne kadar başörtüsüne karşı olsa da aslında başörtüsü ve kadın üzerinden Türkiye'nin gelişmesine karşıdır.”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Açıkça ifade etmek isteriz ki, doğrudan ya da dolaylı olarak demokrasiye yapılan her türlü darbe girişimi, her türlü istikamet verme, her türlü dayatmanın karşısında olan Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, o tarihte yaşananların bir daha yaşanmaması gerektiğini ümit ediyor, o günü açık bir darbe süreci olarak tarif ediyor, o dönemde mağdur olan tüm siyasetçilerin, o dönemde mağdur olan tüm gazetecilerin, tüm öğretim görevlilerinin, tüm iş adamlarının bir daha böyle şeylerin yaşanmayacağı bir Türkiye'de birlik ve beraberlik içinde, demokrasiye, düşün hayatına katkı sağlamalarını ve bundan sonra Türkiye'nin hiçbir şekilde demokrasiden uzaklaşmamasını ümit ediyoruz. Meclisin burada yapacağı bir öz eleştiri var.”

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: “Bugün 28 Şubat 1921... Konuşmamın girizgâhına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk bütçesinin kabul tarihi olarak da bir hatırlatma yaparak başlamak istiyorum ve bugün de yine bir bütçeyi görüşüyoruz.”

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel: “Evet, 28 Şubat darbesiyle ilgili, bugünün 28 Şubat olmasından kaynaklı… Gerçekten o süreçleri çok yakinen bilen… Bu darbe sürecinde özelde kadınlara ilişkin, başörtüsünden kaynaklı, üniversitelerden atılmasını sağlayan ve başörtüyü… 'Kadına yönelik şiddet' olarak ifade edilen ve kadının iradesini yok sayan yaklaşımla bir darbe süreci yaşadık. Bu darbe süreci, aslında, bir de bütün hak ihlallerinin ortaya çıktığı, aynı zamanda Sincan'a tanklar ve toplarla girildiğini gördüğümüz bir süreçti.”

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz: “Tabii, bugün 28 Şubat, 28 Şubat postmodern darbenin on dokuzuncu yılı. Ben bu vesileyle bundan önceki dönemlerde özellikle 27 Mayıs ihtilali, 12 Mart muhtırası, yine, 1980 ihtilali ve yakın zamanda yine tanıklık etmiş olduğumuz 27 Nisan e-muhtırası, Gezi eylemleri, 17-25 Aralık operasyonları da dâhil olmak üzere millet iradesini, demokrasiyi askıya alacak şekilde, demokrasiyi kesintiye uğratacak şekilde, demokrasiyi inkıtaya uğratacak şekildeki tüm darbe girişimlerini bugün tekrar, bir kez daha kınadığımı özellikle belirtmek istiyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.