Öne Çıkanlar chp Covid19 tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd fetö zam AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici istanbul büyükşehir belediyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül bm aselsan

Gözler MGK Toplantısı İçin Beştepe’de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye dönmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısına çevrildi. Toplantıda, ABD’nin Türkiye’ye yaptığı yaptırım tehditlerinin, terörle mücadelenin ve Suriye’deki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’ne giden ve ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Zambiya’ya geçen Erdoğan, gece 03.00 sularında yurda döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Afrika turunu müteakip yoğun bir gündem bekliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı hafta başında gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplanacak Kurulda kritik konuların ele alınması bekleniyor.

Terörle Mücadele

Toplantıda, PKK, DEAŞ ve FETÖ ile yurt içi ve yurt dışında edilen mücadele ele alınacak, Irak’ın kuzeyinde devam eden Kararlılık Harekatı’nın masaya yatırılması öngörülüyor. Hava desteği ile yürütülen operasyon kapsamında barınma alanları, silah mevzileri ve depolar imha edilmiş, onlarca PKK mensubu etkisiz hale getirilmişti. Daha önceki harekatlarda görevin tamamlanmasının ardından sınır dışından dönen TSK unsurları bu kez Irak’ta kalarak bölgede hakimiyet sağlıyor. Kurulda, yurt içinde huzur ve güven ortamının sürdürülmesi, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunması, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yapılan yatırımların devam ettirilmesi, uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele amacıyla gerçekleştirilen terörle mücadele faaliyetlerinin değerlendirilmesi öngörülüyor. Yeni sistemin ilk MGK toplantısında FETÖ’nün yurt içindeki kripto yapılanmalarına yönelik çalışmalar ile yurt dışındaki sözde lider kadrolarının yakalanarak Türkiye’ye getirilmesine ilişkin faaliyetlerin ele alınması bekleniyor.

Fırat Kalkanı Ve Zeytin Dalı Harekatı

Ayrıca, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile kontrol altına alınan bölgelerde istikrarın sağlanması ve altyapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için yapılan çalışmaların gündeme gelmesi bekleniyor. YPG’nin Menbiç’ten çıkarılması için ABD ile mutabık kalınan yol haritası çerçevesinde devam eden koordineli-bağımsız devriye faaliyetlerinin de ele alınması öngörülüyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarının yanı sıra Türkiye’nin gerginliği azaltma planı çerçevesinde İdlib bölgesinde kurduğu gözlem noktaları ve Suriye Ordusunun İdlib etrafına yaptığı askeri yığınağın da gündeme gelmesi öngörülüyor.

ABD İle Gerilen İlişkiler

ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, ABD’li Pastör Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı şeklindeki beyanları ile gerilen Türkiye-ABD ilişkilerinin de MGK toplantısının en önemli maddesi olması bekleniyor. Pastörün tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesi üzerine ABD kanadından birbiri ardına gelen yaptırım tehditleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, “Yaptırımlar ile Türkiye’ye geri adım attıramazsınız” şeklinde karşılanmıştı. Pastör Brunson krizinden kısa bir süre önce ise ABD Kongresinin son halini verdiği savunma bütçesinde F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına ve devrine kısıtlama getirilmesi öngörülmüştü. Öte yandan Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi ABD-Türkiye ilişkilerinde tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

Bütün bu başlıkların MGK toplantısında ele alınması ve toplantıda ayrıntılı sunumlar yapılması bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.