Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk erdoğan soner çetin operasyon azerbaycan

Gürer: “Gıda Terörü İçin Sıkı Önlemler Alınmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taklit ve hileli ürünleri piyasaya sürerek halkın sağlığını tehlikeye sokan firmalara verilen cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu söyledi. 


 
İnsanlara at, merkep ve domuz eti yediren, sütsüz peynir ve sahte bal üretip kişilerin hayatını tehlikeye sokan hileci firmaların yakalanıp haklarında işlem yapıldıktan sonra isim değiştirip gıdada terör estirmeye devam ettiklerini belirten Gürer, “Bunun cinayetten farkı yok, hilecilere en ağır hapis cezaları verilmeli” dedi. 
 
 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca listesi açıklanan, gıdada taklit ve tağşiş yapan firmalarla ve bu firmalara ait hileli ürünlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 
 
CEZA ALAN FİRMALAR İSİM DEĞİŞTİRİP, GIDA TERÖRÜNE DEVAM EDİYOR

Bakanlık tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan son rakamlara göre taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 45 firmaya ait 55 parti ürün kamuoyuna duyurulduğunu anımsatan CHP Milletvekili Gürer, bu firmalardan bazılarının Şubat ayında yayınlanan listede de yer aldığının belirlendiğine dikkat çekti. 

DEMEK Kİ CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL!

Hileli gıda üretip piyasaya süren ve adeta insanların canına kasteden bu firmaların, isim değiştirerek hileli gıda üretimine devam ettiklerinin tespit edildiğini vurgulayan Gürer, “Demek ki cezalar caydırıcı değil. Halkın sağlığıyla oynamaktan çekinmeyen firma, gerekli cezayı almıyor olacak ki, bir ay sonra yeniden gıda denetimlerine takılıyor ve başka isimlerle gıda terörüne devam ediyor” dedi. 

8 YILDA 1509 FİRMA 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2012 yılından bu yana hileli üretim yapan firmaları teşhir ettiğini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bugüne kadar 1509 firmaya ait 3 bin 356 parti ürünün listesinin yayınlandığını ifade etti. Gürer, son 8 yılda hileli ürünleri piyasaya süren 1509 firmadan bazılarının aynı suçu birden fazla işlediğinin tespit edildiğine vurgu yapan, “Açıklanan listelere baktığımızda en çok et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşiş ürünlerin olduğunu görüyoruz. Alkollü ve alkolsüz içecekler, arıcılık ürünleri, baharat, bitki, çay, kahve, bitkisel yağ, margarin, çikolata, enerji içecekleri, takviye edici gıdalar ve ürünlere katılan ilaç etken maddeleri hileli ürünlerin içinde yer alıyor” dedi. 

TÜKETİCİ TEDİRGİN

Tüketici  gidip gıda ürünü alır ve tüketirken içinin rahat olması gerektiğini  söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Et ürünlerinde at, merkep ve domuz eti kullanılmış. Adamlar süt kullanmadan peynir üretmiş. Bal diye satılan şeyin ne olduğu belli değil.2006 yılında AKP hükümeti  domuz  ve at  eti için genelge yayınlayarak kasaplık hayvan eti olmasını sağladı. Doğrudan satışı suç değil. Sorun bu etlerin dana eti diye satılması ya da ürünlere katılması, ürün içeriğinde var olduğu belirtildiğinde suç değil, onu vatandaşa dana diyen satılması suç” diye konuştu. 

HAPİS CEZASI ŞART!

Gıda terörünün Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Milletvekili seçildiğim 2015 tarihinden bu yana en çok üzerinde durduğum konulardan biri de gıda terörüdür. Sorunu defalarca kez Meclis Genel Kurulu’nda gündeme getirdim. Komisyon toplantılarında bu soruna parmak basılmasını istedim. Çok kez soru önergesi ve basın toplantıları düzenleyerek, sorunun büyüklüğüne dikkat çektim. Son olarak hileli gıda üretenlere hapis cezası verilmesi konusunda hazırladığım Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına sundum” şeklinde konuştu. 

BU KAFAYLA OLMAZ!

AKP iktidarının diğer pek çok önemli konuda olduğu gibi gıda terörü sorununu da  yeterli takibe  almadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir firma bir ay arayla iki kez hileli gıda üretmekten yakalanıp, bir sonraki ay üçüncü kez aynı işi yapmaya devam ediyorsa, burada bir yanlışlık, ters giden bir şeyler vardır. Cezalar yeterli ve caydırıcı değil. Bu kafayla gıda terörünün önüne geçilemez. Bir an önce yasal düzenleme yapıp, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan gıda terörünün en aza indirilmesi için caydırıcı cezalar uygulanması gerekiyor” açıklamasında bulundu. 
Gürer gıda terörü engellenebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığının yetkisini belediyeler ile paylaşması gerektiğini ve yeniden Belediyelerin hileli gıda ve ürünler denetiminde yetkililerinin artırılması gerektiğini de ifade etti.2004 yılı sonrası Belediyelerin gıda denetim yetkisinin sınırlandırılmasının sorunun artmasına neden olduğu belirtti. Virüs süreci ve sonrası gıda sorunun giderek artacağına da işaret eden Ömer Fethi Gürer  hileli ürünler için daha sıkı denetim ve kontrol düzenlemeleri şart” dedi.

RAMAZAN FİYATLARI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Ramazan ayı nedeniyle ürün fiyat ve içeriğinin de öne çıktığı bir dönem olduğuna dikkat çekti. Virüsün ortaya çıkardığı bu sürecin yanında Ramazan ayının gelmesiyle gıda alımı ve tüketimi artar. Bu bağlamda herkes ürün içeriğine ve ürün temin etiği yerlere özen göstererek merdiven altı denetimsiz ürün almamaya dikkat etmelidir.” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.