Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı suriye

Gürer: “Hasan Dağı Ve Tuz Gölü’ne Dikkat!”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz pazartesi akşamı Bor ilçesine bağlı Obruk köyünde meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem ve ardından çevre köylerde devam eden artçı sarsıntıların, volkanik bir dağ olan Hasan Dağı’na dikkatleri yönelttiğine ve kaygılara neden olduğunu söyledi. 

Deprem ve artçı sarsıntıların, 550 milyon metreküplük birinci fazı tamamlanan Doğalgaz Depolama Tesisinin yer aldığı Tuz Gölü’nün altından geçen fay hattının Niğde uzantısında meydana geldiğini de hatırlatan Ömer Fethi Gürer, depremlerin gölün içine yapılan doğalgaz depolarına da etkisinin olup olmadığının araştırılmasının önemli olduğunu belirtti.

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 21 Eylül Pazartesi günü saat 22.00’de merkez üssü Bor ilçesine bağlı Obruk köyü olan ve 5.1 şiddetinde gerçekleşen depremin adından hem depremin merkez üssünde hem de çevre köy ve kasabalarda artçı sarsıntıların halen devam ettiğini belirtti. 

VOLKAN UYANIR MI?

Depremde can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, deprem ve sonrasında meydana gelen artçı sarsıntıların volkanik bir dağ olan Hasan Dağı’nın eteklerindeki bölgelerde olmasının,  volkanın aktif olabileceği belirtilen ve çevresinde yapılan araştırmalarda halen gaz çıkışı olduğu tespit edilen bu yörede kaygılara neden olduğunu  söyledi. 

GÜRER, HASANDAĞI’NDAKİ GAZ ÇIKIŞINI 4 YIL ÖNCE TBMM GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2016 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Aybayrak’a, Hasandağı’nın volkanik hareketliliği ve dağın eteğindeki Keçikalesi köyünde karbondioksit gazı çıkışlarıyla ilgili bilimsel çalışma yapılıp yapılmadığı yönünde soru önergesi verdiğini de hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Bakan Albayrak soru önergemize ‘Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen bir bilimsel proje kapsamında Haşan Dağı ve Erciyes civarında yapılan çalışmalarda, 20 farklı noktada gaz çıkışı tespit edilmiş olup bu noktalardaki gaz aktivitesi halen takip edilmektedir” şeklinde yanıt vermişti” dedi. 

BAKAN ALBAYRAK GAZ ANALİZİ PROJESİNİN DEVAM ETTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Aybayrak’ın ayrıca Hasandağı ve çevresindeki gaz çıkış noktalarındaki C02 değerlerinin periyodik olarak ölçüldüğü ve Bu gazların kökenine yönelik izotop analizleri ve bunların değerlendirilmesi çalışmalarının, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir proje kapsamında devam ettiği yönünde açıklama yaptığını anımsattı. 

VOLKANİK AKTİFLİĞİ DEVAM EDİYOR MU?

Diğer yanda bilim insanlarının, Obruk köyünde ve Hasan Dağı’nın eteklerindeki yerleşim alanlarında halen devam eden artçı depremlerin dağın volkanik hareketliliğinin tespitine yönelik önerilerine de kulak verilmesi gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bilim insanların bu bölgenin jeolojik ve sismolojik açıdan incelenmesi, depremlerin volkanik mi yoksa tektonik mi olduğu konusunda araştırma yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Yapılan araştırmalar, milattan 7 bin yıl önce Hasan Dağı’nda volkanik patlamanın olduğunu gösteriyor. Dağın halen volkanik aktifliğini yitirip yitirmediğinin de belirlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

TUZ GÖLÜ’NDEKİ DOĞALGAZ DEPOSUNU ETKİLER Mİ?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkez üssü Bor ilçesinin Obruk köyü olan depremin ve ardından meydana gelen artçıların Tuz Gölü Fay Hattı’nın Niğde uzantısında olmasının, Tuz Gölü’nün içinde yapımı devam eden Doğalgaz Depolama Tesisi açısından da etkisinin takip edilmesi gerektiğini  vurguladı. 

UZMANLARIN ÖNERİSİNE KULAK VERİLMELİ

Uzmanların Tuz Gölü Fayının 7 şiddetinde deprem üretme kapasitesine sahip olduğu yönünde görüş bildirdiklerini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2016 yılında verdiğimiz Tuz Gölü’ndeki Doğalgaz Depolama Tesisi ile ilgili soru önergemize verdiği yanıtta, BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Tuz Gölü'nde 1 milyar metreküp yer altı doğal gaz depolama projesi yürütüldüğünü açıklamıştı. Bakan Albayrak, 2018 yılında yaptığı başka bir açıklamada ise Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisinin birinci fazı olan 550 milyon metreküplük bölümünün tamamlandığın, 2023 yılına kadar bu tesisin kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini bildirmişti”  şeklinde konuştu. 

VAKİT KAYBETMEDEN ARAŞTIRMA YAPILMALI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremlerin Hasan Dağındaki volkanik hareketliliğe ve Tuz Gölü’ndeki Doğalgaz Depolama Tesisine nasıl bir etkisinin olacağı yönünde araştırma yapılması ve olası bir tehlike için şimdiden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.