Gürer: “Pancar Üreticisi Kan Ağlıyor”

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer ise stratejik bir ürün olan şeker pancarı için açıklanan ton başına 336 liralık alım fiyatının, üreticiyi memnun etmediğini belirterek, “ 20 Eylülde alım kampanyası başladı. Üretici en az 16 polar için ton fiyatı 390 TL bekliyordu.2019 yalında müjde diye 1 Eylülde açıklama yapan Cumhurbaşkanı neden bu sefer fiyatı açıklayamadı ”diye konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömür Fethi Gürer, bu yılki alım fiyatı beklentilerinin çok altında kalan pancar üreticilerini, söküm yaptıkları tarlalarda ziyaret etti. 

Gürer’e sorunlarını anlatan çiftçiler, “Ne ekersek para etmiyor. Dolar arttıkça pancar üretiminde maliyetler 2 katına çıktı ama alım fiyatı çok düşük seviyede kaldı. Fiyatın bu kadar düşük olmasını beklemiyorduk. Bize ekme, çiftçiliği bırak diyorlar” dediler. 

GÜRER, PANCAR ÜRETİCİLERİNİ ZİYARET ETTİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl tonu 300 lira olan 16 polar şeker pancarının bu yılki alım fiyatının 336 lira olarak belirlenmesinin ardından, Niğde’de şeker pancarı üretimi yapılan tarlalarda üreticilerle bir araya geldi, çiftçilerin sorunlarını dinledi. 

336 LİRA BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALAN BİR FİYATTIR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e pancar üretiminde yaşadıkları sorunları anlatan çiftçiler Tükşeker tarafından 336 lira olarak açıklanan 16 polar şeker pancarı alım fiyatının, beklentilerinin çok altında kaldığını ifade ettiler. 

ÜRETİCİ  390 LİRA FİYAT BEKLİYORDU 

Dolar ve enflasyon arttıkça, ilaca, gübreye, mazota, sulamada kullanılan ekipmanlara ve elektriğe art arda zamların geldiğini ve maliyetin geçen yıla göre yarı yarıya arttığını söyleyen pancar üreticileri, “Bu koşullarda geçen yıl 300 liradan alınan şeker pancarı için bu yıl en az 390- 400 lira arası bir fiyat bekliyorduk. Ancak 16 polar şeker pancarı için 336 lira fiyat belirlenmesiyle hayal kırıklığı yaşadık. Bize müjde diye geçen yıl fiyat açıklanmıştı. Hakkımız olanı müjde diye duyuruluyordu. Bu yıl ise fiyat sessizce açıklandı” dediler. 

VERDİKLERİ 36 KURUŞUN 20 KURUŞUNU GERİ ALSINLAR!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Açıklanan pancar alım fiyatından memnun musunuz?” diye sorduğu bir çiftçi ise Gürer’in sorusuna espriyle karışık kinayeli bir yanıt verdi. Açıklanan fiyattan memnun olmadığı her halinden belli olan pancar üreticisi, “ Geçen yıla göre 36 kuruş zam verdiler. Bu fiyat bize çok fazla gelir! 20 kuruşunu geri alsınlar!..” diyerek tepkisini dile getirdi. 

ELEKTRİĞE 6 KEZ ZAM GELDİ

Girdi maliyetlerinin artığına dikkat çeken pancar üreticisi, “Yılbaşından bu yana elektriğe 6 kez zam geldi. Ben burada büyük bir çiftçiydim. Ancak zamlardan dolayı elektrik borcumu ödeyemedim ve benim su kuyumu mühürlediler. Şu anda tarlamda susuz söküm yapmak zorunda kalıyorum” dedi.

NE EKERSEK ZARAR 

Pancar ekimi yaptığı tarlanın yanındaki diğer bir alana 115 bin lira masraf ederek domates ektiğini söyleyen üretici, 70 kuruşa mal ettikleri domatesi 40 kuruşa satmak zorunda kaldıklarını belirterek, “115 bin lira harcayarak ürettiğim domatesleri 80 bin liraya sattım. Emeğim hariç 35in lira zarar ettim. Ne ekersek zarar ediyoruz. Buğday ektik zarar ettik, mısır ektik zarar ettik, domates ektik zarar ettik, pancar ettik zarar ettik. Dolar kurundaki artışlar maliyetlere yansıyor. Gübre, ila, mazot, sulamada kullanılan ekipmanlar dolar arttıkça zamlanıyor. Geçin yıl 50 liraya aldığımız ilaç 150 lira oldu. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” ifadesini kullandı. 

BİZ ÜRETMEZSEK, İNSANLAR NE YİYECEK?

Pancar sökümü yapan bir başka üretici ise en az 400 lira olarak bekledikleri taban fiyatının 336 lira olarak açıklanmasıyla birlikte, artık önümüzdeki yıl pancar üretimi yapmayacaklarını belirterek, “Hiçbir üründen kar edemiyoruz. Ekim yapılan alanlar sürekli daraldı. Böyle giderse tarlalar tamamen boş kalacak. Biz üretmezsek, ekim yapmazsak, bu insanlar ne yiyecekler, beton mu yiyecekler?” şeklinde konuştu. 

HAYAL KIRIKLIĞI 

Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2 ay gecikmeli olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatının 16 polar için en az 390 lira, 20 polar için de en az 460 lira olmasını bekleyen üreticiler, açıklanan 336 liralık fiyatla büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. 

ŞEKERPANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR 

Açıklanan alım fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Şeker pancarı stratejik bir üründür. Bu üründen şeker, küspe, melas, alkol üretilir. İspirto üretiminde kullanılır. Eken, çapalayan; tohum, ilaç, gübre satan, fabrikaya taşıyan, işleyen, üretilen şekeri ülke geneline dağıtan ile bu ürün geniş bir kitleyi ilgilendirir. Yanlış uygulama nedeniyle şeker pancarı üreticileri ekimden uzaklaşıyor. Böylece çok geniş bir kesini ilgilendiren bu ürünün ekim alanlarını azalması, adı geçen kitlelerdeki kesimlerin ekonomik olarak küçülmesine neden oluyor” dedi. 

ÜRETİCİSİ SAYISI AZALIYOR 

400 bin şeker pancarı üretici sayısının son yıllarda 100 bine kadar düştüğünü ve şeker pancarı ekim alanlarının da sürekli daraldığını anlatan Gürer, “Şekerpancarı üretimi düştükçe, nişasta bazlı şurup piyasası genişliyor. Nişasta bazlı şurubun insan sağlığına ciddi zararı olduğu bilim insanları tarafından sürekli açıklanıyor. Pancar üretiminin düşmesi, başta çiftçiler olmak üzere ek çok kesimi olumsuz etkilediği gibi nişasta bazlı şurubun dolaşımının artması nedeniyle sağlımızı de olumsuz etkiliyor” diye konuştu. 

ÇİFTÇİ EKİM YAPMAKTAN UZAKLAŞIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, siyasi iktidarın tarıma yaşanan sorunları görmezden gelmesinin, üreticiyi bu hale düşürdüğüne de dikkat çekerek, “ Çiftçiye destek verilmeli. Dolar kuru sürekli artarken, enflasyon önlemezken, maliyeti yüzde 50 artan, şeker pancarı alımına yüzde 11 seviyesinde artış sağlanması, çiftçinin ekim yapmaktan uzaklaşmasına neden olur. Fiyat belirlenmesindeki her yanlışta çiftçi giderek ekim yapmaktan uzaklaşıyor” uyarısında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.