Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

Gürer: “Yabancı Tüccarın İsteğine Değil, Kendi Üreticinin Sesine Kulak Verin”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hasat zamanında gümrük vergilerinin düşürülerek, ülkemizdeki çiftçilerin mağdur edilmesine dikkat çekmek amacıyla Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2018 yılında 5 kez tarımsal ürünlerin ithalatında gümrük vergisinin indirildiğini açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Hasat zamanı, gümrük vergilerinin kaldırılarak-düşürülerek ithal edilen ürünlerin çiftçimizde yarattığı mağduriyetler araştırılmakta mıdır? Bu uygulamadan vazgeçilmesi düşünülmekte midir? 2018 yılında kaç kez gümrük vergileri kaldırılmıştır veya düşürülmüştür?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Tarımsal piyasalar Bakanlığımız tarafından üretim-tüketim dengesi, iç ve dış piyasa fiyatları, ithal maliyetleri, döviz kuru ve diğer makroekonomik değişkenler esasında takip edilmekte ve gerekli görülmesi halinde tarım ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin arttırılması ya da indirilmesi yönünde düzenlemeler yapılabilmektedir” dedi. 

Bakan Pekcan. Hasat zamanında, gümrük vergilerinde; üretici haklarının korunması gözetilerek vergi ayarlamaları yapıldığını ileri sürerek, “ Bu kapsamda her türlü kontenjan talebi yerli ürün alımına göre değerlendirilmektedir. 26 Aralık 2018 tarihinde, ayçiçeği hasadı sonrası stokların bitmesiyle iç piyasada fiyat artışına mahal vermemek için yeni hasat dönemine kadar sınainin kullanımı için %0 gümrük vergili 300.000 ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatına yönelik tarife kontenjanı açılmıştır. Söz konusu tarife kontenjanı 1/7/2018-15/10/2018 tarihleri arasında iç piyasadan yerli yağlık ayçiçeği tohumu alımı yapan sınai firmalara tahsis edilecektir” açıklamasında bulundu. 

Pekcan, 2018 yılında tarımsal ürünlerin ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin indirilmesine ilişkin olarak 5 adet Bakanlar Kurulu Kararı/Cumhurbaşkanı Kararının yürürlüğe girdiğini ifade etti. 

GÜRER: “TÜCCARIN İSTEĞİNE DEĞİL, ÜRETİCİNİN SESİNE KULAK VERİN”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise özellikle hasat zamanlarında yapılan gümrük vergisi indirimlerinin, ülkemizdeki üreticileri ciddi manada mağduriyete sürüklediğini belirterek, “Buğdayı üretici hasat ediyor, tüccar alım yapacak  daha fiyat oturmadan buğday  üreticinin elinde iken gümrük vergisi sıfırlanıyor ve üretici tüccarın verdiği fiyata mahkum ediliyor. 3 yıldır buğday fiyatı değişmiyor. Girdi fiyatları artıyor, maliyet artıyor, fiyat çakılı kalınca üretici alternatif ürün arıyor. Bakan soru önergesine verdiği yanıtta özellikle vergi ayarlamalarının üreticinin hakları gözetilerek yapıldığını iddia ediyor. En son soğan ve patateste üreticinin hakkını ne kadar gözetlediklerini gördük. Hem üretici mağdur hem tüketici. Sadece geçen yıl 5 kez vergi indirimi yapılmış olması dikkate alındığında, Sayın Bakan’ın bu iddiasının doğruluğu tartışılır hale geliyor. Hasat zamanında yapılan vergi indirimleri, üreticiyi ciddi manada mağdur ediyor. Bu uygulamayla, yerli üreticiye ‘sen üretim yapma’ denilmek isteniyor. Hasat zamanında tarımsal ürünlerin ithalatında yapılan vergi indirimi nedeniyle, geçen yıl üretim yapan binlerce çiftçi,  mağdur oldu. Şimdi soğan ve patateste aynısı yaşanıyor. Bu konuda Ticaret Bakanlığının yabancı çiftçi ve tüccarın isteğini değil, kendi üretici ve tüketicisinin  sesine kulak vermesi gerekiyor” diye konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.