Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI kızılay recep tayyip erdoğan operasyon kemal kılıçdaroğlu

Hamzaçebi: Eylemler Var Diye Meclis Çalışmalarına Ara Vermez

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Meclisimiz normal çalışmasına devam edecektir. Böyle bir patlama olabilir; Türkiye'nin çeşitli yörelerinde zaman zaman şiddet eylemleri, terör eylemleri olmaktadır. Bu eylemler var diye Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına ara vermez. O nedenle çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Ankara’daki bombalı saldırı Meclis Genel Kurulu’nda da hissedildi. Saldırının ardından tutanaklara şu konuşmalar yansıdı:

Filiz Kerestecioğlu Demir (İstanbul) - Az önce bizim de hissettiğimiz ciddi, büyük bir patlama oldu Ankara'da. O nedenle bir ara vermemiz en azından ve hem kendimizi hem de insanları bilgilendirmemiz gerekmez mi? Bilmiyorum. Yani "Böyle bir usul de yok diyebilirsiniz." ama ciddi bir gerçeklik şu anda bu.

Başkan - Sayın Özel, dinliyorum efendim.

-“BU EYLEMLER VAR DİYE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ ÇALIŞMALARINA ARA VERMEZ”-

Özgür Özel (Manisa) - Sayın Başkan, teşekkür ederiz.

Gerçi sizin varlığınızda böyle bir şeyi hatırlatmak doğru değil ama, biz, grup başkan vekilleri olarak: Öncelikle Meclise çok yakın bir yerde bir patlama gerçekleşti, çok sayıda ambulansın sevk edildiğini duyuyoruz, patlama tüm Meclis kampüsünde de duyuldu. Bu şartlar altında, tabii, konuşmacının konuşmasını dinlemek… Orada cevaba ve düzeltmeye muhta Değerli arkadaşlar, Meclisimiz normal çalışmasına devam edecektir. Böyle bir patlama olabilir; Türkiye'nin çeşitli yörelerinde zaman zaman şiddet eylemleri, terör eylemleri olmaktadır. Bu eylemler var diye Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına ara vermez. O nedenle çalışmalarımıza devam ediyoruz

Sizin uygun göreceğiniz şekil ve yöntemde çalışmalara hiç olmazsa bir süreliğine ara verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum efendim.

Başkan - Teşekkür ederim Sayın Özel.

Sayın Bostancı…

-“MECLİSİN RUTİN GÜNDEMİNİ TAKİP ETMESİ UYGUN DİYE DÜŞÜNÜYORUM”-

Mehmet Naci Bostancı (Amasya) - Sayın Başkanım, gelen haberlere göre yakınlarda bir yerde bir patlama olduğu anlaşılıyor, yaralılardan bahsediliyor ajanslardan gelen haberlerde. Bizim edindiğimiz bilgiler de o istikamette.

Türkiye'nin çok çeşitli yerlerinde terörle bir mücadele yürütülüyor ve bu çerçevede yaşanan olaylar var. Meclise yakın, uzak olması esasen özel bir önem taşımıyor kanaatindeyim.

Kanaatimi arz ediyorum, takdir bütünüyle tabii ki size ait; Meclisin rutin gündemini takip etmesi uygun diye düşünüyorum. Zaten birazdan yemek arası verilecek, muhtemelen o zaman ne olup bittiğine ilişkin daha fazla bilgi edinme imkânı olacaktır.

Teşekkür ediyorum.

-“MECLİSİMİZ NORMAL ÇALIŞMASINA DEVAM EDECEKTİR”-

Başkan - Teşekkür ederim Sayın Bostancı.

Başkan - Yaklaşık yarım saat önce, henüz resmî makamlarca bir açıklama yapılmadığı için, mahiyeti tam olarak bilinmemekle birlikte Ankara'nın merkezinde, Bakanlıklar'da yaşanan ve oluş tarzı itibarıyla bir terör faaliyeti olduğu izlenimini veren bir bomba patlatıldığı duyumu alınmıştır. Tekrar ediyorum, henüz resmî bir açıklama yapılmamıştır, bu duyum Başkanlık Divanına da ulaştı; bu çerçevede değerlendirmemi yapıyorum:

Milletimizin birliğine yönelik bu eylemleri şiddetle kınıyorum. Bu şekilde hiçbir eylemin milletimizin moral ve motivasyonunu bozamayacağını buradan belirtiyorum. Yaralanan vatandaşlarımız olduğunu duydum, ölen vatandaşımız var mıdır yok mudur henüz bilmiyorum, bu konuda bir bilgi bize intikal etmemiştir; olmamasını diliyorum tabii ki. Yaralanan vatandaşlarımıza buradan acil şifalar diliyorum.

Değerli arkadaşlar, Meclisimiz normal çalışmasına devam edecektir. Böyle bir patlama olabilir; Türkiye'nin çeşitli yörelerinde zaman zaman şiddet eylemleri, terör eylemleri olmaktadır. Bu eylemler var diye Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına ara vermez. O nedenle çalışmalarımıza devam ediyoruz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Başkan - Buyurun Sayın Erdoğan, sizi de dinliyorum.

Mehmet Erdoğan (Muğla) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Öncelikle Ankara'nın göbeğinde böyle bir eylem gerçekleştirilmesinden dolayı, bütün terör eylemlerini lanetliyorum. Tabii ki, Ankara'da böyle bir olay olması çok düşündürücüdür. Bunun üzerinde yetkili Hükûmetin muhakkak çok ciddi çalışmalar yapması lazım. Ancak tabii ki, ben de böylesine sıkıntılı bir günde "Ankara'da bir eylem oldu." diye Meclisin çalışmasına ara vermesini, Meclisin buna teslim olmasını doğru bulmuyorum, Meclisin çalışmalarına devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Bu vesileyle olaya muhatap olan eğer herhangi bir yaralı varsa onlara da geçmiş olsun diyorum. İnşallah, devamında Ankara'da daha üzücü haberlerle karşı karşıya kalmamayı temenni ediyorum.

Teşekkür ederim.

Başkan - Teşekkür ederim Sayın Erdoğan.

Filiz Kerestecioğlu Demir (İstanbul) - Sayın Başkan, ben kayıtlara geçmesi açısından yerimden sadece bir şey ifade edebilir miyim?

Başkan - Buyurun Sayın Kerestecioğlu.

Filiz Kerestecioğlu Demir (İstanbul) - Ben "Ankara'da oldu ve Meclisin yakınında oldu." diye bir patlamayı daha önemseyerek konuşmadım; sadece insanların, halkın özellikle bilgi edinme hakkına dayanarak hem kendimizin hem de onların bilgilenmesi için bir aradan, küçük bir aradan bahsettim. "Meclis çalışmalarına ara versin ve ertesi güne bıraksın." gibi bir talepte bulamadım.

Teşekkür ederim.

Başkan - Teşekkür ederim Sayın Kerestecioğlu.

Ben görüşlerinize saygı duyuyorum. Yapmış olduğum açıklama size yönelik bir açıklama değildir, öyle anlamayın. Genelde, bu talepler, sizlerin konuşmalarından önce Divanımıza intikal etti, "Bir ara verelim mi acaba?" şeklinde çeşitli görüşler ifade edildi. Konuşmalar sırasında da "Böyle bir şey olabilir mi?" şeklinde düşünceler ortaya konulunca ben de genele yönelik olmak üzere düşüncemi ifade ettim.

Sayın Özel, söz talebiniz mi var?

Özgür Özel (Manisa) - Evet, efendim.

Başkan - Buyurun.

Özgür Özel (Manisa) - Sayın Başkanım, tabii, burada şöyle bir yanlış anlaşılma olmaz: "Meclis çalışmalarını durdursun." falan kimse denmez. Hatta burada hepimizin çok kullandığı bir şekilde savaş sırasında çalışan Meclis terör olaylarından dolayı durmaz, bu hep söylenir. Ama şimdi hiçbirimiz bir diğerimizi burada farklı bir şekilde anlamaya çalışmayalım. Herkesin binada üçer tane çalışanı var. Binanın telefonları kesilmiş durumda. Bütün çalışanlarımızın aileleri onların durumlarını merak ediyor. Meclise yakın bir patlama, uzak bir patlama Meclis açısından farklı bir şey ama her birimiz insan olarak ve gayet insani duygular içinde panik hâlinde bizleri arayan, ailelerimiz bize ulaşamıyor diyen arkadaşlarımız için endişelenmemiz, onların bir anlamda işvereni olarak, onların yanına yarım saatliğine gitmemiz çok insani bir şey. Bunun üzerinden çok hamasi şeyler söylenebilir bu ayrı.

İkincisi, bu Meclisin bakanları var. Sayın Veysel Eroğlu karşımızda oturuyor, Sayın Adalet Bakanı içeride. Bizim hatırlatmamıza gerek olmaksızın Meclisin hızlı ve şeffaf bilgilendirmeye ihtiyacı var. 200 metre ötede olan patlama için Sayın Bakan otuz yedi dakika sonra hâlâ daha en azından oluş biçimiyle ilgili Meclisi aydınlatmıyorsa ondan sonra kimse birbirinin yüzene bakıp da burada kahramancılık oynamasın. Esas mesele burada oturmak değil, bu meseleye duyarsız kalmamaktır.

-“HEMEN TİTREMEYE BAŞLADIN”-

Başkan - Teşekkür ederim Sayın Özel.

Hamza Dağ (İzmir) - Hemen titremeye başladın.

Özgür Özel (Manisa) - Laf mı senin ki, utanmaz adam.

(AK PARTİ ve CHP sıralarından laf atmalar)

Başkan - Sayın milletvekilleri, lütfen…

Sanıyorum ilerleyen zaman içerisinde Hükûmetten, Sayın Bakandan bir açıklama gelecektir.

Sayın Bakan, söz talebiniz mi var efendim?

Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (Afyonkarahisar) - Evet.

Başkan - Buyurun.

-“MECLİSİN FAALİYETİNE BU DURUMDA DEVAM ETMESİ HEM MİLLETE OLAN VE TERÖR ÖRGÜTÜNE OLAN TAVRIMIZ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”-

Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu (Afyonkarahisar) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; özellikle maalesef, DSİ ile Karayolları binalarının tam karşında dar bir sokak var, Maliye Bakanlığına giden sokak. Orada bir patlama oldu fakat mahiyetini tam olarak bilmiyoruz. Şu anda hatta DSİ'nin birtakım güneye bakan camları da kırıldı. Ben, tabii, en yakın orada DSİ olduğu için, DSİ Genel Müdüründen bilgi aldım. Şu anda ambulanslar, ekipler orada müdahale ediyor. Bir araç yanıyor, yangın devam ediyor. İtfaiye geldi, yaralıların olduğun tahmin ediyoruz. Ama çok detaylı bir bilgi gelmedi, ben de tahkik ediyorum. Tabii, bize geldi. Çok detaylı bilgi olmayınca ben size daha sonra açıklama yapmak daha uygun olur diye düşündüm. Ama, bir terör örgütünün bir patlama gerçekleştirdiği şeklinde bir duyum var. Ben bu vesileyle bütün bu terör örgütlerini, bunu yapanları lanetliyorum. Orada yaralılar varsa… İnşallah, bir yaralı veya canını kaybeden bir vatandaş olmamasını gönülden arzu ediyoruz. Ama, biz buradayız, sürekli haber geliyor. Hatta, hemen karşıda DSİ'den bunlar gözetleniyor, bana da bilgi intikal ediyor. Ben de sizleri aydınlatacağım ama şu anda çok detaylı bir bilgi yok. Durum bundan ibaret.

Geçmiş olsun diyorum. İnşallah, Cenab-ı Allah böyle acılar bize göstermez. Ama, az önce ifade edildi. Bu Meclis Sakarya'ya düşman ordusu geldiği zaman çalışan bir Meclis. Dolayısıyla, Meclisin faaliyetine bu durumda devam etmesi hem millete olan ve terör örgütüne olan tavrımız açısından önemlidir diye düşünüyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.