Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar MSB esnaf

HDP: Cerattepe Direnişini Destekliyoruz

HDP, Artvin’de Cerattepe bölgesinde, Avrupa ve Orta Asya’yı içine alan coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosisteminin bulunduğunu belirterek, “Artvin halkının meşru ve haklı direnişini destekliyoruz, onlarla birlikteyiz” dedi.

HDP, Cerattepe bölgesinde siyanürle çıkarılması planlanan maden için eylem yapan Artvinlilere destek verdi. HDP'den yapılan açıklamada, bölgenin şirketlerin hırsına teslim edilmemesi gerektiği vurgulandı:

“Burası, Avrupa ve Orta Asya’yı içine alan coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemine sahiptir. Ağaç katliamıyla birlikte bölgedeki farklı bitkiler de kesilecek, korunması gereken ekosistem özellikleri olan alanlar yok edilecektir. Bu plana karşı direnen Artvin halkının meşru ve haklı mücadelesini destekliyoruz, onlarla birlikteyiz.”

-“MAHKEMENİN ‘MADENCİLİK YAPILAMAZ’ KARARI VAR”-

Hukuksal anlamda "madencilik yapılamaz" kararı verilmiş olmasına rağmen, mahkeme kararlarının hiçe sayıldığı belirtilen açıklamada, bölgede siyanürle maden çıkarılmasını istemeyen vatandaşların hukuk mücadelesine dikkat çekildi: 

“2005’te başlattıkları hukuk mücadelesini 2009’da Danıştay’da da kazanan Artvinliler hak mücadelesini sürdürüyor. ‘Madencilik yapılamaz’ kararı verilmesine rağmen, mahkeme kararları hiçe sayılıyor. İktidar, ruhsatları yeniliyor, siyanürlü altın madenciliği yapmak isteyen şirketin yeniden hazırlattığı ÇED raporları hızlı bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul ediliyor.

Artvin halkının başlattığı hukuk mücadelesinde mahkeme, projenin uygulanması durumunda Artvin’in yaşam alanı olmaktan çıkacağını gerekçe göstererek, Ocak 2015’te 'ÇED Olumlu' kararını iptal ediyor. Ama doğa düşmanları yine durmuyor. Yeni bir ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylıyor. Şimdi ise iktidar yandaşı Cengiz İnşaat, mahkeme kararını beklemeden yeniden Cerattepe’ye girmeye çalışıyor.”

-“HALKIN AMACI YAŞAM ALANLARINI KORUMAK”-

Açıklamada, yapılan eylemin amacı “Halkın derdi, dünyadaki koruma öncelikli 200 ekolojik bölgeden birini ortadan kaldıracak bir madencilik faaliyetinin yapılmaması ve yaşam alanlarının korunmasıdır” sözleriyle ifade edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.