Öne Çıkanlar çin galatasaray MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank beşiktaş chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

HDP’li Kerestecioğlu: TÜBİTAK'ı TÜBİT-AK Yapmaya Çalışıyorsunuz

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Yıllar geçtikçe, TÜBİTAK tarafından ödüle değer bulunan ve sergilenen lise projelerinin içeriği değişiyor. TÜBİTAK'ı TÜBİT-AK yapmaya, AK-TÜBİT yapmaya çalışıyorsunuz” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, AKP'nin bilim, teknoloji ve eğitim politikaları ile ilgili olarak Meclis Genel Kurulu'nda açıklama yaptı. Kerestecioğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye emek yoğun sektörlerde takılı kalmış, ucuz emek gücünden yararlanarak düşük teknolojili ürünler üretirken, Çin ve Güney Kore gibi ülkeler yüksek teknolojili ürünlerde ciddi bir atılım yaptılar. Halen Türkiye'yi ucuz iş gücü ve inşaat ülkesi olarak pazarlıyoruz. Yani 2023, 2050 hayallerini süslü billboardlara yazsanız da maalesef hayal kalmaya mahkûmlar.

Peki, ülkemizin bilim ve teknoloji politikalarını belirleme görevine sahip TÜBİTAK bu durumu düzeltmek için ne yapıyor? 2009 yılında Darwin'i sansürlüyor, bilimsel kitapların basımı ve satışını durduruyor; Kurumun kadroları vasıfsız, sadece AKP'li olduğu için oraya gelen isimlerle değiştiriliyor. Yıllar geçtikçe, TÜBİTAK tarafından ödüle değer bulunan ve sergilenen lise projelerinin de içeriği değişiyor. Örneklersek, Tayland'da Osmanlı İzleri Projesi, Ecdadına Bağlı Bir Nesil Ödülü'nü alıyor. EKG çekerken hastanın göğüs bölgesinin çıplak olmasına çözüm üreten EKG Önlüğüyle Mahremiyeti Korumak Projesi, Cuma Namazının Sosyalleşmeye ve Toplumsallaşmaya Etkisi, Tebessüm ve Selamın Temiz Dünyalara Etkisinin Araştırılması, İnsanı Hor Gören İyiliği Zor Görür gibi projeler sergilenmeye değer bulunuyor.”

“TÜBİTAK'ın Bölge Sergisine Dahi Çağrılmayan Proje Dünya Birincisi Oldu”

Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı Ve Taşınabilir Bir Sistem Projesi'yle TÜBİTAK'tan derece alamayan bir öğrenci, dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen "First Step to Nobel Prize in Physics"te birinci olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, “Peki, bazı temel bilimsel projelere ne oluyor bir bakalım. TÜBİTAK'ın bölge sergisine dahi çağrılmayan Atık Yengeç, Karides Kabuklarından Yara Bandı Projesi'ni ABD'deki Genius Olimpiyatlarına gönderen gençler 2.450 proje arasından dünya birincisi olarak dönüyorlar” dedi.

Kerestecioğlu, sözlerini  “Geldiğimiz noktada çocukların suçu yok, sizler TÜBİTAK'ı da TÜBİT-AK yapmaya, AK-TÜBİT yapmaya çalışıyorsunuz ama ben gençlere güveniyorum ve her bakımdan kendi geleceklerine sahip çıkacaklarına olan inancım da sonsuz” diye tamamladı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.