Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan cumhurbaşkanı erdoğan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE terörist akbank türkiye

HDP’li Önlü: Yanan Yerler Çözüm Süreci İle Dönüşlerin Sağlandığı Bölgeler

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü Tunceli'deki orman yangınlarına ilişkin, “Geçen seneki yangınlarda şöyle bir şey vardı; belediye bir yerde yangın çıkınca kendi gücü oranında itfaiyesini, personelini, araç gerecini yangın söndürme için hazırlardı ve halka duyuru yapardı. Halkla beraber giderdi, kendi gücü oranında söndürmeye çalışırdı. Ama kayyum atandıktan sonra şimdi yasaklanmış. Vatandaşın müdahalesi de engelleniyor” dedi.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü Tunceli'deki orman yangınlarına ilişkin, “Buraya ilişkin bir tek açıklama yok. Bölgede ve Dersim’deki hiçbir orman yangını kayda geçmiyormuş. Kaydı yok. Orman yangını diye geçmiyor. Bir kere devlet bunu orman saymamış, nedeni şu, kendi yakıyor çünkü. Böyle bir muhataplık yok devlet açısından” dedi.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü Tunceli'deki orman yangınlarına ilişkin, “Yanan yerler, 90’larda boşaltıldıktan sonra son birkaç yıldır Çözüm Süreci ile beraber yavaş yavaş geri dönüşlerin sağlandığı bölgeler. Bu yanan yerlerin yüzde yetmişine yakını Alevilerin ocak yerleri, ziyaretleri. Yanan yerler sadece orman değil, bu toplumun kutsal saydığı yerler, inancı gereği kutsal saydığı yerler. Roj Deresi ziyaret olan, adak adanan, kurban kesilen bir bölgedir” dedi.

HDP’li Önlü, bir süredir kamuoyunun gündeminde bulunan Tunceli’deki orman yangınlarına ilişkin ANKA’ya açıklamalarda bulundu. Tunceli Valiliği’nin “örtü yangını” olarak tarif ettiği yangınlar hakkında, “Bir buçuk yıldır Dersim’de orman yangınları zaten var” diyen Önlü, bu yıl kamuoyunda ve sosyal medyada bir duyarlılık oluştuğuna dikkat çekerek, “Dersim gerçekten yanıyor. Bir aydır merkez dahil yedi ilçenin tamamında yangın var. Bütün ilçelerinin en azından iki köyünde yangın var. Dersim yanıyor denilmesinin nedeni bu. Dersim’in bütününde bir yangın var. Orman yangınlarının tahribatı çok, çok fazla. Ciğerimiz yanıyor” dedi.

“Yanan Yerler Çözüm Süreci İle Beraber Yavaş Yavaş Dönüşlerin Sağlandığı Bölgeler”

Nazımiye’nin Doğantaş bölgesinde, il merkezine bağlı Zağge, Kutudere, Roj Deresi mevkilerinde, Ovacık’a bağlı Otlubahçe, Yaylagünü köylerinde, Pülümür’e bağlı Dereboyu, Sağlamtaş köyleri ve Kaymazlar Tepesi bölgesinde yangınların görüldüğünü ifade eden Önlü, şunları kaydetti:
“’Operasyon’ veya 'Bir şey tespit ettik, görüntü aldık' denilerek bölgenin hepsi yakılıp yıkılıyor. Askeri operasyon bir noktaya yapılır. O bölgenin tümü yanıyor. Karakol vatandaşın güvenliği için kuruluyor, orman da karakolun güvenliği için yakılıyor. Yanan yerler, 90’larda boşaltıldıktan sonra son birkaç yıldır Çözüm Süreci ile beraber yavaş yavaş geri dönüşlerin sağlandığı bölgeler. Bu saydığım yerlerin yüzde sekseni boşaltılmış bölgelerdir. Bu son 7-8 yıldır yavaş yavaş evlerin yapıldığı en azından her yaz insanların geldiği bölgeler.

“Yanan Yerler Toplumun Kutsal Saydığı Yerler”

Saydığımız bölgelerin tümüne yakını yayla bölgesi. Dersim’de üretime dair ya hayvancılık ya arıcılık yapılır. Tümüyle bunu da engellemeye yönelik. Son 5-6 yıldır en azından bir canlılık oldu hayvancılıkta, arıcılıkta. Bu bölgelerin hemen hemen hepsi ya yayladır ya da arıcıların arılarını koyduğu yerledir. Bu yanan yerlerin yüzde yetmişine yakını Alevilerin ocak yerleri, ziyaretleri. Yanan yerler sadece orman değil, bu toplumun kutsal saydığı yerler. İnancı gereği kutsal saydığı yer. Roj Deresi ziyaret olan, adak adanan, kurban kesilen bir bölgedir.”

“Orman Yangını Diye Kayda Geçmiyor”

Orman yangını görülen başka bölgelerde kaç hektarlık alanın yandığına ilişkin açıklamaların yapıldığına dikkat çeken HDP’li Önlü, “Buraya ilişkin bir tek açıklama yok. Bölgede ve Dersim’deki hiçbir orman yangını kayda geçmiyormuş. Kaydı yok. Orman yangını diye geçmiyor. Bir kere devlet bunu orman saymamış, nedeni şu, kendi yakıyor çünkü. Böyle bir muhataplık yok devlet açısından” dedi.

“Orman Yangını Var İnsan Onun İçin Feryat Ediyor”

Valilik açıklamasında bir ay içinde etkisiz hale getirilen terörist sayısının duyurulduğunu kaydeden Önlü, “Şunu demiyor, ‘Bu kadar hektar yandı, bu kadarını biz söndürdük’ o bilgiyi vermesi lazım. O anlamda sayı vermesi gerekirken başka anlamda sayı veriyor. Orman yanıyor, insanlar kaç kişinin öldürüldüğünü sormuyor, ona karşı yürüttüğün mücadeleyi sormuyor. Orman yangını var, insanlar onun için feryat ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Kayyum Atandıktan Sonra Vatandaşın Müdahalesi De Engelleniyor”

Geçen yıl yaşanan orman yangınlarının neden bu kadar gündeme gelmediği sorusunu soran HDP’li Önlü, “Mevcut belediye halkın seçtiği belediyeydi ama sonra kayyum atandı. Geçen seneki yangınlarda şöyle bir şey vardı; belediye bir yerde yangın çıkınca kendi gücü oranında itfaiyesini, personelini, araç gerecini yangın söndürme için hazırlardı ve halka duyuru yapardı. Halkla beraber giderdi, kendi gücü oranında söndürmeye çalışırdı. Ama kayyum atandıktan sonra şimdi yasaklanmış. Vatandaşın müdahalesi de engelleniyor. ‘Yasaklı bölge, operasyon bölgesi, mayın bölgesi’ deniyor” diye konuştu.

“Yanan Yer Kutudere Çayında İnsanların Suya Girdikleri Plajdır”

Tunceli Valiliği’nin yer yer yangınlara müdahale edildiğini ancak bazı bölgelere operasyonların sürmesi gerekçesiyle girilemediğini öne sürdüğünü aktaran Önlü, “Kutudere’deki yanan yer karakolun bitişiğidir. Hiçbir operasyon, çatışma yok. Tam tersine oranın 500-600 metre altı insanların Kutudere çayında yüzdükleri plajdır” dedi.

“Yaylayı Satıyorsun Orman Yanıyor”

Aliboğazı bölgesinde yaylaya çıkan hayvancılarla bir araya geldiğini bildiren HDP'li Önlü, “Yayladaki anne söylüyor, ‘Biz çağırıyoruz, bize diyorlar ki güvenlik yok’. ‘Senin güvenliğin yoksa bu yaylayı niye bana sattın’ diyor. Yayla satılmış, ihaleye çıkarılmış, parası alınmış. Yaylayı satıyorsun, orman yanıyor ve orman kendi kendine sönüyor. Müdahale eden sadece oradaki köylüler” şeklinde konuştu. HDP’li Önlü Aliboğazı’nda hayvancılık yapan iki vatandaşta kısmi yanıkların meydana geldiğini de belirtti.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.