Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın

Helal Akreditasyon Kurumu (Hak) Tasarısı Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, Helal Akreditasyon Kurumu kurulmasına ilişkin tasarı kabul edilerek yasalaştı. Genel Kurul’da dün akşam Helal Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi.

HELAL AKREDİTASYON KURUMU KURULACAK

Yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:

Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal veya uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli Helal Akreditasyon Kurumu kurulacak.

Bu Kanun ile verilen görevleri yerine getirmek üzere Ekonomi Bakanlığı ile ilgili, kısa adı HAK olan Helal Akreditasyon Kurumu kurulacak.

HELAL AKREDİTASYON HİZMETİ SUNMA YETKİSİNİ HAİZ TEK KURUM OLACAK

HAK, ülkede helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisini haiz tek kurum olacak.

HAK, ülkede ve yurt dışında yerleşik helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarına helal akreditasyon hizmeti sunmak, helal akreditasyon ile ilgili kıstas ve tedbirleri belirlemek ve bunları uygulamakla görevli olacak.

“HELAL AKREDİTASYON KURUMU ‘HELAL ŞUDUR, HARAM ŞUDUR’ DEMEYECEK”

Genel Kurul’da dün akşam milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, “Biz belirlemeyeceğiz. Helal Akreditasyon Kurumu ‘Helal şudur, haram şudur’ demeyecek. Zaten SMIIC bünyesinde oluşturulan bir kurulla yani İslam İşbirliği Teşkilatının kuruluşu İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü, 36 ülkenin üye olduğu  ve burada dört yıl boyunca yapılmış olan bir çalışma var, helal ve haramla ilgili konmuş olan kurallar ve standartlar var. O konmuş olan kural ve standartlara göre helal belgesi verecek olan kuruluşları akredite edecek olan bir kurul kuruyoruz, Helal Akreditasyon Kurumu. Onun için, burada biz böyle bir polemiğe girmiyoruz. 36 ülkenin koymuş olduğu kurallar var” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.