Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül bm aselsan Koronavirüs Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Cengiz inşaat Ebru Şahin CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin

“Her Yıl 1 Milyon Yeni İstihdam Hedefliyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kadın ve genç istihdamı da dahil toplam  istihdamı artırmaya yönelik bir dizi çalışma içinde olduklarını hatırlatarak, “Her yıl 1 milyon yeni istihdam yaratma hedefiyle yola çıktık.Bunun için de 10 milyar TL’lik bir kaynak oluşturduk” dedi.

Müezzinoğlu, 2015 yılında yüzde 10.5 olan işsizlik oranının 2016’da yüzde 11.8’ e yükseldiğini belirterek, “2016’nın bir yansıması olarak önümüzdeki aylarda da işsizlik oranı biraz yüksek gelebilir. Ekonomi ve yatırımlar canlanmaya başladıkça işsizlikte de düşme olacak. Mayıs ayından itibaren düşme bekliyoruz.Ekonomideki dinamiklerin güçlenmesi, 2017 sonuna geldiğimizde 2016 sonuna göre daha güçlü
bir ekonomi, daha güçlü bir istihdam, daha azalmış bir işsizlik oranı hedefliyoruz” dedi. Bakan Müezzinoğlu, kadın ve genç istihdamı da dahil toplam  istihdamı artırmaya yönelik bir dizi çalışma içinde olduklarını hatırlatarak, “Her yıl 1 milyon yeni istihdam yaratma hedefiyle yola çıktık. İstihdam artırıcı bir dizi çalışma yürütüyoruz. Bunun için de 10 milyar TL’lik bir kaynak oluşturduk” açıklamasında bulundu.
 
İstanbul’da ekonomi  basınıyla bir araya gelen Mehmet Müezzinoğlu gündemdeki konularla ilgili kapsamlı açıklamalar yaptı. Konuşmasında isihdam artırıcı uygulamalara değinen Müezzinoğlu, İş gücüne katılımın 2015 yılında 30 milyon, 2016 yılında 31 milyon  olduğunu belirterek, " Bu da
gösteriyor ki  her yıl 1 milyonluk istihdam artışı sağlamamız gerekiyor. Her yaş grubunda 1 milyon 250 bin kişi olduğunu ve her yıl 250 milyonun da istihdamdan çıktığını düşünürsek her yıl 1 milyon yeni istihdam yaratmalıyız” dedi.
 
Güçlü ve İstikrarli  Ekonomi Vurgusu
 

2015 yılında işsiz sayısının 3.2 milyon kişi olduğunu bu rakamın 500 bin artışla 3.7 milyon kişiye ulaştığını kaydeden Müezzinoğlu, “İstihdam rakamı 2015 yılında 26 milyon 900 bin, 2016 yılında da 27 bin 300 bin oldu. Yani istihdamda ancak 400 binlik bir artış oldu. Biz bu rakamı asgari 900 binlere taşıyamadığımız için işsizlik oranımızda ki artışlar da böyle her ay biraz artarak karşımıza geliyor” diye konuştu.
 
Güçlü ve isikrarlı ekonomi ve güçlü istihdam vurgusu yapan Müezzinoğlu, “Ekonomik büyümeyi yüzde 5’lerin üzerine taşımalıyız. Yüzde 5’lerin üzerine taşıyabildiğiniz bir ekonomi ancak işsizlik oranlarını hedeflediğimiz yüzde 7’lerin altına indiren bir süreci sağlayabilir. Ekonomik  büyümenin bu yıl olduğu gibi yüzde 3’lerde olduğu zaman bizim işsizlik oranlarımızı azaltabilme şansımız çok fazla olmaz. Ama 2016 gibi olağanüstülükleri de önümüzdeki dönemlerde açıkçası beklemiyoruz. İnşallah da olmayacaktır” dedi.
 
Emeklilere Promosyon

Emeklilere verilecek promosyon konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, “Özel ve kamu bankalarıyla yaptığımız görüşmeler son aşamaya geldi. Gelecek hafta salı veya çarşamba günü protokolü imzalamış, son noktayı koymuş olacağız. Ancak bundan sonraki süreçte konu banka ile müşterisi arasında belirlenecek. Bu bir planlama gerektiriyor. 11.5 milyon emekli söz konusu. Mart ayında başlayacak. Biz protokolde üç ay içinde bu promosyonların ödenmesini istiyoruz” dedi.
 
“Büyükanne  Maaşı Net Asgari Ücretin Yüzde 30’u Kadar”
 
Büyükanne Projesi olarak adlandırılan proje hakkında bilgi veren Müezzinoğlu, “Bu mevcut durumda pilot bir proje. 4 ili ve 5 bin aileyi kapsıyor. Ancak paydaşlarımızdan gelen talepler var. Bu sayılar artabilir.Bir yıllık sürede uygulamalara bakıp kalıcı olup olmayacağı  konusunda bir karar vereceğiz.Burada amaç kadın istihdamını teşvik etmektir” dedi. Müezzinoğlu, bir yaş sınırı konmamakla beraber, hekim raporuyla belgelenmiş olmak şartıyla sağlık durumunun daha belirleyici olacağını hatırlatarak şu bilgileri verdi:

“65 yaş bir sınır olabilir, ama büyükannenin sağlık koşulları ve çocuğa bakabilme özellikleri daha önemli. Yaş tek başına bir kriter değil. Yaşa takılarak değil diğer kriterlerle birlikte değerlendirip karar vereceğiz.Büyükannenin emekli olup olmadığı ,ayrıca bir maaş alıp almadığı ya da ekonomik koşulları gündem dışıdır. Ancak annnenin asgari ücretin 4 katı gibi bir maaş alması değil, en fazla 2 katı maaş alması gibi bir kriterimiz var. Büyükanneye sağlanacak destek de net asgari ücretin yüzde 30’u kadar olacak.Şubat ayı sonuna kadar talepleri alacağız, olağanüstü bir aksilik olmazsa Mart ayı itibarıyla büyükanne projesini başlatmış oluruz." Müezzinoğlu, projenin finansmanının yüzde 50’sinin Bakanlık bütçesinden, diğer kısmının ise odalar ve sendikalardan sağlanacağını belirterek,  pilot projede İstanbul ve Bursa’nın kesinleştiğini, paydaşlardan gelen talep doğrultusunda Kayseri, Denizli ve  başka illerin de dahil edilebileceğini söyledi.
 
Emeklilik Yaşında Kimse Beklenti İçinde Olmasın”

Toplantıda soruları da yanıtlayan Müezzinoğlu, emeklilik yaşıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

“Emeklilik yaşı ile ilgili bir gündemimiz yok. OECD ülkelerinde ve en gelişmiş ülkelerde bile emeklilik yaşı 65’lerin üzerinde. Bizde 37 yaşında emekli olanlar var. Mevcut durumda OECD ortalaması 72 iken, Türkiye’de ortalama emeklilik yaşı 52. Biz 2023 yılında emeklilik yaşı ortalamasını 55’e ve 2036’da da 58-60’a çıkarmayı hedefliyoruz. 2046 yılında ancak 65 yaşa çıkarabilmiş olacağız. Ayrıca OECD ortalamasında bir emekliye 17 yıl maaş ödenirken bizde bu süre 27 yıla kadar çıkıyor. Üstelik OECD ortalamasında GSMH bizden iki kat daha fazla. Bu cümleyi  kurmak benim için kolay değil ama , kimse emeklilik yaşında bir beklenti içinde olmasın."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.