Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor İzmir depremi Saadet Alpago kimdir Ayça Aykaç Kimdir? Muhbir

"İdam İçin Bir Referandum Yolu Daha Açabiliriz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, idam talebinin parlamentodan geçmesi durumunda onaylayacağını ifade ederek, “Fakat bir sıkıntı, Anayasa değişikliği gerektiriyor. İşte ayın 16’sı aynı zamanda bunun da bir cevabı olacak. Gerekirse, şimdiden bir şey daha söylüyorum, bunun için de bir referandum yolu açabiliriz. Eğer parlamentodan bu çıkmıyorsa Anayasa değişikliği için bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. İnşallah onun için de ne yaparız, yine millete gideriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Manisa’da toplu açılış törenine katıldı. Manisa’ya yapılan yatırımları anlatan Erdoğan, Ankara-Afyon-Uşak-Manisa-İzmir hızlı tren hattının bölüm bölüm inşa edildiğini, bu hattın devreye girmesi ile Ankara-Manisa arasının 3 saatin altına düşeceğini ifade etti.  

Türkiye’nin 16 Nisan'da önemli bir tercihte bulunacağını, yönetim sisteminin değiştirileceğini anımsatan Erdoğan, “Hani bu ana muhalefet ve onunun malum takıntıları var, ne diyor; bunlar rejim değiştirecek’, ya bizim rejimle mejimle işimiz yok. Rejim sorunu bu ülkenin 1923’te bitti. Bizim şu anda yönetim sistemi ile sorumuz var. Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık bunları birleştiriyoruz, güçlü bir yürütme organı oluşturuyoruz. Ama bunlar bundan anlamaz. Bunlara 5 tane koyun ver, bunlar kaybedip gelirler” dedi. Bölünmüş yollara, havalimanlarına değinen Erdoğan, “16 Nisan’da evet bunların devamı demektir. Daha da ileri demektir. Biz gelene kadar yüksek hızlı tren var mıydı bu ülkede? Şimdi var mı olay bu. Evet demenin ne anlama geldiği ortaya çıkıyor mu? Evet demek yüksek hızlı tren demek, bölünmüş yol demek. Dünyanın en büyük havalimanına ülkenin sahip olması demektir” ifadelerini kullandı.

-ÜLKEMİZE MALİYETİNİ HİÇBİR ZAMAN UMURSAMADILAR-

Anayasa değişikliği ile Meclis’in gücünün artırıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaray ve Avrasya Tüneli yatırımlarını anlattı. Anayasa değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğunu anlatan Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ülkemizin ve milletimizin geleceği için istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Eğer mevcut sistemle Türkiye'nin hedefine ulaşabileceğine, eskiden beri yaşadığı sorunları çözebileceğine inansaydık emin olun anayasa değişikliği konusunda en küçük bir adım atmazdık” dedi.  
Başbakanlık yaptığı dönem yaşadığı sıkıntılara değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Düşünün ya, Başbakanım, ilk göreve geldim. Merkez Bankası’na atama yapacağız ve Merkez Bankası’na yapacağım atamada çok kaliteli vasıflı, Allah rahmet etsin şimdi öldü, bir arkadaşımı oraya getirmek istedim. TÜSİAD’da falan da genel sekreterlik yapmış bir insan. Yapmadı, Sayın Cumhurbaşkanı niye yapmıyorsunuz dedim? ‘Uygun değil ‘dedi. Niye uygun değil, bana söyleyin dedim. Parayı yönetme bu arkadaşımın en önemli kabiliyeti bu. Doktorası bu alanda. Yapmadı be. Arkadar ikinci bir teklif yaptım. Arkadan ikinci bir teklif yaptım. Bu zihniyet var ya çok ilginçtir. Şu anda başbakan yardımcımız olan Mehmet Şimşek’i teklif ettim. O zaman da Şimşek, İngiltere’de. Ve bu da olmaz dedi. Yahu sayın cumhurbaşkanım niye olmaz? ‘Ben böyle uygun gördüm, bunun için olmaz’ Yahu bunun eşi başörtülü zannediyorsunuz da mı hayır diyorsunuz? ‘Ben böyle uygun gördüm’ dedi. ‘Mehmet beyin eşi başörtülü değil Amerikalı dedim’ Şimdiki eşi değil. Niye böyle yapıyorsunuz? Uluslararası bir kuruluşta çalışıyor, ona da hayır dedi. Maalesef ikisi de olmadı. Sonra Merkez Bankası’nın içinden bir başka arkadaşı Merkez Bankası’nın başına getirdik. Niye? Zihniyet uymuyor, illa aynı yerden geleceğiz, ideolojik bakıyor. Bu zihniyet, kendi zihniyetinde olduğu halde rahmetli Ecevit’e kitap fırlattı. Cumhurbaşkanı, Başbakanı’na kitap fırlatacak, anayasa kitapçığını.”

Kendisinin Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde böyle bir sıkıntı yaşamadığını kaydeden Erdoğan, “Bunlar sırf kendi çıkarlarını koruyabilmek adına gücü ve yetkiyi farklı makamlar arasında dağıtanlar ülkemize maliyetini hiçbir zaman umursamadılar” dedi.

-SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ, ŞAHISLARIN İNİSİYATİFLERİNE KALMASIN-

Türkiye’nin halk oylamasına durduk yere gelmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yönetim sistemi arayışının gerisinde yaşanan sıkıntıların ve ortaya çıkan ihtiyaçların bulunduğunu kaydetti.

Türkiye’nin sorunlarının çözümünün şahısların inisiyatifine kalmasın diye değiştirildiğini belirten Erdoğan, “Birileri diyor ki ‘Türkiye'nin bu kadar sorunu var, bunları çözmek için uğraşmak yerine niçin yönetim sistemini değiştiriyorsunuz?’ İşte tam da bu sebeple değiştiriyoruz. Türkiye’nin sorunlarının çözümü, şahısların inisiyatiflerine kalmasın diye yönetim sistemini değiştiriyoruz. İstikrarın ve güvenin teminatı şu veya bu kişi değil, bizzat sistemin kendisi olsun diye anayasa değişikliğini istiyoruz” dedi.

Mevcut sistemin dünkü Türkiye’nin dahi ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyen Erdoğan, böyle bir sistemde devam etmenin göz göre göre ülkeyi krizlerin, çekişmelerin, kavgaların pençesine terk etmek olacağını vurguladı. Erdoğan, “Şimdi birileri diyor ki ‘İşte 10 yıldır işler tıkır tıkır yürüyor, sorun çıkmıyor.’ İyi de bunun kerameti sistemden kaynaklanmıyor ki. Son değişikliği şahsıma bağlayanlar var. Şahsi fedakârlıklarla yürüyen bir sistemde ısrar ederek kendi kendileriyle çelişiyorlar. Biz bu sistemi sadece ve sadece milletimiz için istiyoruz. Türkiye hedeflerine daha kolay ulaşabilsin diye istiyoruz” ifadelerini kullandı.

-BUNUN İÇİN DE BİR REFERANDUM YOLU AÇABİLİRİZ-

Anayasa değişikliği ile milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesini değerlendiren Erdoğan, pek çok güçlü firmanın 25 yaşında CEO’su bulunduğunu, gençliğe güvendiğini, 15 Temmuz gecesi tankların üzerine gençlerin yürüdüğünü anlattı. İdam talebinin parlamentodan geçmesi durumunda onaylayacağını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Fakat bir sıkıntı, Anayasa değişikliği gerektiriyor. İşte ayın 16’sı aynı zamanda bunun da bir cevabı olacak. Gerekirse, şimdiden bir şey daha söylüyorum, bunun için de bir referandum yolu açabiliriz. Eğer parlamentodan bu çıkmıyorsa anayasa değişikliği için bir referandum talebini şimdiden hatırlatıyorum. İnşallah onun için de ne yaparız, yine millete gideriz. Millet ne diyor, millet, idam diyorsa, mesele bitmiştir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Bitti. CHP ne diyor? Biz Mustafa Kemal’in partisiyiz. Tamam. Mustafa Kemal’in partisiysen ne diyor Gazi, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyor. Milletin dediğine niye uymuyorsun? Uymazsan, uydurur bu millet, uydurur.”

-AYNI ANLAYIŞI PAYLAŞAN ONUNLA AYNI DEĞİL MİDİR?-

Erdoğan, “Ne diyor Kandil dağındaki? ‘Bizim oyumuz hayır’ diyor. Şimdi aynı anlayışı paylaşan onunla aynı değil midir? Bizim peygamberimizin de güzel bir hadisi var; ‘Kişi sevdikleriyle beraberdir.’ İnşallah 16 Nisan’da Türkiye yepyeni, daha hızlı, bir sistemin sahibi olacak. Tabi yönetim sistemini değiştirmek yetmez, ülkemiz için hep beraber bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Yeni yönetim sistemi bu birliğin çimentosu olacaktır” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.