Öne Çıkanlar deprem KENAN DOĞULU meclis gülben ergen tarkan Ebru Gündeş ambulans kıbrıs cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan kılıçdaroğlu İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu zidane

“İktidar, Tanzim Mağazaları İle Sorunu Çözmenin Değil, Seçime Kadar Durumu İdare Etmenin Peşinde”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda ve tarımda yaşanan sorunların AKP iktidarınca anlaşılamadığını ve günlük çözüm üreterek yerel seçime kadar günü kurtarmak için çalıştıklarını söyledi. 

"MARKET SAHİPLERİNİN ÇOĞU AKP’YE YAKIN İSİMLER.."

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Albayrak’ın tanzim satış mağazaları ile ilgili açıklamasını soruna bakıştaki çaresizlik olarak niteledi. Gürer: “CHP Belediyeleri ile başlayan Tanzim Mağazalarını yok edenlerin çözüm için buldukları yol tanzim satış yerlerine dönüş oldu. Önce Cumhurbaşkanı marketlerden şikâyet ediyordu, market sahiplerinin çoğunluğu AKP iktidarına yakın isimler, hatta birisi de kendi milletvekilleri, acaba çağırıp durumu market sahibi AKP’li vekil ile konuştu mu? İktidara yakın olan isimler, iktidara karşı komplomu yapıyorlar? Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, aracılardan dert yanıyorlar. Aracılar yenimi ortaya çıktı? Bunların çoğu AKP’ye oy vermiş ve AKP’de görev almış isimler.  Eğer fiyatlar şişirilmiş olsa idi “Reise can kurban” diyenler, piyasada fiyatları alabildiğine aşağı çekerdi. Orta yerde bir gerçek var. Girdi fiyatları bu kadar yüksek iken, vergi indirimleri sağlanmadan sorunları üreticiyi, aracıyı baskılayarak, esnafla belediye eli ile rekabet ederek çözemezsiniz. Akıl ile bilim ile iş bilirliği ile sorunlara çözüm üretilir. Tüccar kafası ile devlet yönetilemez, ancak işyeri yönetilir. Bu sorunun kalıcı ve gerçekçi çözümü ise bilimsel ve planlı tarımla, aile tipi üretim işletmeciliğine, kooperatifçiliğe, üretime dönmektir. Tarım alanlarını yok edip ithalden medet ummaktan vazgeçmekle çözüm oluşur. Yerli ürün, yerli üretici, yerli tohum, yerli ilaç ve yerli gübre ile gelecek doğru yapılandırılır. Devletteki tarıma yönelik kurumların içi boşaltılıp, belediyeleri yetkisizleştirerek bu günlere böyle gelindi. Daha çok üretim ancak planlı üretim ve düşük girdiler sağlanmadan çözüm kalıcı olamaz. Planlayarak bir yıl öncesinden ekilecek ürünün, onun maliyet girdilerinin, satış bedeline kadar düzenlemesini sağlayacak bir sistemle sorunlar çözülür. Girdi fiyatlarını düşürmeden uygulanacak baskı, gelecek yıllarda sorunu katlar ”dedi.

"BOSTAN YERLERİNDE ARTIK ÇOK KATLI BİNALAR VAR!"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanların açıklamalarında Ankara ve İstanbul için başlatılacak çalışmalardan söz edildiğine dikkat çekerek: “Ülke genelinde kent pazarlarında dahi fiyatlar tüketicinin alım gücü üzerine çıkmış bulunmaktadır. Bir ürünün üretilmesi için gerekli tohum, ilaç, gübre önemli ölçüde ithal ise mazot ve elektrik ki yer altından sulama suyu elektrik ile çıkıyor maliyeti yüksek ise sorun çözülemez. Büyük kent çevrelerinde bostan yerlerinde artık çok katlı binalar var. Bu nedenle nakliye önemli bir yük. Bir kamyon ürünün nakliyesine mazot yanında yol gideri, köprü geçişi ekleyin, birde aracıyı koyun, sorunun ulaştığı boyutu görürsünüz. İktidar tanzim mağazaları ile sorunu çözmek değil seçime kadar durumu idare etmek peşinde” dedi.

"ARACILAR YENİMİ ÇIKTI ORTAYA?"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin, aracının, marketçinin fiyat artışlarının suçlusu ilan edilip ülkede iktidarın hiç suçu yokmuş gibi bir algının yaratılmak istenmesinin gerçeklerin üzerinin örtülmesi olduğunu söyledi. Gürer: “2017 yılına göre her üründeki üretim maliyeti nerede ise iki kat arttı. Elektriğe tek başına % 40’ı aşan zam yapıldı. Büyük holdingleri korumasını bilen iktidar, üreticiyi, marketçiyi, aracıyı hizaya çekiyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçen kamyon ya da otoyollarda geçiş ücreti ödeyen kamyon ve yaktığı mazottan bakanların haberi yok mu? Dükkân kirasından, vergiden, artan girdi fiyatlarından bakanların haberi yok mu? Suç AKP iktidarı dışındaki her kesimde ama bu işin tek sorumlusu AKP’nin bir günahı yok mu? Olacak iş mi? Serbest piyasa ekonomisi diye yarattıkları canavardan kurtulmak için kamu kurumlarının, belediyelerin piyasaya müdahalesine yöneldiler. 16 yılda dön dolan geldikleri yer bu. Ne kadar karşı çıkıp yok ettikleri değer varsa sonra onlara sarılıp çözüm aramaya çalışıyorlar. Yandaş, rantçı ve faizci anlayışları çöktü” dedi.

"CHP’Lİ BELEDİYELER İLE TANZİM DOĞDU, AKP’NİN SERBEST PİYASA EKONOMİSİYLE YOK EDİLDİ!"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyük kentlerde CHP’li belediyelerin tanzim mağazalarına şiddetle karşı çıkıp yok ettiklerini,  kooperatifçiliğinde canına okuduklarını belirterek: “Karma ekonomi yerine piyasa ekonomisi ile düzeni yandaşlarının kayırmacı anlayışına taşıyan kafalar çaresizlikle çözüm ararken sonunda CHP politikalarına yönelişle çözüm aramaya başladılar” dedi.

"ZABITALARIN YETKİLERİ BUDANDI"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “AKP iktidarı ile yandaş düşünce birliği içinde olduğu geçmiş siyasi hareketlerin uygulamaları, serbest piyasa ekonomisini, serbest soygun ekonomisine çevirdi. Halkı unutan yaklaşımlar şimdi kafalarına dank edecek biçimde karşılarına geldi. Ekonomik kriz bir anlamda yanlış politikalarının farkına varmalarını sağladı. Çözümde ise hala yetersizler. Tarımda en önemli kalemlerden olan girdiler üzerinde çalışma yapmak zorundalar. İthal ürünlerde değil yerli ürünlerde çözüme yönelmeleri şart. Belediyelerin piyasa denetim yetkileri nerede ise tümden kaldırıldı. Zabıta yalnız etiket kontrolü yapar hale geldi” dedi.

Gürer AKP’nin 16 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarının ülkemizi bu günlere getirdiğini ifade etti. Ocak 2018’de fiyatı 3.68 olan biberin Ocak 2019’da 12 lirayı gördüğünü, Ispanağın Ocak 2018’de 2.49 kuruş iken Ocak 2019’da 7.95 kuruşa ulaştığını söyledi. Gürer, üretim girdilerinin yanında elektrik, mazot ve ulaşım giderlerindeki artışlarla fiyatların katladığını, tarımda planlama ve üretimde ucuz girdi sağlanmadan da sıkıntıların azalmayacağını ifade etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.