Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan kuşadası HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari atatürk yapı kredi operasyon

İlgezdi’nin Avukatından Açıklama: Hukuki Temeli Yok

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin avukatı İnan Bektaş, “Gerek Battal İlgezdi, gerek akraba ve yakınları ve gerekse de Buz Rezidans ve Erguvan Barış Parkı ihalesi ile ilgili bizatihi İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izinleri verilmemiş, verilen soruşturma izinleri Danıştay tarafından kaldırılmış, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar kesinleşmiş ve açılan ceza davalarında da beraat kararları verilerek, kesinleşmiştir” dedi.

Ataşehir Belediyesi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte düzenlenen basın toplatısında açıklama yapan, avukat Bektaş, İlgezdi’nin görevden uzaklaştırılmasına dayanak olan gerekçelerin asılsız olduğunu belirti.

Gerekçelere ilişkin iddiaların daha önce yargı mercileri nezdinde soruşturmalara konu olduğunu ve herhangi bir suç unsuru tespit edilmediğinden takipsizlik kararı verildiğini kaydeden Bektaş, bu takipsizlik kararlarının da kesinleşmiş olduğunu vurguladı. İlgezdi’nin görevden uzaklaştırılmasına ilişkin karara karşı her türlü yasal başvuruların yapılacağını belirten Bektaş, daha önce yargı tarafından verilen söz konusu kararları madde madde açıkladı.

“HAKSIZ MAL EDİNME VE GİZLEME SUÇU’ İLE İLGİLİ OLARAK KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARA VERİLDİ”

Buna göre, İlgezdi’nin akrabaları ve yakınlarının haksız malvarlığı edindiğine dair gerek kamuoyunda ve gerekse basında çıkan asılsız haberler üzerine 13 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na kendisi ve akrabaları ile yakınları hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Bektaş, bu başvuru sonucu ile İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 2015/100639 Soruşturma dosyasında İlgezdi’nin ilk kez Belediye Başkanı seçildiği tarihten itibaren 2017 yılını da kapsayacak şekilde gerek şahsı, gerekse akrabaları ve yakınları ile; akraba ve yakınlarına ait şirketlerin her türlü menkul ve gayrimenkulden teşekkül eden malvarlığı ve banka hesapları ile her türlü hesap hareketleri ayrıntılı bir şekilde incelendiğini belirtti. Bu inceleme neticesinde yakınları ve akrabaları hakkında soruşturma dosyası üzerinden “haksız mal edinme ve gizleme suçu” ile ilgili olarak 03 Ağustos 2017 tarihli ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini belirten Bektaş, işbu ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kesinleşmiş bulunmakta olduğunu ifade etti.

Avukat Bektaş, bu karar ile yargı mercileri tarafından İlgezdi’nin ilk kez göreve geldiği tarihten 03 Ağustos 2017 tarihine kadar akrabaları ve yakınları hakkında herhangi bir şekilde haksız malvarlığı edinilmediği ve usulsüz veya muvazaalı işlem tesis edilmediği ve ayrıca müvekkilinin veya eşi ya da çocuklarına ait olup gizlenen herhangi bir malvarlığının bulunmadığı kesin olarak tespit edildiğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı tarafından müvekkilinin görevden geçici uzaklaştırılmasına yönelik 08 Aralık 2017 tarihli basın açıklamasında sebep olarak gösterilen 6 sebepten 4’ü İlgezdi’nin akrabalarına veya yakınlarına ait haksız malvarlığı artışı veya mal gizlenmesi dayanak gösterilmesine karşın Bektaş,  İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 2015/100639 Soruşturma dosyasında 03 Ağustos 2017 tarihli ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile akrabaları veya yakınlarının “Haksız mal edinme ve gizleme suçu” işlemediğine yönelik karar verdi ve bu karar da kesinleşti dedi.

BUZ REZİDANS İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR YASAYA AYKIRI İŞLEMİNİN BULUNMADIĞI YARGI KARARI TESPİT EDİLMİŞTİR

İlgezdi hakkında “Buz Rezidans” ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan 31 Ocak 2013 tarih ve 127/6 88/6 nolu Ön İnceleme Raporu ile “parsellerdeki hisselerin alım işlemlerinin özel hukuk alanında cereyan ettiğini” belirten Bektaş’ın açıklaması şöyle devam etti:

“Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin cezai sorumluluğunu gerektirecek herhangi bir tespitin yapılamadığı, satış bedelinin ‘Hak sahipliği dikkate alınarak ve emlak (vergisi) beyan değeri çerçevesinde’ belirlendiği, satış işleminin hukuka uygun olduğu, Ataşehir İlçesi, Küçükbakkalköy Mahallesi, 231 pafta, 1928 ada, 10 parsel sayılı taşınmaza Ataşehir Belediye Başkanlığı’nca düzenlenen 09 Mart 2012 tarih ve cilt:3 sayfa:22 sayılı yapı ruhsatının İmar mevzuatına ve yürürlükteki imar planlarına uygun olduğu kanaatinin belirtildiği yönündeki tespitler uyarınca İçişleri Bakanlığı tarafından 04 Şubat 2013 tarih ve 2013/51 karar nolu soruşturma izni verilmemesi yönünde karar verilmiştir.

İşbu karara şikâyetçi tarafından yapılan itirazlar Danıştay tarafından 18 Eylül 2013 tarih ve 2013/1051 E. 2013/1082 K. sayılı kararla reddedilmiştir.

Battal İlgezdi hakkında ‘Buz Rezidans’ ile ilgili olarak görevden uzaklaştırmaya dayanak alınan gerekçenin, aksine daha evvel herhangi bir usulsüzlük ve yasaya aykırı işlem tesis edilmemiş,  soruşturma izni verilmemiş ve bu karara karşı yapılan itiraz da Danıştay Başkanlığı tarafından reddedilmiştir. Bu suretle müvekkilimiz Battal İlgezdi hakkında ‘Buz Rezidans’ ile ilgili herhangi bir yasaya aykırı işleminin bulunmadığı yargı kararı ile de tespit edilmiştir.”

“ERGUVAN BARIŞ PARKI İHALESİ İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR YASAYA AYKIRI İŞLEMİN BULUNMADIĞI YARGI KARARI İLE TESPİT EDİLDİ”

Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi hakkında” Erguvan Barış Park ihalesi” ile ilgili olarak daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme neticesinde herhangi bir usulsüzlük ve ihaleye fesat karıştırma ya da belediye zararına sebebiyet verilmediğinden 06 Mart 2012 tarih ve 2012/128 sayı ile soruşturma izni verilmemesine yönelik karar verildiğini ifade eden Bektaş, “Şikâyetçiler tarafından yapılan itiraz da İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi 19 Şubat 2014 tarih ve 2014/182 D. İş sayılı karar ile ‘Soruşturma evrakı kapsamına, İstanbul Anadolu 29. Sulh Ceza Mahkemesine düzenlenen iddianame kapsamı ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararının gerekçesine göre’ gerekçesi ile tekrar reddedilmiş ve kesinleşmiştir’ dedi.

Bu sebeplerle İlgezdi hakkında “Erguvan Barış Parkı” ile ilgili olarak görevden uzaklaştırmaya dayanak alınan gerekçenin aksine daha evvel herhangi bir usulsüzlük ve yasaya aykırı işlem tesis edilmediğinden soruşturma izni verilmediğini ve bu karara karşı yapılan itiraz da Danıştay Başkanlığı tarafından reddedildiğini belirten İlgezdi’nin Avukatı Beştaş, “Aynı yönde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve İtiraz Merci olan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararları ile de müvekkilimiz Battal İlgezdi hakkında ‘Erguvan Barış Parkı İhalesi’ ile ilgili herhangi bir yasaya aykırı işlemin bulunmadığı yargı kararı ile de tespit edildi” şeklinde konuştu.

İlgezdi ve ailesi hakkında usulsüz herhangi bir mal edinme eyleminin bulunmadığına yönelik olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 08 Ekim 2014 tarih ve 2012/51523 Sr. 2014/122271 sayılı karar ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini ifade eden Bektaş, “Bu karara da itiraz edildiğini ancak yine İlgezdi ve eşi ile çocuklarına ait malvarlığında usulsüz artış olmadığı tasdik edilerek karar altına alındığını” belirtti.

“BU DENLİ AĞIR ETKİ YARATAN GÖREVDEN GEÇİCİ UZAKLAŞTIRMA KARARI DA YERİNDE DEĞİLDİR”

Bu yargısal inceleme ve neticelerine rağmen aynı iddiaların bu sefer bir kısmına yönelik kamu davası ikame edildiğini söyleyen Bektaş’ın açıklaması şöyle devam etti:

“Bu dava sebebiyle her türlü delil toplanmış ve geniş çaplı bir inceleme yapılmış ve müvekkilimizin etki edebileceği herhangi bir delil de bulunmamaktadır. Bu sebeplerle bu denli ağır etki yaratan görevden geçici uzaklaştırma kararı da yerinde değildir.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011/33261 Sr. nolu dosya üzerinden Ataşehir ilçesindeki vatandaşlar tarafından inşa edilen ruhsata aykırı gecekondu ve yapıların yıkıma ait kararların infaz edilmemesi sebebi ile hazırlanan iddianame uyarınca açılan İstanbul 67. Asliye Ceza Mahkemesi 25 Haziran 2015 tarih ve 2014/400 E. 2015/457 sayılı dosya üzerinden; ‘İstanbul'un bütün ilçelerinde; hatta en merkezi yerlerinde yaygın şekilde gecekondu binaların bulunduğu, belediyeler için bu tür binaları yıkma işleminin o kadar kolay olmadığı, belli bir zaman ve bütçe gerektirdiği anlaşılmış ve sanıkların yıkma işlemini henüz yapmamış olmalarının kendilerine ya da başkasına menfaat sağlamak amacına dayandığına ya da görevlerini ihmal ettiklerine dair yeterli delil bulunmadığından …’ gerekçesi ile beraat kararı verilmekle işbu karar da kesinleşmiştir.

“GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA KARARI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ YASAL YOLLARA  BAŞVURULACAKTIR”

Sonuç itibari ile gerek Battal İlgezdi, gerek akraba ve yakınları ve gerekse de Buz Rezidans ve Erguvan Barış Parkı ihalesi ile ilgili bizatihi İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izinleri verilmemiş, verilen soruşturma izinleri Danıştay tarafından kaldırılmış, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar kesinleşmiş ve açılan ceza davalarında da beraat kararları verilerek, kesinleşmiştir. Bu kararlara rağmen aynı ya da benzer mahiyetlerde sebepler ve davalar yeniden dayanak gösterilerek, başlatılan yeni inceleme ve soruşturma ile müvekkilimiz Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin İçişleri Bakanlığı’nın 06.12.2017 tarihli görevden uzaklaştırma kararının hukuki temeli yoktur ve siyasi saikle tesis edilmiştir. Görevden uzaklaştırma kararına daha evvel soruşturma izni verilmeyen, inceleme ya da takipsizlik kararı ile neticelenen, ya da beraat kararı kesinleşmiş davaların dayanak gösterilmesi sebebi ile her türlü yasal yollara da başvurulacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.