Öne Çıkanlar bugünün gündemi gündem özeti İsrail gündem başlıkları Afrin Hakkari Muhbir ysk bugünün gündem özeti turizm çin pkk

Kalın: Türkiye Bu Krizi Fırsata Dönüştürmek Üzere

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaşanan ekonomik dalgalanmaya ilişkin, "Buradan bizim çıkartacağımız bir takım dersler var. Dolar baskısından kurtulmaktan serbest piyasa kurallarının uygulanmasına, milli sanayimizin güçlendirilmesinden ticaret alternatiflerinin artırılmasına kadar birçok alanda bize yeni fırsatlar sunacaktır. Türkiye bu krizi fırsata dönüştürmek üzere. Bu yönde atılan adımlar da bu krizin fırsata dönüşeceğinin işaretlerini zaten veriyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Dünden bu yana ekonomide iyiye gidiş olduğunu ifade eden Kalın, bunda alınan tedbirlerin etkili olduğunu söyledi. ABD’den ithal edilen ürünlere getirilen ek vergiler hakkında konuşan Kalın, “Türkiye hiç kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir fakat kendine yönelik bir saldırı söz konusu olduğunda kurumlarıyla, devletiyle, milletiyle, iş çevreleriyle odalarıyla borsalarıyla bu saldırıları püskürtmek için gereken bütün adımladı atacaktır” dedi.

“2018’de Örgüte Katılım 61 Kişi İle Sınırlı Kaldı”

Terörle mücadeleye ilişkin bilgiler paylaşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “50 kilit konumdaki terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirildiğini görüyoruz. İkna çalışmaları çerçevesinde 2018 yılında örgüte katılım 61 kişi ile sınırlı kalmıştır ve bu 30 yılın en düşük rakamıdır” diye konuştu.

Erdoğan, Merkel Ve Macron İle Görüşecek

Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani’nin bugün Türkyiye’ye yapacağı ziyaretin altını çizen Kalın, “Bu Katar’ın Türkiye’nin yanında olduğunun da bir işaretidir” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşı taraftan gelen talepler doğrultusunda bugün Almanya Başkanı Angela Merkel ve yarın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanu'el Macron ile telefon görüşmeleri yapacağını aktaran Kalın, “Bu görüşmelerde hem bölgesel konuları, hem ikili ilişkileri, hem de son dönemde ekonomide yaşanan gelişmeleri ele almaları ön görülmekte” diye konuştu.

Suriye Rejimine Çağrı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Astana Süreci’nin üçüncü toplantısının da Eylül ayının ilk haftasında Tahran’da yapılmasının planlandığını kaydederek, “Türkiye daha önce Hama’da, Dera’da, Kuneytra’da yaşanan hadiselerin İdlib’de tekrarlanmaması için bütün imkanlarını seferber etmiş durumdadır. Suriye rejiminin İdlib veya başka yerlerdeki saldırılarını derhal durdurması çağrısını yenilemek istiyorum” dedi.

“İş O Noktaya Giderse Türkiye Hukuk Yoluna Mutlaka Başvurur”

Kalın, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD’nin, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye tesliminin engellenebilmesine varabilecek hamlelerini değerlendiren Kalın, şöyle konuştu:

“Sayın Trump’ın imzaladığı madde büyük bir paket içinde. 2019 savunma harcamalarıyla ilgili paketin içinde. Şu anda bir somut karşılığı yok. Şu anda zaten orada bizim pilotlarımızın eğitimi devam ediyor, zaten planlanan da buydu. Bir buçuk yıllık bir eğitim süresi var onun. Şunun altını çizmekte fayda var; Türkiye F-35’lerin sadece müşterisi olan bir ülke değildir. O projenin bir ortağıdır. Çok uluslu bir projeden bahsediyoruz. Şu ana kadar da üzerine düşen yükümlülükler çerçevesinde belli ödemeler de yapmıştır. İş böyle bir noktaya giderse, Türkiye tabii ki hukuk yoluna mutlaka başvurur. Burada bir geri adım atılması söz konusu değil. Kendi parçası olduğu projedeki haklarından feragat etmesi elbette düşünülemez. Umarız iş bu noktaya gelmez. Tekrar altını çizmekte fayda var, Türkiye’ye dönük şantajlarla, tehditlerle mesafe alınamayacağını da herkesin bilmesi gerekir.”

“Beklentimiz, Sorunların Bir An Önce Çözülmesi ”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Amerikan elektronik ürünlerine boykot çağrısı hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son bir hafta on günde ülkemizdeki birlik ve dayanışma duygusu gerçeği herhalde birilerine ciddi bir mesaj olmalıdır diye düşünüyorum. Amerikan elektronik ürünlerine boykot çağrısını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bu Türkiye’ye karşı başlatılan ekonomik savaşın ya da algı operasyonlarının, spekülatif hareketlerin bir neticesinin olmasının beklenmesi gayet normal. Bu çerçevede vatandaşlarımız da, tüketicilerimiz de iş çevrelerimiz de gayet rasyonel, olumlu, milli ve yerli bir tepki göstermişlerdir. Bunu da bu çerçevede değerlendirmek lazım. Bu sorunların bir an önce çözülmesi bizim beklentimizdir ama bunun için de Amerikan yönetiminin Türkiye’deki yargı süreçlerine saygılı olması gerek. Bir takım baskılarla yargıyı etkileme yolundan vazgeçmeleri gerekir. Bunlar yoluna girdiği zaman ilişkiler tekrar normalleşir. Bu Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılması, pürüzlerin aşılması anlamına gelir. Ticaretin engelleyici tedbirlerle değil serbest piyasa kuralları çerçevesinde tekrar hayata geçirilmesi anlamına gelir.”

“Münbiç Civarında PYD-YPG Unsurlarının Çekilmeye Başladığını Görüyoruz”

Menbiç eylem planının hayata geçirilmeye devam ettiğini ifade eden Kalın, “Türk ve Amerikan askerleri bağımsız olarak devriye yapıyorlar. 90 günün sonunda bunlar ortak hale gelecek . Planlanan çerçevede olumlu neticeler alınmaya başladı. Münbiç civarında PYD-YPG unsurlarının çekilmeye başladığını görüyoruz. Bizim askerlerimiz devriye faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde yerine getiriyorlar. Beklentimiz, plan çerçevesinde YPG ve PYD unsurlarının tamamının Fırat’ın doğusuna çekilmesi. Özellikle Münbiç’teki yerel yönetim birimlerinde kimlerin yer alacağı konusunda da Türk ve Amerikan yetkilileriyle mutabık kalınacak listelerin hayata geçirilmesi. Diğer alanlarda yaşanan gelimeler Münbiç eylem planını ve Suriye’de yürüttüğümüz ortak çalışmaları olumsuz yönde etkilemeyecektir” dedi.

“Türkiye Bu Süreçten Güçlenerek Çıkacaktır”

Ekonomi gündemiyle bir liderler zirvesinin ya da Meclis’in toplantıya çağrılmasının planlanıp planlanmadığına ilişkin ise Kalın, “Şu anda bu planlanmıyor ama Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı çağrının muhalefet liderleri tarafından olumlu karşılanması elbette memnuniyet verici. Biz bu süreci parlamentomuzla, iş dünyamızla, hükümetimizle, STK’larımızla, vatandaşlarımızla başarıyla atlatacağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Bununla ilgili Cumhurbaşkanımızın uygun gördüğü takdirde ve şekilde siyasi partilerin liderleriyle istişareler yapabilir” dedi.

“Çıkaracağımız Bir Takım Dersler Var”

Yaşanan krizin Türkiye’ye birçok alanda yeni imkanlar sunacağını öne süren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Buradan bizim çıkartacağımız bir takım dersler var. Dolar baskısından kurtulmaktan serbest piyasa kurallarının uygulanmasına, milli sanayimizin güçlendirilmesinden ticaret alternatiflerinin artırılmasına kadar birçok alanda bize yeni fırsatlar sunacaktır. Türkiye bu krizi fırsata dönüştürmek üzere. Bu yönde atılan adımlar da bu krizin fırsata dönüşeceğinin işaretlerini zaten veriyor” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.