Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler Cansu İvecen

Kılıçdaroğlu AP Sosyalist Ve Demokratlar Grubu İle Görüştü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella ve beraberindeki heyetle kahvaltıda bir araya geldi.

Toplantıya, Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, İstanbul Milletvekilleri Şafak Pavey ve Selina Doğan da katıldı.
Görüşmenin ardından basına açıklamada bulunan Yılmaz, görüşmede, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin değerlendirildiğini belirterek, “Sayın Pittella ve partisi, bu zamana kadar Türkiye’nin AB üyelik sürecini en aktif şekilde destekleyen gruptu. Ancak özellikle darbe girişimi süreci sonrasında yaşananlar, ilan edilen KHK’lar, içeri atılan gazeteciler ve hukukun üstünlüğünü sarsan gelişmeler dikkate alındığında grubun, Türkiye ile pozisyonunu yeniden gözden geçirdiğini ve Türkiye’ye olan desteğini şarta bağladığını belirtiler” dedi.

“ÜÇ ŞART ÖNE SÜRDÜLER”
Bu çerçevede, Pittella’nın kendilerine göre üç şart öne sürdüğünü ifade eden Yılmaz, “Bunlardan bir tanesi; Sayın Cumhurbaşkanının parlamentoyu feshetme yetkisinden vazgeçmesini istiyorlar. İkincisi, KHK yetkisinin aşırı kullanılmasının, parlamentonun yetki alanını daralttığını dolayısıyla KHK’ların alanının sınırlandırılmasını istiyorlar. Üçüncüsü de idam konusuna girilmemesi gerektiğini düşünüyorlar. Bunlar olmadığı sürece de Avrupa Parlamentosu çerçevesinde ‘Türkiye’ye bu zamana kadar vermiş oldukları desteği keseceklerini’ belirttiler” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: “İLİŞKİLERİN  GELİŞTİRİLMESİ ARZUSUNDAYIZ”
Kılıçdaroğlu’nun da bu konudaki gelişmelerden duyulan rahatsızlığı, referandum sürecinde Yüksek Seçim Kurulu’nun uygulamaları nedeniyle çok sıkıntı yaşandığını belirttiğini ifade eden Yılmaz, ancak AB’nin de topyekun ilişkileri koparma yaklaşımı içerisinde olmaması gerektiğini ve Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi arzusunda olduğunu söylediğini kaydetti.

“ABD MASKESİNİ DÜŞÜRDÜ, TÜRKİYE’NİN BİR KARAR VERMESİ LAZIM”
Gazetecilerin soruları da yanıtlayan Yılmaz, ABD’nin YPG’ye ağır silah vermesi kararıyla ilgili de şunları kaydetti:
“Genelkurmay Başkanı’nın, MİT Müsteşarı’nın ve saray sözcüsünün yer aldığı ön heyet, ABD’de görüşmeler yaparken, ‘PYD’yi silahlandırılacağı’ kararını duyurması, adeta Türkiye’yle dalga geçmek gibi bir durum teşkil ediyor. Burada bir karar vermek lazım; ‘Efendim biz gideriz, gider orada konuşuruz’ demek, bu işin etrafından dolanmak gibi bir şey. Burada net olmak lazım. ABD kararını vermiş, bizim yapmamız gereken de bu ziyareti ertelemektir. Bu mesaj verir, gitmek bir mesaj vermez. Böyle durumlarda bazen gitmemek, bazen masayı dağıtmak, masadan kalkmak bir mesaj verir.”
ABD’nin bu konuda maskesinin düştüğünü, siyasi iradenin de bir karar vermesi gerektiğini belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı’nın ABD ziyaretini ertelemesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin özellikle NATO’da müttefiki olan ABD’nin, Suriye’de Türkiye’ye hasmane bir grupla hareket etmesi hiç kabul edilebilir bir durum değil. Burada herkesin açık olması lazım ve korkmadan bunu konuşmak lazım. Kuzey Kore kadar cesaret gösteremiyorsak, küçük pek çok ülkenin yaptığını sergilemiyorsak, o zaman büyük ülke olma iddiasından vazgeçtik anlamına gelir. Türkiye’nin haklarını, hukukunu, hassasiyetlerini gözetmiyorlarsa, o zaman Türkiye’nin de bir tutum takınması, bir tavır alması gerekir, nokta.”

“TÜRKİYE’NİN RAKKA OPERASYONUNA KATILMASINA KESİNLİKLE KARŞIYIZ”
Yılmaz, olası bir Rakka operasyonuyla ilgili de, CHP’nin, Türkiye’nin Rakka operasyonuna katılmasına “kesinlikle karşı” olduğunu kaydetti.
Yılmaz, “Irak’a müdahaleden sonra Türkiye’nin Kerkük’e asker göndermesi gündemdeydi ve ABD bunu istemiyordu, ‘Madem çok istiyor Türkiye, Ambar’a asker göndersin’ diyordu. Hiçbir Türkmen’in yaşamadığı Ambar’a bizim asker göndermemiz önerisinde bulunuyordu. Şimdi de Menbiç’e, Afrin’e, Cerablus’un doğusuna sokmuyor, ‘İlla mı gitmek istiyorsun, buyur Rakka’ya git’ diyor. Bu da dalga geçmektir. Türkiye’nin Rakka’da hiçbir işi yoktur. O kadar mayınlı bir alanda, herhangi bir taraftan gelecek bir tehlikeye karşı Türk askerini koruyabilecek, Türkiye’den başka bir kuvvet yoktur. Arazide hiçbir güç de Türkiye’nin dostu değildir. Dış politikada net olmak, bir plan çerçevesinde hareket etmek lazım. Eğer bunu yapamıyorsak, o zaman gol yeriz, çok açık” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.