Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ihracat cumhurbaşkanı HAVA HAREKATI Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan CUMA GÜNÜ tsk içişleri bakanlığı almanya ekipler 14 Nisan 2024 Gündem Özeti

Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanının İstifa Etmesini İstemem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bana ulaşan bütün anket sonuçlarında ‘Hayır’ oyları önde. Hepsinde ‘Hayır’ oyları önde. ‘Hayır’ın bu ülke için hayrı var. Bize gelen anket sonuçları, gittiğimiz yerlerde de pek çok partinin mensubuyla da karşılaşıyoruz, ‘Hayır’ oylarının yukarıda olduğunu ben görüyorum. Alanda da bunu zaten hissediyorsunuz, görüyorsunuz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben Sayın Cumhurbaşkanının istifa etmesini istemem. Sayın Cumhurbaşkanı hukukçu değil, ben de hukukçu değilim. Fesih nedir ne değildir onu gayet iyi bilirim. Kendi iradesi dışında bir başka iradeyle görevine son verilmesi Meclis’in feshi demektir. Milletvekili kaç yıl süreyle seçiliyor 4 yıl. Yeni modelde 5 yıl. 5 yıllık süre doldu mu? Dolmadı. Bir kişi diyor ki, ‘Süre dolmadı kusura bakma ben Meclis’i kapatıyorum buyurun beyler seçime’” dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı televizyon yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün gerçekleştirdiği hayır çadırı ziyareti hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanının ‘Hayır’ çadırını ziyaret etmesi güzel bir olay. Hayırlı bir iş. Tarafsız olması gereken, vatandaşlara eşit mesafede olması gereken Cumhurbaşkanının ‘Evet’ çadırını da ‘Hayır’ çadırını da ziyaret etmesi, tarafları dinlemesi güzel bir şey. Ama kullandığı dil, ‘Kılıçdaroğlu yalan söylüyor’ diye kullandığı dil bir Cumhurbaşkanına yakışmaz” değerlendirmesinde bulundu.
-“TABİİ ZİYARET EDERİM”-
CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendisinin “Evet” çadırını ziyaret edip etmeyeceği sorusuna, “Ben ‘Evet’ oyu kullandığını ifade edenlerin hepsine büyük bir saygı gösterdiğimi söyledim. Eğer öyle bir çadır rastlarsa gittiğimiz yerde, tabii ziyaret ederim. Bizim vatandaşımız değil mi? Sayın Cumhurbaşkanı ‘Hayır’ çadırını ziyaret ederken, bir dönem terörist olarak suçladığı bir düşünceden umuyorum vazgeçmiştir. Oradaki insanlar da Sayın Cumhurbaşkanına umarım saygısızlık yapmamışlardır” diye konuştu.
-“‘HAYIR’ OYLARININ YUKARIDA OLDUĞUNU GÖRÜYORUM”-
Kılıçdaroğlu, özel olarak anket çalışması yapmadıklarını ancak birçok anketin kendilerine ulaştığını belirterek, “Türkiye’deki bazı kuruluşlar anket yapıyorlar, anket firmalarının kendi yaptıkları anketler var onların sonuçları geliyor, benim gördüğüm kadarıyla bana ulaşan bütün anket sonuçlarında ‘Hayır’ oyları önde. Hepsinde ‘Hayır’ oyları önde. ‘Hayır’ın bu ülke için hayrı var. Bize gelen anket sonuçları, gittiğimiz yerlerde de pek çok partinin mensubuyla da karşılaşıyoruz, ‘Hayır’ oylarının yukarıda olduğunu ben görüyorum. Alanda da bunu zaten hissediyorsunuz, görüyorsunuz” açıklamasında bulundu.
-“2010 REFERANDUMUNDA KİMLERLE İŞBİRLİĞİ YAPTILAR?”-
Mevcut anayasanın darbeye zemin hazırladığı iddialarını ele alan Kılıçdaroğlu, “Bu 18 maddenin içinde darbeyi engelleyecek hiçbir hüküm yok. Böyle bir şey yok. Halka doğruları söyleniyorlar. Deniyorsa ki bu Anayasa, mevcut 82 Anayasası, çok maddeleri değişti zaten. Asıl sorunu yaratan 2010 referandumunda yapılan değişikliklerdir. Asıl sorunu onlar yarattılar. Unutmasınlar, o dönemde kimlerle işbirliği yaptılar? 2010 referandumunda kimlerle işbirliği yaptılar? Biz o dönemde de yapılan düzenlemenin yanlış olduğunu söylemiştik. Ama Pensilvanya’dan bir zat kalktı, ‘Ölüleri bile mezardan kaldırın, gidin ‘Evet’ oyu kullansın’ diye açıklamalar yaptılar, bunlar da hep beraber alkışladılar. Sonra ne oldu? Aynı maddeleri bir daha değiştiriyorlar. O zaman da biz haklıydık, yine de biz haklıyız” şeklinde konuştu.
-“BİR KİŞİYE DEVLET TESLİM EDİLİR Mİ”-
“Benim dediğim doğrudur, diğerlerinin dediği yanlıştır diye yola çıkılırsa Türkiye’de dikiş tutmaz” diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “El-Bab’a gidelim, güzel. Kim karar verecek buna? Bir kişi mi? Bu ülkede Genelkurmay Başkanı var mı? Ordu var mı? Milli Güvenlik Kurulu var mı? Milli Savunma Bakanı var mı? Muhalefet var mı? Var. Milli mesele mi? Milli mesele. Oturulur konuşulur, El-Bab’a girelim mi? Girmeyelim mi? Karar verilir, gerekirse girilir. Herkes işin artısını, eksisini söyler ve karar öyle alınır. Bir kişiye devlet teslim edilir mi?” diye konuştu.
-“KENDİ İRADESİ DIŞINDA GÖREVİNE SON VERİLMESİ MECLİS’İN FESHİ DEMEKTİR”-
Cumhurbaşkanının Meclis’i fesih yetkisi hakkında, Erdoğan’ın “Ey Kılıçdaroğlu, sen bunu ispat edersen ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim” çıkışını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Ben Sayın Cumhurbaşkanının istifa etmesini istemem. Sayın Cumhurbaşkanı hukukçu değil, ben de hukukçu değilim. Ama ben vergi hukukunu çok iyi bilirim. Ben pek çok düzenlemenin Anayasaya aykırı olup olmadığını inceleyen, kontrol eden ve bütün hayatım da bir anlamda buralarda geçti. Dolayısıyla fesih nedir ne değildir onu gayet iyi bilirim. Hiçbir yorum yapmaya gerek yok. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğü, parlamentonun feshi diyor, bugün bir Anayasa hukukçusunun attığı bir tweet var. Şöyle diyor Sayın Şule Özsoy Boyunsuz, ‘Fesih Meclis’in kendi iradesi dışında görev süresi dolmadan görevine son verilmesidir’ fesih budur. Kendi iradesi dışında bir başka iradeyle görevine son verilmesi Meclis’in feshi demektir. Yani bitiriyorsunuz. Görev süresi nedir? Milletvekili kaç yıl süreyle seçiliyor 4 yıl. Yeni modelde 5 yıl. 5 yıllık süre doldu mu? Dolmadı. Bir kişi diyor ki, ‘Süre dolmadı kusura bakma ben Meclis’i kapatıyorum buyurun beyler seçime’”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.