Kılıçdaroğlu: Halkın Vergileriyle Kurulan Fabrikaları Sata Sata Bitiremediler

Kılıçdaroğlu: Halkın Vergileriyle Kurulan Fabrikaları Sata Sata Bitiremediler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyetin bütün kazanımlarını, halkın vergileriyle kurulan fabrikaları sata sata bitiremediler. Şimdi gözlerini şeker fabrikalarına diktiler” dedi.

Partisinin TBMM grubunda konuşan Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Şimdi Gözlerini Şeker Fabrikalarına Diktiler”

Kılıçdaroğlu, şeker fabrikalarına değinerek şunları kaydetti:

“Cumhuriyetin bütün kazanımlarını, halkın vergileriyle kurulan fabrikaları sata sata bitiremediler. Şimdi gözlerini şeker fabrikalarına diktiler. Biz şeker fabrikalarının özelleştirilmesine niye karşıyız? Birinci maddemiz şu tarihimize sahip çıkmak için. Şeker fabrikaları bizim tarihimizdir ilk kurulan fabrikalardır. İki, her fabrika cumhuriyetin bir kalesidir. O kaleye sahip çıkmak hepimizin ortak görevidir.

Bugün yaklaşık 25 bin aile yani 1 milyon kişi şeker pancarından geçinmekte. Şimdi diyorlar ki 'şeker fabrikalarını bir şeklilde elden çıkaracağız'. Bugün şeker fabrikaları sektörü şeker sektörü yaklaşık 3 milyar dolarlık katma değer yaratıyor.

“Stratejik Bir Üründür”

Şeker pancarı üretimi Türkiye için stratejik bir üründür ve bu ürüne sahip çıkmamız lazım.

Bu sektör şimdi yok edilmek isteniyor. Neden bunu yapıyorlar, nişasta bazlı şekerin önünü açmak için. Bursa’da Cargill. Her seferinde kanunlar iptal edildi ama her seferinde gittiler Cargill’i biraz daha büyüttüler. Çünkü dönemin Amerikan Başkanına söz vermişlerdi ‘Cargill’i burada kurduracağız’ diye. Cargill GDO’lu mısırdan şeker üretiyor. Bazı ülkelerde nişasta bazlı şekerin kullanımı yasak ama bizim ülkemizde bu şu anda yüzde 11. Bütün bilim insanları namuslu bilim insanları şunu söylüyorlar, bu nişasta bazlı şeker obeziteye, meme kanseri özellikle kolon kanserine ve karaciğerde yağlanmaya yol açar.

Batsın Sizin Milliğiniz Batsın Sizin Yerliliğiniz”

Hani diyorlar ya milli ve yerliyiz diye. Batsın sizin milliğiniz batsın sizin yerliliğiniz.

Bu yolu nasıl açtılar? Önce Cargill’in kurulmasına imkan sağladılar bütün hukuksal zeminleri zorlayarak. Sonra Şeker Kurumu'nu tümüyle kapattılar. Sonra özelleştirme kanununa bir düzenleme yaptılar. Şimdi de şeker pancarını üretmeyin diyorlar, çünkü 'nişasta bazlı şekerin önüne açacağız' diyorlar. Peki bu fabrikaların gerçek sahibi kim? Bu fabrikaların gerçek sahibi bu ülkede yaşayan vatandaşlar, vergisini ödeyen vatandaşlar. Eee bu fabrikaların gerçek sahibi halk ama Man Adası'nda vergi ödememek için şirket kuranlar bu fabrikaların sahibi değil onlar bu fabrikalara ihanet edenler, 'kapatacağız' diyenler.

Şeker fabrikalarını her ortamda destekleyeceğiz. Satılmaması için de elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Bunun mücadelesini yapacağız.

“CHP Olarak Size Sonuna Kadar Destek Vereceğiz”

Buradan şeker fabrikalarında çalışan işçilerime de seslenmek istiyorum, sizin hakkınızı hukukunuzu sonuna kadar savunan biziz ama yeri geldi bize oy vermediniz. Sizin güzel bir sloganınız vardı 'susma sustukça sıra sana gelecek' şimdi sıra şeker fabrikalarında. Biz CHP olarak size sonuna kadar destek vereceğiz. Biz şeker fabrikalarında çalışan geçici işçilere kadro verilsin diye mücadele ederken onlar bugün şeker fabrikalarını kapatmak yok etmek istiyorlar.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.