Kılıçdaroğlu'ndan Başbakan Ve TBMM Başkanı'na Çağrı: Teklifi Geri Çekin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a çağrı yaptı. Kılıçdaroğlu, “Anayasa komisyonundaki görüşmeleri sonlandırsınlar ve anayasa teklifini çeksinler. Türkiye’yi bu ayıptan kurtarsınlar” dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Muğla’nın Bodrum ilçesinde İskele Meydanı’nda vatandaşlara hitap etti.

“ANNESİ GÖZYAŞLARI İÇİNDE ‘EVLADIM NE OLACAK’ DİYOR”
Eğer bir ülkede gazeteciler hapse atılıyorsa, özgürce yazı yazamıyorsa, görevlerini yeteri kadar yerine getiremiyorsa o ülkede demokrasinin olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Gazetecinin görüşünü beğenirsiniz ve ya beğenmezsiniz ama o kalemi özgürce kullanabilmelidir. Bugün Ahmet Şık yeniden gözaltına alındı. FETÖ olayı nedeniyle daha önce de Silivri’de tutuklandı, uzun süre içeride yattı. Şimdi aynı versiyonu birebir yaşıyoruz. Sabah annesiyle konuştum, gözyaşları içinde ‘evladım ne olacak’ diyor. Bir anneyi üzmek kimin ne haddine. Bir annenin gözyaşları içinde çocuğunun sorunlarını aktarmasına insanın vicdanı razı olabilir mi?” dedi.

“ARTIK BU ÜLKENİN DİRLİĞE, DÜZENE İHTİYACI VAR”
Bu tür olaylara hep birlikte kaşı çıkılması ve duyarlılığın korunması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hüsnü Mahalli ne yaptı bu hükümete, bir gazeteci, özgürce düşüncelerini ifade ediyor. Hasta üstelik. Siz bunu da tutukladınız ve şimdi hastanede yatıyor. Artık bu milletin, bu ülkenin dirliğe ve düzene ihtiyacı var. ‘Ne olacak’ diye soruyoruz kendi kendimize. 15 yıl önce niye sormuyorduk, şimdi niye soruyoruz? Cumhuriyetin kurucu değerlerine dönmek zorundayız. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ demek zorundayız. Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak zorundayız. ‘Ne darbe, ne dikta yaşasın tam demokrasi’ demek zorundayız” diye konuştu.

ANAYASA TEKLİFİ
Komisyonda görüşmeleri devam eden anayasa değişikliği teklifini eleştiren Kılıçdaroğlu, teklifle dikta yönetiminin getirilmek istendiğini belirtti. CHP olarak buna izin vermeyeceklerini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Diyorlar ki ‘rejim değişmiyor’. Bal gibi Türkiye’de rejimi değiştirmek istiyorlar. Parlamentoyu işlemez hale getirmek istiyorlar. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında, tek parti döneminde anayasa gündeme gelir; anayasada bir hüküm vardır, TBMM’yi fesh etme yetkisini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e vermek isterler. Genç milletvekilleri kürsüye çıkar, derler ki ‘bu meclis Kurtuluş Savaşı’nı yöneten meclistir, bu meclis milletin meclisidir, bu meclis kendi yetkisini devretmez’ ve 127 oyla reddedililir. Şimdi Gazi Mustafa Kemal’e verilmeyen yetki bir diktatöre vereceğiz, bu olur mu?” diye konuştu.

“BÜTÜN BEDELLERİ ÖDEMEYE RAZIYIZ”
TBMM’nin Başkomutanlık yetkisini bile sınırlı günler için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Şimdi ‘başkomutanlık yetkisini de bir kişiye verelim’ diyorlar. Asla vermeyeceğiz. Arkadaşlarımız parlamentoda bunun mücadelesini sonuna kadar götüreceğiz, bedeli ne olursa olsun bütün bedelleri ödemeye razıyız. Bu ülkenin aydınlığı, cumhuriyeti, bayrağı, insanı için her türlü fedakarlığa katlanmaya razıyız” dedi.

“HEPİMİZİN SORUMLULUĞU VAR”
Türkiye’de huzur isteyenlerin, barış isteyenlerin, aç ve açıkta kimsenin kalmadığı bir Türkiye isteyenlerin hep birlikte CHP’nin şemsiyesi altında buluşması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“(Anayasa değişikliği) Bu sorun CHP’nin sorunu değildir, bu sorun aynı zamanda kendisini milliyetçi olarak görenlerin sorunudur, kendisini Atatürkçü olarak görenlerin sorunudur, kendisini samimi Müslüman olarak görenlerin, işçinin, emekçinin, iş adamının, sanayicinin, ev kadının sorunudur. Bu sorun aynı zamanda üniversite hocalarının, aydınların sorundur. Sorun tek başına CHP’nin sorunu değil, sorun Türkiye’nin sorunudur.
Benim açımdan bir sorun yok ama bu ülke açısından sorun var. Benim açımdan olan sorunla belki ben tek başıma mücadele ederim ama benim bir sorumluluğum var. Bu ülkenin geleceğinden ben sorumlu olmak zorundayım, siz sorumlu olmak zorundasınız. Aydınlar, kadınlar, işçiler sorumlu olmak zorunda, hepimizin sorumluluğu var.
Hepimiz özgür, bağımsız, kalkınmış, uygar bir Türkiye için mücadele temek zorundayız. Mücadelemiz hayırlı olsun.”

“TÜRKİYE’Yİ BU AYIPTAN KURTARIN”
Konuşmasının sonunda, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “Anayasa komisyonundaki görüşmeleri sonlandırsınlar ve anayasa teklifini çeksinler. Türkiye’yi bu ayıptan kurtarsınlar. Hele Hele anayasa metnini dahi görmeden boş kağıda imza atmak gibi bir ayıptan TBMM’yi kurtarsınlar. Bunu yaptıkları takdirde onlara saygı duyacağız, parlamento saygınlık kazanacaktır. Bunlar yapıldığı takdirde milletvekilleri saygınlık kazanacaktır. Demokrasiyi sonlandıran değil, TBMM’yi sonlandıran değil cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıran bir düşünceyi egemen kıldığımız zaman Türkiye görkemli bir ülke olacaktır. O nedenle birlikte mücadele edeceğiz, mücadelemiz hayırlı olsun” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.