Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi recep tayyip erdoğan atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU

Kılıçdaroğlu: “Sosyal Devlet Kavramını Büyük Ölçüde Unuttuk”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sağlıklı çocuklar yetiştirmek için güçlü bir sosyal devlete ihtiyaç olduğunu belirterek, “Sosyal devlet kavramını büyük ölçüde unuttuk” dedi.
Kılıçdaroğlu, Parti Genel Merkezi’nde gerçekleşen CHP Ulusal Çocuk Politikası Çalıştayı’nın açılış konuşmasında, “Çocukla ilgili sorunları toplumsallaştırabiliyor muyuz? diyerek Önce anaerkil bir toplumduk sonra babaerkil ataerkil şimdi çocukerkil bir topluma doğru gidiyoruz. Evde ne dersek diyelim sonuçta çocuğun dediği oluyor. Ama aynı anne ve baba kendi çocuğunu bu kadar dinlerken sokaktaki çocukları, komşunun çocuğunu yeteri kadar dinliyor mu? dedi.
Kılıçdaroğlu, çocukların barınma sorununa da değinerek, milyonlarca çocuğumuzun yurtsuz olduğunun çoğu kez farkında bile olunmadığını belirterek, toplumsal yapımızda sorunların çözümü konusunda farklı bir gözden yurttaşın bakmasını sağlayacak mekanizmaları harekete geçirmek zorundayız. dedi.

Her anne baba çocuğunun en iyi beslenmesi için elinden gelen her türlü çabayı gösterir. Bu çabayı harcayan aile milyonlarca yoksul çocuğun Türkiye’de olduğunun ne kadar bilincinde?,Eğer biz geniş kitleleri çocuklar konusunda yeteri kadar uyarabilirsek senin benim çocuğumun ötesinde bütün çocuklar bizim çocuklarımızdır ve bütün çocukların çok iyi eğitim çok iyi beslenme çok iyi barınma olanaklarına kavuşmaları gerekir diye bir toplumsal bilinci geniş kitlelere aktarabilirsek bence bu çalıştay çok önemli bir görevi yerine getirir.

Proje okulları tartışmasına da değinen Kılıçdaroğlu, Eğitimin sorgulayıcı olması gerektiiğini, Türkiye’nin bütün okulları asgari bir standardı yakalaması gerektiğini, eğitim çağındaki bir çocuğun yaramazlık yapma hakkını olduğunu, yaramazlık yapmayan bir çocuk çocukluğunu yaşayamaz. Hayatı sorgulamazsa merak etmezse çocuk geleceğini yitirir. dedi

Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti: 
Sağlıklı çocuklar yetiştirmek için güçlü bir sosyal devlete ihtiyacımız var. Sosyal devlet kavramını büyük ölçüde unuttuk diyen kılıçdaroğlu, Bugün Türkiye’nin karşılaştığı temel sorunlardan birisi sosyal devletin ötelenmiş olmasıdır. dedi. Bununla ilgili bir mahkeme kararından bahseden Kılıçdaroğlu,  Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği bir kararı paylaştı. Mahkemenin konusu nitelikli yağma suçundan suça sürüklenen çocuklar hakkında olduğunu, Çocuk Esirgeme Kurumunun yurdundan 18 yaşını doldurduktan sonra kapının  önüne bırakılan çocuklarımız.
Yargıç soruyor ve yargıca verilen cevap şu; 18 yaşına gelince kalacak yerimiz olup olmadığı sorulmadan bizi yurttan çıkarıyorlar.
18 yaşa gelince kapı önüne konuyor ve bu çocuk suça sürüklenmiş oluyor.
Yargıç düşünüyor, çocuklarımıza acıyor. Binlerce çocuk var. Sonunda şöyle bir karar veriyor; anayasamızın sosyal devlet ilkesi gereği bu toplumsal yaraya acil ve ivedi çözüm bulunması için bu sorgu zaptının Cumhurbaşkanlığına, TBMM Başkanlığına, Başbakanlık makamına, bu hassas ve trajik olayın çözümünde katkıları ve destekleri olması amacıyla anamuhalefet partisi ve Meclis’te grubu bulunan parti başkanlarına gönderilmesine karar verdi.  Çocuklarımız diyoruz. Cumhurbaşkanı ne yaptı? TBMM Başkanı ne yaptı? Başbakan ne yaptı?
Yeri geldiğinde çocuklarımızı 23 Nisan’da Cumhurbaşkanı koltuğuna oturtuyoruz, Başbakan’ın koltuğuna oturtuyoruz, TBMM Başkanının koltuğuna oturtuyoruz. Eminim bu 23 Nisan’da bir çocuğumuz bu mahkeme kararını alır ve bu mahkeme kararı konusunda ne yaptıklarını yanında oturan Başbakan'a ve Cumhurbaşkanı'na sorar.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.