Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Kılıçdaroğlu: Yüz Karası Bir Toplantı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen adli yıl açılış töreniyle ilgili “yüz karası bir toplantı” ifadesini kullanırken, “Hep beraber ayağa kalkıp hep beraber alkışlıyorlar. Ne demektir bu? Yargı, yürütmenin emrine girdi, siyasete bulaştı demektir. Anayasanın ve hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel merkez fuaye alanında düzenlenen “CHP Çalışıyor, Türkiye Kazanıyor” projesi kapsamında Bodrum Belediyesi’nin çalışmalarının tanıtımının yapıldığı sergiyi gezdi. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı görevinden istifa etmesiyle ilgili “Ayrıntıları bilmiyoruz ama bir partinin iç işi gibi gözüküyor. Ayrıntıları öğrendikten sonra geniş bir açıklama yapabiliriz” yorumunu yaptı.

“Açıkça Adliye Siyasete Sokuldu" 

Kılıçdaroğlu, adli yıl açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yapmasını ve konuşmasındaki mesajlarını nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine ise sert konuştu. Kılıçdaroğlu, şunları dedi:

“Cumhurbaşkanı’nın şu sözüne yürekten katılıyorum; Yenikapı ruhu yaşatılmalı. Yenikapı’da 12 maddelik bir konuşma yaptım. Konuşmanın birinci maddesi şuydu; camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayın. Eğer siz buralara siyaseti sokarsanız, Türkiye’nin başı beladan kurtulmaz. Bugün, açıkça adliyeye siyasetin sokulduğuna hep beraber tanıklık ettik.

“O Mekan Kaça Mal Oldu millet Bilmiyor" 

Cumhurbaşkanı diyor ki, ‘Burası milletin mekanıdır. Milletin mekanında yargının adli yıl açılışı yapması doğaldır.’ Milletin mekanı, Türkiye’nin tamamı milletin mekanıdır; burası da (CHP) millete ait bir mekandır. Bana ait değil ki! Cumhurbaşkanlığı sarayı da millete aittir, TBMM de millete aittir ama devletlerin gelenekleri, töreleri vardır. Siz Cumhurbaşkanlığı Köşkü haline TBMM’yi getiremezsiniz, adli yıl açılışını TBMM’de yapamazsınız. Orası da milletin mekanı. Her yer kendine göre özelliği olan ve devletin kurumları oralarda otururlar. Milletin mekanı diye cumhurbaşkanı gidip adliyede konuşma yapabilir mi? Adliyede toplantı yapabilir mi? Bakanlar Kurulu gelip TBMM’de toplanabilir mi? Her yerin kendine ait özelliği vardır. Devleti devlet yapan budur. Milletin mekanı diyorsunuz ama millet o mekan kaça mal oldu bilmiyor. Kaça mal olduğunu bilmiyor ama orada adliyeyi topluyorsunuz.

“Yargı, Yürütmenin Emrine Girdi, Siyasete Bulaştı”

Yargının bağımsızlığı dediğimiz bir kural vardır. ABD’de ABD Devlet Başkanı bir salona girdiği zaman orada hakimler varsa kimse ayağa kalkmaz, alkışlamaz. Biz de hep beraber ayağa kalkıp hep beraber alkışlıyorlar. Ne demektir bu? Yargı, yürütmenin emrine girdi demektir. Yargı, siyasete bulaştı demektir. Dünyanın her tarafından bütün demokrasilerinde hakim salona girdiği zaman herkes ayağa kalkar. Kural budur. Cumhurbaşkanı salona girdiği zaman herkes ayağa kalkmaz. Herkesin bir yeri, ağırlığı vardır. Ben ayağa kalkarım. Bürokratlar da kalkar ama hakimler bürokrat değildir.


“Bir De Kalkıp Konuşma Yapıyorsunuz”

Adli yılı açtı, güzel. Bir de kalkıp konuşma yapıyorsunuz. Nasıl bir konuşma? Siyasi bir konuşma yapıyorsunuz. Açıkça belli alanları suç kapsamında değerlendiriyorsunuz. Ne demektir bu, ‘Sevgili hakimler, ben size söylüyorum, kararı böyle vereceksiniz, buna uyacaksınız’ demektir. Tam bir yüz karası toplantıdır bu. Niye katılmadım? Ben anayasaya sadakat konusunda TBMM’de yemin ettim. Yasama, yargı, yürütme organı, güçler ayrılığı ilkesine saygı duyacağıma dair yemin ettim. Yeminimize bağlıyız, namusumuza bağlı olduğumuz gibi. Herkesin de yeminine bağlı olmasını isteriz. Aksi bir tabloyu çizerseniz, yargıyı siyasallaştırırsanız, bu yargı nasıl adaletle karar verir. ‘Davaları hızlandırın’ diyor. Yani yargıya talimat veriyor. Neresi demokrasi bunun?

Yargıya: “Görevinizi Bilin, Adaleti Başkalarına Teslim Etmeyin”

Birliğe, beraber olmaya, kardeşçe yaşamaya ihtiyacımız var mı? Var. Devletin kurumlarını hiç kimse kendi arka bahçesi haline getirmemeli. Devletin kurumlarını kendi arka bahçeniz haline dönüştürürseniz, Türkiye’de birliği, beraberliği ve huzuru sağlayamazsınız. Sağlanamaz zaten. O açıdan, başta yargıya; kendi görevinizi biliniz. Adaleti başkalarına teslim etmeyiniz.

“Anayasa Ve Hukuk Açıkça Ayaklar Altına Alındı”

Adalete gölge düşürdüğünüz andan itibaren devleti devlet olmaktan çıkarırsınız. Anayasada da bu korunmuştur, ‘hiç kimse emir talimat veremez’ diyor yargıya. Siz kalkıyorsunuz, toplantı yapıyorsunuz, giriyorsunuz salona herkes ayağa kalkıyor, onlara talimat veriyorsunuz, sonra salondan çıkıyorsunuz. Bu, anayasanın ve hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır. Biz devletimizi seviyoruz, vatandaşlarımızı seviyoruz. Onlara saygı duyuyoruz, ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bu ülkenin birliği ve bütünlüğü için.

“Darbe Fırsatçılığı”

Hiç kimse şunu söyleyemez, ‘CHP Genel Başkanı, bu ülkenin birliği ve bütünlüğü için elinden gelen çabayı göstermedi.’ Yeri geldi bağrımıza taş bastık, sesimizi çıkarmadık. Bu ülkenin birliği ve bütünlüğü için ama biz bunu yaparken birileri darbe fırsatçılığı yapıp bütün yargıyı toplayacak, ‘bunlar benim emrimde olacak, gelecekler sarayda toplanacaklar. Ben içeri gireceğim, beni ayakta alkışlayacaklar.’ Bu, adaleti aşağılamaktır, yargıyı aşağılamak demektir. Böyle bir şey olamaz. Adli yılın açılışında bir savunma makamı konuşur, yani TBB Başkanı, iki yargıyı temsilen de Yargıtay Başkanı konuşur. Devletin geleneği budur. Cumhuriyet kurulduğu tarihten itibaren neredeyse hep böyle olmuştur. İlk kez bütün gelenekleri bir tarafa... Böyle bir anlayış olamaz. ‘Milletin yeriymiş’ elbette milletin yeri, kimse itiraz etmiyor ki ona. Milletin yeriyse gitsinler herhangi bir yerde meydanda toplansınlar. Meydanlar da milletin meydanı, hep beraber gidelim oraya, yargının önünde saygı duruşunda bulunalım, yargıya saygı gösterelim."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.