Öne Çıkanlar gündem özeti gündem başlıkları Afrin Muhbir Hakkari çin pkk ysk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: “Merkez Bankası'nın Da Başkanı Ol”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, “Hemen bir kararname çıkar, Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi’nin nasıl başkanı olduysan, Merkez Bankası Başkanı da ol. Niye şikayet ediyorsun, senin şikayet etmeye hakkın yok” diye seslendi.

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantının açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin borç batağında olduğunu belirterek, “Türkiye öyle bir borç batağında ki vatandaşa diyorsun, ‘1 Dolarını bozdur’. Dolar endeksli ihale yaptın, dönüp onlara demiyorsun, ‘arkadaşlar bunları TL üzerinden yapalım’. Türkiye bunların döneminde tefecilere yakayı kaptırdı. Dışarıya ödedikleri faiz 156 milyar Dolar, içeriye ödedikleri faiz 699 milyar Lira, o faizin ödendiği tarihteki kuru esas aldığımızda 408 milyar Dolar. Esnaf mı faiz aldı, işçi mi faiz aldı, kim bu faizleri aldı, hesabı verilmedi” dedi.

“GÜCÜ YANDAŞINA YETMİYOR”

Sözleşmelerin Türk Lirası üzerinden yapılması kararı konusunda da Kılıçdaroğlu, “Türkiye Varlık Fonu’nun Başkanı dedi ki ‘biz buna da artık son verdik’, iyi güzel, peki yol geçişleri Dolar endeksli, Türk Lirasıyla olacak mı? Buna bir şey diyor musun, hayır. Gücü AVM’deki adama yetiyor,  yandaşına yetmiyor. Neden çünkü yandaşına Dolar endeksli çok büyük imkanlar sağlamış, garantiler de, geçiş ücretleri de Dolar endeksli. Onlara bir şey söyle asıl para onlarda, asıl mal da onlarda. Dükkan kirası Türk Lirası, Dolar eyvallah yapalım buna izni kim verdi, sen vermedin mi şimdi kalkmış övünüyor, ‘bunu kaldırıyoruz’ diye, senin utanman lazım aslında niye sen bunu Dolar bazında yaptırdın” diye konuştu.

FAİZ ERDOĞAN’I TESLİM ALDI"

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “Ne diyordu, ‘Asla faiz artmayacak. Hele bana bir yetki verin göreceksiniz bu faiz nasıl yerlerde sürünecek’ diyordu. Faiz geldi Erdoğan’ı teslim aldı, niçin, tefeciler daha güçlü, para tefecide. 18 Ocak’ta Merkez Bankası’nın faizi yüzde 8’di, dün tam 3 kat artırıldı, yüzde 24’e çıktı. Bankaların verdiği faiz yüzde 40’ı aştı, göreceksiniz daha aşacak. Faturayı vatandaş ödüyor” dedi.

“KARARNAMEDE ÇANTACI EKSİK”

Başkanı Erdoğan olan, Türkiye Varlık Fonu yönetim yapısındaki değişikliğe de tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Erdoğan, damadı aile boyu bir hanedan şirketine sahip oldular. Kendi kararnamesiyle kendisini Türkiye Varlık Fonu’nun başkanı tayin etti. Başkanvekili damadı. Kararnamede çok ciddi bir eksiklik var, çantacı ama herhalde çantacıyı da yazsalardı çok ayıp olurdu diye çantacıyı bir köşede tuttular. Onun görevi Hazine ve Maliye Bakanlığında, bakan yardımcısından, müsteşardan ve genel müdürlerden daha üst bir pozisyonda kendini korumak” diye konuştu.

“HEPSİNİN SAHİBİ ERDOĞAN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ekim 2015’te Balıkesir’deki “Benim derdim ne biliyor musunuz? Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye de öyle yönetilmelidir” sözlerini anımsatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“O hedefini dün gerçekleştirdi. Hangi şirketler var burada, Ziraat Bankası, Halk Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, PTT, Devlet Demir Yolları, Borsa İstanbul, Telekomünikasyon, Eti Maden, Çaykur, Türk Hava Yolları, Aydın, Antalya, İstanbul, İzmir, Isparta, Kayseri ve Muğla’daki hazine arazileri. Hepsinin sahibi şu anda Erdoğan, yanında da damadı hanedan yönetiyor. Bu anonim şirketle diğer anonim şirketler arasında fark var, onu da bilmenizi isterim; vatandaşların kurduğu anonim şirket, herkes denetler onu, Maliye Bakanlığı, Sayıştay, Ticaret Bakanlığı denetler ve şirket yöneticileri de halka, devlete hesap verirler.

“MALI GÖTÜRMENİN YOLU”

Erdoğan’ın başında olduğu şirketi kim denetleyecek, hiç kimse denetleyemez, ne Sayıştay, ne TBMM hesabını dahi vermez. Bu söylediğim kurumların mal varlıklarını veya yolsuzlukları ortaya çıktığında kim denetleyecek. Hiç kimse denetlemeyecek. Bilal’in üzerine bir şey devredebilir mi, devredebilir, hesabı sorulur mu, hesabı sorulmaz. Senin işin gücün mü yok, şimdi kalkıyorsun ‘bütün bu şirketlerle ilgili kararı ben vereceğim’ diyorsun, hangi yetkiyle, hangi birikimle, bilgiyle. Malı götürmenin yoludur kısacası bu.”

“BİR KARARNAME İLE DİYECEKSİN Kİ ‘BEN MERKEZ BANKASI’NIN BAŞKANI OLDUM”

Erdoğan’a Merkez Bankası’na yönelik açıklamaları üzerinden seslenen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu enflasyon rakamlarını tutturduğunu görmedim’ diyor, Vallahi öyle, doğru, hiç kimse görmedi. Doğru, tutmaz. ‘Tahmin tutmadığını için de yılın birinci ve ya ikinci çeyreğinde yeniden enflasyon oranı revize edilir’, aynen doğrudur. ‘16 senedir bu işin içindeyiz’, evet 16 senedir bu işin başında. ‘Arkadaşlar hala akıllanmayacak mıyız’, onu sen biliyorsun, ben bir şey söylesem aşırıya kaçacak. ‘Faizi sen belirliyorsun ama enflasyonu sen belirlemiyorsun’,  enflasyon işte senin attığın bu yanlış adımlar neticesinde ortaya çıkıyor, bedelini millet, karşındaki esnaf ödüyor. Esnafa yağ çekiyor, ‘bedelini siz ödüyorsunuz’ diye.

Ben merak ediyorum 16 yıldır ülkeyi Trump mı yönetiyordu? Merkel mi yönetiyordu? Japonya mı, Papua Yeni Gine mi, Sudan mı yönetiyordu? 16 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyordu? Kendisine bir önerim var, hemen bir kararname çıkar, Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi’nin nasıl başkanı olduysan, Merkez Bankası Başkanı da ol. Niye şikayet ediyorsun, senin şikayet etmeye hakkın yok. Şikayeti biz edeceğiz, vatandaş, esnaf edecek. Esnafın karşısına çıkmış şikayet ediyor, ayrıl oradan, istifa et. İstifa etmek gibi onurlu bir görev vardır.

Merkez Bankası’nı niye suçluyorsun? Merkez Bankası başkanının ve yöneticilerinin atanma kararlarının, kararnamelerinin altında Trump’ın mı, Merkel’in mi imzası var, kapı gibi senin imzan var. Al görevden. Türkiye Varlık Fonu’nu aldın, Merkez Bankasını da al, onun da başkanı ol. Elinden tutan mı var, bir kararname ile, diyeceksin ki ben Merkez Bankası’nın başkanı oldum’. Kendisine bir önerim daha var, kesinlikle Bilal’i de alın, iyi ok atıyor, belki enflasyon hedefini tutturabilir.”

“İSRAF EKONOMİSİNİN İTİRAFI”

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmada “israf ekonomisi değil üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz” sözleriyle ise, “16 yıldır israf ekonomisi uyguladıklarını” itiraf ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, “İtiraf ediyorsan, onurlu bir insansan görevini bırakırsın kardeşim, ‘bu görevden çekiliyorum’ demesi lazım. Der mi demez, daha Türkiye Varlık Fonu içinde dünya kadar para var. Merkez Bankası’nı alır mı, biraz tereddüttüm var çünkü rezervleri giderek eriyor, kısa vadeli borçları bile karşılamıyor. Üstüne bela mı alacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN CUMHURBAŞKANI HEDİYE UÇAKLA GEZEMEZ”

Katar Şeyhi el Sani’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 400 milyon dolarlık özel bir uçak hediye ettiği iddialarıyla ilişkin de Kılıçdaroğlu, “Kendisinden 81 milyon adına açıklama bekliyorum; Sevgili Erdoğan, bu uçak kimin? Satın aldıysan büyük ayıp, kaç tane uçak alacaksın? Eğer satın almayıp ikinci el uçağı birisi saha hediye ettiyse o daha da büyük bir ayıp. Türkiye’nin onuruyla kimsenin oynamaya hakkı yoktur. Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir kişi hediye uçakla gezemez. Şimdi senden cevap istiyorum, aynı zamanda gözlerinden de öpüyorum Sevgili Erdoğan” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.