Kurtulmuş: 2010 KPSS'de Soruları Çalanlar Memuriyetten İhraç Edilecek

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2010 yılında KPSS sorularını çalarak devlet memurluğuna girenlerin memuriyetten ihraç edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Kurtulmuş, FETÖ’ye mensup kişilerin kamudan temizlenmeleri için gerekli adımların neler olduğu üzerinde durularak, bu konuda yapılanlar tartışılarak yol haritasının bir kere daha paylaşıldığını ifade etti.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Olağanüstü Hal Yasası çerçevesinde iki Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) gündeme geldiğini ifade eden Kurtulmuş, bunlardan bir tanesinin henüz maddesi bulunmayan konularla ilgili 670 sayılı KHK olduğunu belirtti. Kurtulmuş, 670 sayılı KHK’nın ana maddelerini şöyle açıkladı:

“Öncelikli olarak bazı bakanlık ve kurumlardan gelen kamu personeli olma vasfını yitirmesi gereken, yani FETÖ’cü olduğu tespit edilen kişilerle ilgili düzenleme. Dışişleri, Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere çeşitli kurumlardan gelen listeler KHK ile yürürlüğe girecek ve ismi geçen FETÖ mensupları devlet memuru vasfını kaybedecektir. Ayrıca yine bu kararname çerçevesinde, bu kararname ile görevden alınanların unvan ve meslek adlarını kullanmaları mümkün olmayacaktır. Örneğin büyükelçi gibi, hakim gibi, askeriyedeyse rütbesi gibi hem meslek unvanlarını kullanamayacaklar, hem de bunlardan kaynaklanan haklarını kullanmaları bundan sonra mümkün olmayacak. 670 sayılı KHK ile kapatılan FETÖ’cü kurum ve kuruluşların hakları, alacakları, yükümlülükleri ve taşınmazları ne olacağı Maliye Bakanlığının uhdesine bırakılacaktır. Maliye bakanlığı, bu anlamda el konulan kurum ve kuruluşların yükümlülükleri ve taşınmazları ile ilgili kararları kendileri belirleyecek, bir kısmını da diğer kamu kurumlarına bedelsiz olarak tahsisini yapacaktır. Ayrıca kapatılan vakıfların mal varlıkları, taşınmazları ve alacakları ile ilgili sorumluluklar, Vakıflar Genel Müdürlüğüne tevdi edilmiştir.

Soruları Çalarak Devlet Memuru Olanlar Memuriyetten İhraç Edilecek 

670 sayılı KHK ile yapılan bir diğer düzenlemenin 2010 yılı KPSS ile ilgili olduğunu ifade eden Kurtulmuş, 2010 yılında soruları çalarak devlete girdikleri tespit edilenlerin devlet memuriyetinden ihraç edileceklerini bildirdi. 2010 yılında KPSS’ye girmiş olup, gerçekten hakkıyla devlet memuru olanlara soruşturma sonucunda hiçbir şey olmayacağını ifade eden Kurtulmuş, bu kişilerin bulundukları sıfatları kullanacaklarını belirtti.

''15 Temmuz Şehit ve Gazilerinin SGK Borçları Silinecek''

Bir diğer düzenlemenin, 15 Temmuz şehit ve gazileri hakkında olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şehit ve gazilerin SGK borçlarının silineceğini belirtti. Ayrıca, kapatılan askeri okullardaki sözleşmelerin feshinin kararname ile gündeme gelerek kararlaştırıldığını açıklayan Kurtulmuş, bu kararname ile GATA’nın Sağlık Bakanlığına devredilmesinin kararname ile düzenlendiğini, orada çalışanlarla ilgili düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.  Kurtulmuş, KHK ile dikkat çeken bir başka hususun da, Çengelköy’de şehit olan Yenişafak gazetesi fotomuhabiri İsmail Cambaz Hasan’a, şehadetinden sonra TC vatandaşlığı verilmesi olduğunu söyledi.

TİB'in Yetkisi ve Personeli BTK'ya Devrediliyor 

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan diğer kararname olan 671 Sayılı KHK hakkında şunları açıkladı:

“Bu kararname, halen hakkında yasal düzenleme yapılmış olan konulardır, ilave birtakım düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi TSK’nın pilot açığının kapatılmasıyla ilgili düzenlemelerin gerçekleştirilmesi. Bununla ilgili çalışmalar yapılmış, yeni pilot alımı ya da eskiden pilot olup da bir vesileyle ayrılmış olanların yeniden TSK bünyesine alınmasıyla ilgili düzenleme 671 sayılı KHK ile yapılmıştır. Çok önemli gördüğümüz adımlardan bir tanesi TİB’in kapatılması. TİB kapatılmış, TİB’in bütün yetkileri, sorumlulukları ve personeli BTK’ya devredilmiştir. 671 sayılı KHK’nın üçüncü önemli ayağı ise Özel Harekat polisinin istihdamı ile ilgili yeni düzenlemeler, birtakım yeni özel harekat polisinin alınmasıyla ilgili sürecin, bu KHK ile açıklığa kavuşturulması. Başka bir konu ise, YÖK’ün talebi çerçevesinde, biliyorsunuz 2006 sonrasında kurulan 41 üniversitemizdeki öğretim üyelerinin emeklilik yaşı 67’den 72’ye çıkarılmıştı. Şidmi bu üniversitelerimizdeki emeklilik yaşını 75’e çıkarıyoruz. Böylece yeni kurulan üniversitelerimizin öğretim üyeleri açığı göz önünde bulundurulursa üniversitelerimizin öğretim üyesi bulmadaki zorlukları için de böyle bir düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.”

Basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Orgeneral Hulusi Akar’ın toplantıda genel bilgilendirme mi yaptığı sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

“İlgili güvenlik birimlerinin temsilcileri, Genelkurmay, MİT ve EGM gibi kuruluşlar Bakanlar Kurulu’na girerler ve brifing verirler. Bu kişiler Bakanlar Kurulu üyesi değil, kurulu bilgilendirmek için davet edilmiştir. Hem Genelkurmay Başkanımız, hem MİT başkanımız Bakanlar Kuruluna davet edilerek kendilerinden iç ve dış güvenlik ile ilgili bilgi alınmıştır.”

''Kimin Ehliyeti Varsa Kamunun Tüm Görevleri Açıktır'' 

Kamuda personel alımıyla ilgili soruya yanıt veren Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Ehliyet, liyakat, vatana ve millete sadakat. Bunları esas alarak yeniden kamuda alımları değerlendirirsek doğrusu budur. O zaman zaten herhangi bir paralel yapılanmanın, kamuya sızmanın imkan ve ihtimali yoktur. Böyle bir paralel yapılanmanın kamunun içerisinde örgütlenme şansı yoktur. Dolayısıyla bu genel prensiptir, bundan sonra inşallah Türkiye bu kamu alımlarını bu prensiplere göre yapacaktır. Kimin ehliyeti varsa, kimde millete sadakat varsa, onlara kamunun tüm görevleri açıktır.”

''TSK'daki Reform Paketlerimizin En Önemli Adımlarıdır'' 

Kurtulmuş, kuvvet komutanlıklarının harekat, planlama ve istihbarat yönünden Genelkurmay Başkanlığına, personel ve lojistik yönünden Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanacağı ile ilgili sorulan soruya şu yanıtı verdi:

“TSK’nın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Bunlar şekillenecek ve bu anlamda da kuvvet komutanlıklarının Savunma Bakanlığı’na, Sahil Güvenlik ve Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması, bundan sonraki TSK’nın yeniden yapılandırılması konusundaki ana çerçevelerinden birisidir. Tab ki bu anlamda askeri mesleğin gerektirdiği nitelik bakımından da bunların başka bağlılık içerisinde olması kaçınılmazdır. İdari anlamda ise kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma’ya, Sahil Güvenlik ve Jandarma’nın da İçişleri’ne bağlanması TSK’daki reform paketimizin en önemli adımlarından birisidir.

''4'ü Polis 2'si Sivil şehidimiz Var''
Diyarbakır’da meydana gelen patlamaya ilişkin şehit ve yaralı sorusu üzerine Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:
“4 polis memuru, 2 sivil, bu iki sivilden birisi de bir polis memurumuzun evladıdır. Dolayısıyla toplam 6 şehidimiz var, bunların 4’ü polis 2’si sivildir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.