Öne Çıkanlar İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Hakkari kosgeb ak parti Op. Dr. Volkan Erdoğan İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası

Kurtulmuş: Provokatörlere Asla İmkân Tanımayın

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya Beyşehir’de yaşanan ve biri Suriyeli iki kişinin hayatını kaybettiği kavgaya ilişkin, “Aman ha, sakın ha dikkat. Suriyeliler üzerinden provokasyon yapmak isteyen, puslu havaları seven bazı çakallar olabilir. Bu yüzden puslu havadan yararlanacak provokatörlere asla imkân tanımayın. Kimsenin provokasyonuna müsaade etmeyin. Kimsenin bu konuda ortalığı karıştırmasına vesile olmayın” dedi.

Kurtulmuş, Uluslararası Kültür Turizmi Ve Medya Kurultayı’nda konuştu.

“Yeni Bir Ortadoğu’yu İnşa Etmek Mecburiyetindeyiz”

Ortadoğu’da özellikle son 5-6 yıldır Arap Baharı ile birlikte gelişip bugün bir “Arap Kışına” dönüşen siyasi konjonktürde en önemli başarının yeniden uzlaşı perspektifini ortaya koymak olduğunu söyleyen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Suriye’de, Irak’ta, Libya’da, Yemen’de ve İslam coğrafyasının hemen her yerinde Amerika’nın Irak’ı işgali ile başlayan süreçte iki fay hattı üzerinden bu bölgede çatışmalar körüklenmiş, maalesef çatışmayı çözümün en kolay aracı olarak gören çevreler de bu çatışmaların beslenmesine katkı sağlamıştır. Bunlardan birisi etnik farklılıklar bir diğeri ise mezhebi çatışmalardır. Biz Türkiye olarak bu coğrafyanın insanlarının etnik farklılıklar ve mezhebi ayrışmalar üzerinden ayrışmalarına asla rıza göstermiyor, asla bunun üzerinden çatışmaların bölge insanına hayatı zehir etmesine razı gelmiyoruz. Onun için diyoruz ki artık bu oyunları bir tarafa bırakmak, çatışmaları sona erdirmek, uzlaşı kültürü üzerinden karşılıklı rıza ve müzakereye dayalı olarak yeni bir Ortadoğu’yu inşa etmek mecburiyetindeyiz.”

“Suriye’de Vekâlet Savaşının Arkasında Duranlar Savaşın İçinde Kendilerini Bulurlar”

Suriye’de 5 yıldır devam eden bir savaş olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Suriye’nin bu durumdan çıkmak, kurtulmak mecburiyetinde olduğunu belirtti.

“Suriye’deki kaos çözülemezse, çok açık söylüyorum artık Suriye üzerinden Ortadoğu’daki vekalet savaşları gelmiştir” diyerek konuşmasını sürdüren Kurtulmuş, “Suriye’de vekalet savaşının arkasında duralar, Suriye’de bir bölgesel savaşın ve giderek küreselleşen bir savaşın içinde kendilerini bulurlar. Dolayısıyla ben Suriye’de çözümden yana bir umut doğduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak da Suriye’de barışın sağlanması ama zorla, yukarıdan empoze edilmiş bir barış değil Suriye halkının istediği bir barışın kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum ve Türkiye olarak da buna destek verdiğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Bu Silahlar Suriye’nin Sokaklarında Üretilmiyor”

Boko Haram’ın içecek yarım bardak temiz suyu olmazken ellerinde yüzbinlerce dolarlık ölüm makineleri olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, “Terörü lanetleyip, süslü cümleler, teröre karşı uluslararası mücadele… İyi de kim verdi bu adamların eline bu silahı? Bu silahlar Mali’nin çarşılarında, pazarlarında, organize sanayi bölgelerinde üretilmiyor. Bu silahlar Afganistan’ın dağlarında, bayırlarında üretilmiyor. Bu silahlar Suriye’nin sokaklarında üretilmiyor. Bu silahlar dünyaya yeri geldiği zaman demokrasi, adalet dersi veren bir takım büyük, güçlü ülkelerin övünerek ürettikleri ölüm silahları. Bunlara bunları kim veriyor? Adalet gereği bunları sormak gerekmez mi” ifadelerini kullandı.

“Suriyeliler Üzerinden Provokasyon Yapmak İsteyen Bazı Çakallar Olabilir”

Kurtulmuş, Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini, dünyanın istisnalar hariç bütün ülkelerinin Suriyeli mülteciler konusunda çifte standartlı davrandığını belirterek, “Ak Parti hükümetlerini tebrik ediyorum. Bu büyük bir siyasi başarıdır. Ama Ak Parti hükümetlerinden daha çok tebrik ve takdire şayan olan 79 milyon milletimizin tamamıdır” diye konuştu.

Konya Beyşehir’de yaşanan ve biri Suriyeli iki kişinin hayatını kaybettiği kavgaya ilişkin konuşan Kurtulmuş, vatandaşlara şöyle seslendi:

“Zaman zaman bazı provokasyonlar olmadı mı? Provokasyonlar yapmaya çalıştılar. Maalesef gerdiğimiz günlerde Beyşehir’de gençler arasındaki kavgadan sonra büyüyen olaylarda iki evladımız vefat etti. Milletimizi buradan bir kere daha uyarmayı bir vazife telakki ediyorum. Aman ha, sakın ha dikkat. Suriyeliler üzerinden provokasyon yapmak isteyen, puslu havaları seven bazı çakallar olabilir. Bu yüzden puslu havadan yararlanacak provokatörlere asla imkan tanımayın. Kimsenin provokasyonuna müsaade etmeyin. Kimsenin bu konuda ortalığı karıştırmasına vesile olmayın.”

Bundan sonraki süreçte de “Suriyelilere vatandaşlık verilip verilmeyeceği” üzerinden toplumsal hassasiyetleri “kaşımak” isteyenlerin olabileceğine işaret eden Kurtulmuş, henüz bu konuda verilmiş kesin bir kararın olmadığını söyledi.

Dış Politikada Yeni Dönem

Türkiye’nin çevresindeki gelişmeler karşısında yeni bir safhaya geçtiğini söyleyen Kurtulmuş, “Değişen şartlar çerçevesinde dış politikada yeni perspektiflerin ortaya konulması ve Türkiye’nin dış politikada barışçıl evreye geçmesinin adımlarının atılması.  Türkiye bu bölgenin bir barış adası haline gelmesi için üzerine düşen sorumlulukları da yerine getirecektir” dedi.

Türkiye’nin dış politikada yeni döneme girmesinin ilkelerden taviz vereceği anlamına gelmediğini belirten Kurtulmuş, “Türkiye çevresindeki ülkelerle barışırken ne barıştan, ne uzlaşıdan, ne hukukun üstünlüğünden, ne özgürlükten, ne demokrasiden ne de adalet ilkelerinden taviz vermeden yeni bir barış düzenin kurulması için elinden gelen gayreti ortaya koyuyor. Suriye’de bir barış düzeninin ortaya çıkması, Irak’ta merkezi hükümet ve diğer bölgesel yönetimlerin uzlaşı içerisinde ama tek bir Irak olarak yoluna devam etmesi, Mısır ile Mısır halkıyla yeniden köprülerin kurulup adalet temelinde, özgürlük temelinde yeni bir Mısır’ın inşasına Türkiye’nin katkıda bulunması mümkün olur” ifadelerini kullandı.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.