Maliye Bakanı Ağbal’dan ‘Vergi Borçları’ Yanıtı

 Maliye Bakanı Naci Ağbal, "son beş yılda vergi borçları silindiği" iddia edilen şirketlere ilişkin, “Vergi asıl ve fer'ilerinin kayıtsız şartsız silinmesine ilişkin herhangi bir yasal yetki olmadığı gibi böyle bir uygulama da vuku bulmamıştır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesinde, “AKP hükümetleri tarafından son 5 yıl içinde ne kadar vergi borcu silinmiştir? Tutarı ne kadardır? Vergi borcu silinen şirketler hangileridir?” diye sordu.

Soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Ağbal, şöyle dedi:

“Bilindiği üzere vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin konulması, değiştirilmesi ve kaldırılmasına ilişkin düzenlemelerin Anayasamızın 73’üncü maddesi uyarınca kanunla yapılması gerekmekte olup, bu husustaki yetki Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tevdi edilmiş bulunmaktadır.

Öte yandan, vergi mevzuatımızda bazı özel durumlar için (tabii afetler, muzır hayvan ve haşerat istilası, tahsili için yapılacak giderlerin kendisinden fazla olan küçük tutarlı bazı alacaklar gibi) terkin düzenlemeleri yapılmış ve terkin yetkisi de sınırları belirlenmek suretiyle Bakanlar Kuruluna ve Maliye Bakanlığına verilmiştir.

Ayrıca, yapılandırma kanunları ile bazı küçük tutarlı alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yönelik geçici düzenlemeler yapılmıştır.

Belirtilen bu düzenlemeler dışında, vergi asıl ve fer'ilerinin kayıtsız şartsız silinmesine ilişkin herhangi bir yasal yetki olmadığı gibi böyle bir uygulama da vuku bulmamıştır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.