Meclis Dokunulmazlık Trafiğine Sahne Olacak

Meclis verdiği aranın ardından, Milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili iktidar ve muhalefet arasında başlayan trafiğe ev sahipliği yapacak.

Pazartesi muhalefet partileri, AK Parti’den gelen “dokunulmazlık” teklifini cevaplayacak. Muhalefetin yanıtının ardından Meclis’te dokunulmazlık dosyaları ile ilgili takvim de başlamış olacak. Meclis Genel Kurulu’nda ise, muhalefet partilerinin karşı çıktığı, “kişisel verilerin korunması” ile ilgili tasarının görüşmelerine kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor.

 

DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ

Meclis’te dokunulmazlık trafiği bu haftanın siyasi gündemini belirleyecek. AK Parti’nin muhalefet partilerine götürdüğü dokunulmazlık teklifine hafta başında yanıt gelmesi beklenirken, verilen yanıtlara göre Meclis’te dokunulmazlık takvimi de başlamış olacak. AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

Salı günü grup toplantılarında siyasi liderler gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. Arda arda gelen bombalı saldırılar ile ilgili Hükümet kanadından yeni güvenlik önlemleri ile ilgili açıklama bekleniyor. Başbakan Davutoğlu’nun Salı günü AK Parti Grup toplantısında açıklaması bekleniyor.

Genel Kurul’da ise bu hafta, AK Parti’nin muhalefet partileri ile temasa geçerek, görüşmelerine ara verilen, “Kişisel Verilerin Korunması” ile ilgili tasarının görüşmelerine geçilecek. Muhalefet partilerinin karşı çıktığı üç madde de yeniden değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

Meclis’te ki ihtisas komisyonları da gündemdeki konularını görüşmek üzere toplanacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.