Öne Çıkanlar Afrin İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin ak parti İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Akşener İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Hakkari AİLE kosgeb pkk

Meclis İçtüzüğünde İkinci Görüşme Pazartesi Günü

Meclis İçtüzük Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Yaklaşık 1 saat 45 dakika süren toplantıda partiler kendi taleplerini dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, muhalefetin önerilerini Başbakan Binali Yıldırım ve partisinin yetkili kurullarına götürecek. İçtüzük Uzlaşma Komisyonu ikinci toplantısını 18 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Meclis İçtüzük Uzlaşma Komisyonu’nun ilk toplantısına ilişkin, “Pazartesi günü saat 14.00’te bir araya geleceğiz. Bu konulara ilişkin biz de yetkili kurullarla görüşüp bir somutlaşma sağladıktan sonra pazartesi görüşmelere devam edeceğiz. Amacımız bütün partilerle uzlaşarak anlaşma ve uzlaşma içerisinde bir İçtüzüğü gerçekleştirmek” dedi.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Uzlaşma var mı?” sorusuna, “Bugünkü toplantımız daha çok çalışma yöntemi, önümüzdeki toplantıların planlanması ve yol haritası belirleme niteliğindeydi” dedi.

CHP’nin Talepleri
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, şunları ifade etti:

“En büyük eksiklik olarak yasama faaliyetlerindeki düzensizliği, yasama faaliyetlerine ilişkin kanun ve tasarı, tekliflerinin çoğunun torba yasa ya da temel yasa olarak gelmesi. Torba ve temel yasa uygulamalarından vazgeçilmesi önerisini getirdik. Yazılı ve sözlü önergelerimize cevap alamıyoruz. Genel görüşmelerin-onu tartışacağız aramızda eğer uygun bir uzlaşma sağlanabilirse- makul bir sayıyla, imzayla verildiğinde genel görüşme yapılabilir hale getirilmesini arzu ediyoruz. Meclis TV yayını bu konunun çözümlenmesi gerekiyor."

HDP’nin Talepleri
HDP’nin taleplerine ilişkin de Baluken, “HDP televizyon yayınlarının kesintisiz olmasının önemine vurgu yaptı. Torba yasa  ve temel yasa yapma tekniğiyle ilgili eleştirilerimizi ifade ettik. Soru önergelerine cevap verilmemesinin İçtüzük’te bir yaptırımı olması ile ilgili beklentilerimizi dile getirdik. Pazartesi saat 14.00’te komisyon bir araya gelecek” dedi.
Baluken ek olarak, “İçtüzük düzenlemesi muhalefeti susturmaya yönelik bir çerçevede ele alınmamalı diye düşünüyoruz” dedi.

MHP’nin Talepleri
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, “Ben yararlı bir toplantı olduğu kanaatindeyim. Genel bir değerlendirme yaptık” diyerek şöyle devam etti:
“Bilhassa Meclis TV’nin yayını konusunda üzerinde önemle durduk. Bu değerlendirmelerimiz genel bir değerlendirmedir.
Demokrasinin daha da iyi bir güçlenmesine hizmet edecek şekilde Meclis’in verimli, etkin bir çalışma gözetmesidir. Meclis’in etkin ve verimli çalışması demek iktidarın çok hızlı, şipşak kanunlar çıkarması demek değildir.”

Toplantı Pazartesi Günü Saat 14.00’te
AKP Grup Başkanvekili Sayın Naci Bostancı bizden aldığı bu önerilerini yetkili organlarıyla paylaşacak. Pazartesi günü saat 14.00’te burada tekrar bir toplantı yapacağız. Onların verdiği cevabı dinledikten sonra artık nereye kadar gidebileceksek gideceğiz.
Pazartesi günü de AKP Grubundan gelecek yanıtlara göre de çalışmalarımızla ilgili bir takvim gerçekleştireceğiz.”
Meclis TV’ye ilişkin soruya da Gök, “24 saat kesintisiz yani Meclis faaliyetlerine devam ettiği müddetçe Meclis televizyonunun sürekli yayın yapmasından yana olduğumuzu ifade ettik” yanıtını verdi.

Muhalefetin Talepleri Başbakan’a Sunulacak
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, toplantıya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Pazartesi günü saat 14.00’te bir araya geleceğiz. Bu konulara ilişkin biz de yetkili kurullarla görüşüp bir somutlaşma sağladıktan sonra pazartesi görüşmelere devam edeceğiz. Amacımız bütün partilerle uzlaşarak anlaşma ve uzlaşma içerisinde bir İçtüzüğü gerçekleştirmek.”
Meclis TV’ye ilişkin muhalefetin taleplerinin hatırlatılması üzerine Bostancı, “Buna ilişkin talepler yeni değil tabiatıyla. Parlamentolarda genel olarak uygulamaya baktığımızda başka tür örnekler var. Bütün bunları hesaba katarak televizyon yayınının da Meclis’teki görüşmelere ne ölçüde ve hangi yönde etki yaptığına ilişkin muhakemeyi de hesaba katarak bir değerlendirme yaparız” yanıtını verdi.

“Uzlaşma olmazsa kendi teklifinizi getirecek misiniz?” sorusuna da Bostancı, “Uzlaşmaya ilişkin bir çaba gösterirken uzlaşmanın olmayacağına ilişkin bir varsayım doğru olmaz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.