Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Meclis’in İlk İşi 'HSK' Ve 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması' Olacak

TBMM’nin ilk işi Hakimler ve Savcılar Kurulu olacak. Hâkimler ve Savcılar Kuruluna yedi üye seçimi yapılacak. Başvurular 2 Mayıs 2017 Salı günü saat 18.00’e kadar TBMM’ye yapılacak. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderecek.

GENEL KURUL TOPLANIYOR
Meclis Genel Kurulu, 2 Mayıs 2017 Salı günü saat 15.00'te toplanacak. Genel Kurul’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın milletvekillerinin sözlü sorularına yanıt vermesi bekleniyor.

AK PARTİ GRUBU GENEL MERKEZDE TOPLANACAK
AK Parti Grubu, Salı günü Parti Genel Merkezinde toplanacak ve bu toplantıda Cumhurbaşkanının AK Parti’ye üyeliği başlatılacak.

KILIÇDAROĞLU PARTİSİNİN GRUP TOPLANTISINDA KONUŞACAK
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında 2 Mayıs Salı günü konuşacak.

BAZI ALACAKLAR YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Plan ve Bütçe Komisyonu 2 Mayıs Salı günü toplanacak ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek.
Tasarıya göre Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamına giren alacak türleri ve alacaklı idareler esas alınarak bu idarelerin 31 Mart 2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacakları yapılandırılacak.
Söz konusu tasarının komisyondaki görüşmelerinin tamamlanması halinde Çarşamba ya da Perşembe günü Genel Kurul gündemine gelecek.

UYUM YASALARI
Referandumda kabul edilen düzenlemelerin ardından gözler uyum yasalarına çevrildi. Meclis’te de önümüzdeki hafta uyum yasaları ve İçtüzük için ilk temasın kurulması bekleniyor, yapılacak görüşmelere göre de yol haritası şekillenecek.

HSYK’NIN YAPISIYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER HEMEN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yüksek Seçim Kurulunun 16 Nisan'da yapılan halk oylamasının kesin sonuçlarını açıklamasıyla birlikte HSYK’nın yapısıyla ilgili düzenlemeler hemen yürürlüğe girecek.

HSYK’NIN YAPISI DEĞİŞECEK
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan  “Yüksek” ibaresi çıkarılacak.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu onüç üyeden oluşacak; iki daire halinde çalışacak.
Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurulun tabiî üyesi olacak. Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilecek. Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması zorunlu olacak. Kurulun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilecek üyeliklerine ilişkin başvurular, Meclis Başkanlığına yapılacak. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderecek. Komisyon her bir üyelik için üç adayı, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu aranacak. Bu oylamada da aday belirlenemediği takdirde, her bir üyelik için en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile aday belirleme işlemi tamamlanacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Komisyon tarafından belirlenen adaylar arasından, her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapacak. Birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile üye seçimi tamamlanacak.
Üyeler dört yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek.
Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki otuz gün içinde yapılacak. Seçilen üyelerin görev süreleri dolmadan Kurul üyeliğinin boşalması durumunda, boşalmayı takip eden otuz gün içinde, yeni üyelerin seçimi yapılacak.

HÂKİMLER VE SAVCILAR KURULU ÜYELERİ EN GEÇ OTUZ GÜN İÇİNDE SEÇİLECEK
Anayasanın 159'uncu maddesinde yapılan düzenlemeye göre Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyeleri en geç otuz gün içinde seçilecek ve referandumda kabul edilen kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki kırkıncı günü takip eden iş günü görevlerine başlayacak.

BAŞVURULAR BEŞ GÜN İÇİNDE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA YAPILACAK
Başvurular, düzenlemelerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılacak. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderecek. Komisyon on gün içinde her bir üyelik için üç adayı üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada üçte iki çoğunlukla seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci ve üçüncü oylamalar yapılacak; bu oylamalarda üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun oyunu alan aday seçilmiş olacak. Beşte üç çoğunluğun sağlanamaması halinde üçüncü oylamada en çok oyu almış olan, seçilecek üyelerin iki katı aday arasından ad çekme usulü ile üye belirleme işlemi tamamlanacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu aynı usul ve nisapları gözeterek onbeş gün içinde seçimi tamamlayacak. Mevcut Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, yeni üyelerin göreve başlayacağı tarihe kadar görevlerine devam edecek ve bu süre içinde yürürlükteki Kanun hükümlerine göre çalışacak. Yeni üyeler, ilgili kanunda değişiklik yapılıncaya kadar mevcut Kanunun Anayasaya aykırı olmayan hükümleri uyarınca çalışacak. Görevi sona eren ve Hâkimler ve Savcılar Kuruluna yeniden seçilmeyen üyelerden, talepleri halinde adli yargı hâkim ve savcıları arasından seçilenler Yargıtay üyeliğine, idari yargı hâkim ve savcıları arasından seçilenler Danıştay üyeliğine Hâkimler ve Savcılar Kurulunca seçilecek; öğretim üyeleri ve avukatlar arasından seçilenler ise Danıştay üyeliğine Cumhurbaşkanınca atanacak.

2 MAYIS 2017 SALI GÜNÜ SAAT 18:00’E KADAR BAŞVURULAR YAPILACAK
TBMM Başkanlığından Hakimler ve Savcılar Kurulu Üye seçimi için duyuru yapıldı. Duyuruda,  Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının geçici 21’inci maddesinin (C) fıkrası gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından üçü Yargıtay üyeleri, biri Danıştay üyeleri ve üçü nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından olmak üzere Hâkimler ve Savcılar Kuruluna yedi üye seçimi yapılacağı belirtildi. Şartları haiz bulunan ilgililer, 2 Mayıs 2017 Salı günü saat 18:00’a kadar “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Yeni Halkla İlişkiler Binası Komisyonlar Bloğu Kat: Alt Zemin, Oda No: AZ006 Bakanlıklar/ANKARA” adresine şahsen başvurmaları gerekecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.