Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu türk silahlı kuvvetleri süt Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi HAVA HAREKATI cumhurbaşkanı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan ihracat bursa beşiktaş 14 Nisan 2024 Gündem Özeti

Meclis'te Dokunulmazlık Haftası

Meclis bu hafta milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını görüşecek.

Meclis bu hafta milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin, AK Parti tarafından verilen anayasa değişikliği teklifini görüşecek. Teklif TBMM Anayasa Komisyonu gündemine alınacak.

Meclis, yoğun bir mesai yapacağı yeni bir haftaya daha giriyor. Yarın da çalışma kararı alınan Genel Kurul’da bu hafta, milletvekillerinin davranışlarını düzenleyen, “Siyasi Etik Komisyonu” kurulmasını öngören düzenleme görüşülecek. Teklif, TBMM üyeliğiyle bağdaşmayan görev ve işler ile etik davranış ilkelerinin belirlenmesi ve TBMM’de bu amaçla oluşturulacak komisyon ve kurulların görev, yetki, çalışma usul ve esaslarının düzenlenmeyi amaçlıyor. Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilliği görevinden kaynaklanan haller bakımından düzenlemenin hükümlerine tabi olacak. 

Siyasi parti grupları da bünyesinde etik kurullar oluşturulacak. Siyasi parti grupları, kendi milletvekilleri arasından en az 5, en fazla 9 olmak üzere kurul üyelerini belirleyecek ve TBMM Başkanlığına bildirecek. Kurullar için bir yasama döneminde iki seçim yapılacak. İlk devre için seçilenlerin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise yasama döneminin sonuna kadar sürecek. Siyasi etik kurulları, teklifte öngörülen izleme ve denetim sisteminin bir unsuru olarak kendi partilerine mensup milletvekilleri aleyhindeki başvuruları inceleyecek, karara bağlayacak. Etik kurullarının oluşumu, çalışma usul ve esasları, komisyonun görüşü alınarak siyasi parti gruplarınca belirlenecek.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Milletvekillerinin bir kereye mahsus dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi de bu hafta TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek. AK Partili milletvekillerinin imzasıyla sunulan teklif, milletvekillerinin bir kereye mahsus dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngörüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.