Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

MHP’li Akçay: Kıyılar İşgal Altında

Plajlara yüksek giriş ücretleri konusunu Meclis gündemine taşıyan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, verdiği araştırma önergesinde plajlara yüksek giriş ücretlerinin sebep olduğu mağduriyetlere dikkat çekti.

MHP'li Akçay, kıyı şeritlerinin özel şahıs ve işletmeler ile bazı kamu kurum ve kuruluşları eliyle işgal altında olduğunu savunarak Meclis’te komisyon kurulmasını istedi. Türkiye’nin deniz, göl ve akarsu zenginliğinin turizm potansiyelini de arttırdığının vurgulandığı önergede iç ve dış turizmin hızlı bir gelişme göstermesi neticesinde özellikle kıyı bölgelerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde kullanılmasına sebep olduğuna dikkat çekti.
Teklifle ilgili değerlendirmede bulunan Akçay, “Anayasa’nın 43 üncü maddesine göre kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kıyılardan yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetilmesi gerekir. Bu açık Anayasa hükmünün aksine bugün vatandaşlarımızın kıyılardan yararlanması engellenmektedir” dedi.

“Kıyılar İşgal Altında”

Kıyı şeritlerinin özel şahıs ve işletmeler ile bazı kamu kurum ve kuruluşları eliyle işgal altında olduğunu belirten Akçay “Devletin hüküm ve tasarrufunda olup yararlanılmasında öncelikle kamu yarınının gözetilmesi gereken kıyı şeritlerinde işgallerin önlenememesi, işgallerin önemli bir kısmının süreklilik arz etmeye başlaması, bunların belli bir disiplin altına da alınamaması, bazı kıyı kullanımlarının ise turizm işletmelerinin hizmetlerinin uzantısı olduğu halde hukuki altyapının yetersizliği nedeniyle işgal olarak nitelendirilmesi gibi nedenlerle bu bölgelerin kullanılmasında hukuki statü belirsizliği oluşmakta ve ayrıca kamu yararı gözetilmemektedir” dedi.

Ecrimisil Ödemeleri Meşrulaştırma Aracı Olarak Kullanılmaktadır”

Kıyıların oteller tarafından işgal edilme sorununa bir türlü engel olunamadığını dile getiren Akçay, “Kıyıları kendi malı gibi kullanan oteller, kıyılarda kendilerine ait iskeleler ve hizmet birimleri oluşturmakta ve milletimizin kullanımına engel olmaktadır. Özel işletmeler hukuka aykırı işgalleri sebebiyle ecrimisil ödemeleri yapmakla birlikte bu ödemeleri kıyılar üzerinde kendilerine tanınan bir tasarruf hakkı olarak görmektedirler. Ecrimisil ödemeleri toplumun kıyılardan yararlanmasının engellenmesine yönelik bir meşrulaştırma aracı olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple kıyılarımızın işgali caydırıcı olmayan cezalar ve yetersiz denetimler yüzünden gün geçtikçe artarak önlenemez bir hal almaktadır” ifadelerinde bulundu.
Kıyıları korumanın başlıca güvencesi devletin sahip olduğu tüzel yetkiler olmakla birlikte pek çok kamu kurum ve kuruluşu kıyı işgalinin özneleri konumunda olduğunu ifade eden Akçay, “Devletin Anayasada hüküm altına alındığı şekliyle kamu yararı için kıyılardaki tasarruf yetkisi gözetim ve denetim yetkisini aşarak kamu yararı ibaresi kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu ve kullanımı altında olma şeklinde yorumlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları kıyı işgali yapmaktadır” dedi.
 
“Kıyılarda Tasarruf Yetkisi Ve Denetim Belirsizliği Var”

Kıyı şeritlerinde tasarruf ve denetim yetkisi olan farklı kurumların olmasının mevzuattaki yetersizliği ve belirsizliği derinleştirdiğini söyleyen Akçay, “Örneğin, kıyılarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın tasarruf yetkisi vardır. Ayrıca Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Belediyeler-İçişleri Bakanlığı’nın denetim yetkisi bulunmaktadır. Tasarruf, yetki ve denetim belirsizliği kıyı işgallerinin önlenmesinde önemli bir engeldir” şeklinde konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.