Öne Çıkanlar İyi Parti kosgeb çin  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası Emirates NBD Bank PJSC 1 Haziran 2021 tarihine kadar Ankarada uygulanacak koronavirüs önlemleri Alkın Kalkavan 20202021 Sezonu Süper Lig 9. Hafta karşılaşmalarının hakemleri belli oldu. Kara liste

MHP’li Akçay: Parti Meselesi Değil Memleket Meselesi

Anayasa değişikliği referandumu kapsamında Balıkesir’in Bandırma ilçesinde çalışmalar yürüten MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Anayasa değişikliğinin “parti meselesi değil memleket meselesi” olduğunu ifade etti.

MHP’li Akçay Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu hakkında bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Akçay “Anayasa değişikliği Türkiye’nin hükümet sisteminde olan bir değişikliktir. Devlet ve rejim krizine dönüşen yönetim sorunları, yönetimdeki çift başlılık ortadan kalkacaktır” dedi.

“Davul Başkasında Tokmak Başkasında”

Akçay, konuşmasında Cumhuriyet tarihi boyunca çift başlılıktan kaynaklanan yönetim sorunlarının bedelini hep darbelerle, muhtıralarla ve krizlerle milletin ödediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Çift başlı yönetimler her dönemde Türkiye’nin önünde büyük engel olmuş, krizlere kapı aralamıştır.  Kişiler fanidir; ancak bugün Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren süregelen bir yönetim sorunu vardır. Bugünkü mesele bir kişi ya da parti meselesi değildir; memleket meselesidir. Bu Anayasa değişikliği Türkiye’nin beka meselesidir. Çünkü Türkiye'de bir hükümet sistemi sorunu var.  Bu sorun Cumhuriyetin başından beri zaman zaman nüksetmiştir, Atatürk ve İnönü gibi iki silah arkadaşının arasında bile bir iktidar mücadelesi yaşanmıştır. Yine 4’lü takriri sunarak CHP’den ayrılan Celal Bayar ve Adnan Menderes arasında, Turgut Özal ile Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel’le Tansu Çiller, Ahmet Necdet Sezer’le Bülent Ecevit, Abdullah Gül’le Recep Tayyip Erdoğan ve Erdoğan’la Ahmet Davutoğlu arasında da yaşanmıştır.  Çünkü davul başkasında tokmak başkasındadır. Bu anayasa değişikliği ile yönetim sistemi netleştirilmekte ve sistem krizi yaratan değil çözen bir hal almaktadır.”

“Kimse Keyfi Hareket Edemez”

Anayasa değişikliğine ilişkin eleştirilere de cevap veren Akçay, açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

“Tek adam meselesi Türkiye’ye son yıllarda cephe almış bir kesimin ayağı yere basmayan, milleti aldatmaya dönük bir argümandır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde tek adam olmayacak. Millet hükümeti ve meclisi ayrı ayrı sandıklarla seçecek. Milletin seçtiğinden, seçimle gelip seçimle gidenden diktatör olmaz. Her şeyden önce demokrasi kültürümüz ve Anayasamız buna müsaade etmez. Çünkü cumhurbaşkanının da meclisin de bürokrasinin de yaptığı her türlü eylem ve işlemden dolayı yargı yolu açıktır. Yasamanın, yürütmenin yargının görev ve sınırlarını Anayasa ve kanunlar belirler. Kimse Anayasa ve kanunların vermediği yetkiyi kullanamaz, keyfi hareket edemez. Ana muhalefetin sık sık söylediği yalan gibi kimseye padişahlık yetkisi verilmemektedir.  Bu iddia Türkiye’ye karşı şer odaklarının ve Türkiye düşmanlarının uydurmasıdır.”

Öte yandan Akçay, üniter yapının kırmızı çizgi olduğunu belirterek, "Bundan önceki Anayasa değişiklik çalışmalarında gündeme gelen öneriler başkanlık ve federal sistem merkezli Türkiye’yi bahsettikleri rejim değişikliğine sürükleyen önerilerdi. Ancak bu teklifte bir rejim değişikliği yok" dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.