Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

MHP'li Yalçın: Bizim Hassasiyetimiz Seçilmiş Krallığa Giden Başkanlık Sistemi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP lideri Bahçeli’nin yeni anayasa konusunda yaptığı açıklamalara ilişkin, “Kayıtsız, şartsız referandumu destekliyor manası çıkmaz buradan. MHP’nin hassasiyeti 4 madde ve seçilmiş krallığa giden bir başkanlık sistemidir. Orada kast ettiği genel başkanımızın budur. Ama kamuoyunu aydınlatırken de AKP’nin ne yaptığını görmek istiyoruz. Kararımızı ona göre vereceğiz, o şuanda flu, net değil. Her temsilci farklı şey söylüyor. O konuyla ilgili kanaatlerimizi AKP’nin topluma neyi dayatacağını gördükten sonra ifade ederiz” dedi.

MHP’li Yalçın, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yeni anayasa konusundaki açıklamalarını TBMM’de gazetecilerin soruları üzerine değerlendirdi. Genel Başkan Bahçeli’nin yaptığı açıklamalarda yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek bir durum olmadığını belirten Yalçın, “Süreci izah ediyor. Anayasa değişikliği artık yapılsın, bunu yapacak olan siyasi iktidardır. Öncelikli olarak eğer 24. Dönemde olduğu gibi 4 parti ile devam edeceksek biz varız, masadan da kalkmayacağız. Bunu ilk önce AKP bozdu sonra CHP bozdu. Bozulan uzlaşma masasını toplamakla mükellef olan da iktidar. CHP’yi masaya çağırmasını, davet etmesini ve bu oluşumun tekrar meydana gelmesini istiyoruz. Doğru anayasa bu uzlaşmadan tekrar çıkar diye düşünüyoruz. Nasıl seçim öncesinde biz de diğer partilere söz verdiysek, sözlerimizi bu noktada gerçekleştireceğiz. Ama eğer bu olmuyorsa, buna muktedir olamıyorlarsa, daha sonra 3 parti ile yapılacak olan çalışma sığ kalır. İhtiyaca cevap vermez, toplumun her kesimini temsil etmez. Anayasa hazırlıyorsanız STK’lar da olmak üzere herkesin görüşüne başvurmak ve onları da çalışmanıza katmak durumundasınız. Bu da olmuyorsa üçüncü bir yol, iktidar partisinin ifade ettiği gibi kendi anayasasını hazırlayıp kamuoyuna, biz muhalefet partilerine sunması gerekir. Ondan sonra MHP ne yapacağına karar verir” diye konuştu.

-“AKP’NİN NETLEŞMESİ LAZIM”-

Bahçeli’nin Cumartesi günü yaptığı açıklamanın da bu yönde olduğunu belirten Yalçın, “AKP temsilcilerine bakarsanız, her biri ayrı bir anayasadan bahsediyor ya da başkanlık sisteminden bahsediyor. Türk tipi diyenler var, Amerikan vari sistemi övenler var. Güney Amerika modelini örnek alanlar var. Böyle bir yapı içerisinde MHP’nin kanaatini ifade edebilmesi için AKP’nin netleşmesi lazım. Sayın Genel Başkan’ın ifadesi bu. Bunu yaparken, onu da çok net olarak ifade etti. ‘Kendi parti ilkelerimize ve hassasiyetlerimize dikkat etmek suretiyle karar veririz’ dedi.  Kayıtsız, şartsız referandumu destekliyor manası çıkmaz buradan. MHP’nin hassasiyeti 4 madde ve seçilmiş krallığa giden bir başkanlık sistemidir. Orada kast ettiği genel başkanımızın budur. Ama kamuoyunu aydınlatırken de AKP’nin ne yaptığını görmek istiyoruz. Kararımızı ona göre vereceğiz, o şuanda fulü, net değil. Her temsilci farklı şey söylüyor. O konuyla ilgili kanaatlerimizi AKP’nin topluma neyi dayatacağını gördükten sonra ifade ederiz” ifadelerini kullandı.

-“ÖZEL’İN AKLINDA BAKLA VAR HERHALDE”-

Başbakan Davutoğlu’nun da Bahçeli’nin açıklamaları nedeniyle kafasının karıştığının belirtilmesi ve “B Planını açıklasın” sözlerinin anımsatılması üzerine Yalçın, “Genel Başkanımız, Türkçe anlar, Türkçe düşünür ve Türkçe konuşur. O farklı bir şey söylemedi. Bundan, o belki kayıtsız şartsız desteklemek gibi bir sonuç çıkarmaya çalışıyor ama parti hassasiyetleri ve ilkeleri bunu çok net engeller. Bugün bazı gazete ve mecmualarda da aynı yorumları çok rahat bir şekilde yapanları gördük, bunu neye dayanarak söylüyorlar anlamak zor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Bahçeli’nin açıklamaları için “ağzındaki baklayı çıkardı, MHP, AK Parti’ye selektör yapıyor” demesini bir soru üzerine değerlendiren Yalçın, “Selektör falan yapmıyoruz bu bir. İkincisi Sayın Genel Başkanımın ağzında bakla yok ama Sayın Özgür Özel’in aklında bakla var herhalde, bakla var ki konuşmasını ya da anlamasını engelliyor. Konuşma çok net ve açık, başka bir anlamı yok. Böyle olduğu halde diğer ifade tarzını ve bakış açısını seçmeye çalışıyorlar. Kavga edecek siyasi parti mi arıyorlar? Masayı tekmelediler bunun üzerini örtmeye mi çalışıyorlar?” dedi.

Dokunulmazlık tartışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yalçın, “Çok açık ve netiz, teröre bulaşmış, mazbatalı ve kravatlı terörist uzantıları istemiyoruz. Meclis’e geldiği takdirde destek verilecektir” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.