Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi soner çetin recep tayyip erdoğan binali yıldırım

Nazlıaka: "Hükümet Sanatın Önüne Her Gün Yeni Bir Engel Koyuyor"

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Güzel Sanatlar Eğitimi Yönetmeliği’nin kaldırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi veren Nazlıaka, “Yönetmeliğin kaldırılma gerekçesi nedir?” diye sordu.

Nazlıaka, Güzel Sanatlar Eğitimi Yönetmeliği’nin kaldırılması için TBMM başkanlığına verdiği soru önergesi;

"Güzel Sanatlar Eğitimi Yönetmeliği 6 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik “Güzel sanatlar alanlarında özel istidat ve kabiliyetleri beliren çocukları küçük yaşlardan itibaren yetiştirmek üzere açılan ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki eğitim kurumlarının kuruluş ve işleyişi ile alınacak diğer tedbirlere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla çıkartılmıştır.
Bu yönetmelik 10/05/2017 tarihli ve 27046 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan bir kararla yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yönetmeliğin kaldırılmasıyla “Öğrencilerin, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yetersiz kalan sanatsal eğitiminin okul dışı zamanlarda konservatuvarlar ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulacak kurumlarda ücretsiz olarak uygulamasından vazgeçilmiş oldu. Öğrencilere sanatsal yeteneklerini geliştirmek için özel eğitim kurumları dışında bir seçenek bırakılmadı.

Bu düzenleme sanat alanında yeni yeteneklerin keşfedilmesi ve geliştirmesini engelleyecektir. Türkiye’de sanatın ve sanatçının gelişmesini teşvik etmek yerine, devlet giderek bu alandaki desteğini çekmektedir.
 
Bu bağlamda;
Yönetmeliğin kaldırılma gerekçesi nedir?  
Maddi durumu yeterli olmayan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri okullarında yetersiz kalan sanatsal eğitimini nasıl karşılayacaklardır?  
Bu uygulama ülkemizin kültür ve sanat alanında kalkınmasının önünde bir engel oluşturmayacak mıdır?   
Bu yönetmeliğin kaldırılmasıyla yaşanılacak olumsuzluklar da göz önüne alındığında yönetmeliğiyeniden uygulamaya sokacak mısınız?"





 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.