Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor Avrasya Hastanesi İzmir depremi Ferhat Pişmaf Saadet Alpago kimdir

Nazlıka: “Toplumsal Güvensizlik Rakamlara İşte Böyle Yansıdı”

Özel Güvenlik Sektörünün sorunlarını gündeme getiren Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Türkiye’de özel güvenlik şirketlerinde profesyonel standartlar düşük, eğitim ve denetim eksiktir. Yasal hesap verilebilirlik mekanizmaları yetersizdir. Branş yöntemi yoktur. Yetki belirsizliği vardır. Toplumdaki özel güvenlik algısı olumsuzdur. Şirketlerde kurumsallaşma ve şirket-özel güvenlik görevlisi ilişkisi oluşmamış durumdadır.” dedi.

Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türkiye'deki özel güvenlik sorunları ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.  

Nazlıaka; “Özel güvenlik sektörü; bireyi ve toplumu doğrudan ilgilendiren, can ve mal güvenliği açısından önem taşıyan bir alandır. Uzmanlar; her geçen gün büyüyen bu sektörü bir güvenlik endüstrisi olarak görmek ve bir güvenlik mühendisliği alanı gibi algılamak gerektiğine vurgu yapmaktadır. Dünyada 100 milyar dolarlık bir pazara sahip olan bu sektörde istihdam sayısı gittikçe artmaktadır. Taşıdığı önem nedeniyle istihdam edilecek her personelin özel eğitim alması gerektirmektedir. Özel güvenlik görevlilerin olaylara müdahale biçimiyle yaşanan bazı olumsuzluklar basınımızda sık sık yer almaktadır.
Verilen hizmetin nitelik ve zorluğu da dikkate alındığında, özel güvenliklerin ücretleri, çalışma koşulları, iş güvencesi konusundaki sıkıntılar madalyonun öteki yüzünü oluşturmaktadır. Ne yazık ki özel güvenlik kadrolarındaasgari ücret genel kabul görür ücret halini almıştır. Özel güvenlik şirketi çalışanlarının özlük haklarınave çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeler konusunda ciddi sorunlar bulunmaktadır.
Türkiye’de özel güvenlik şirketlerinde profesyonel standartlar düşük, eğitim ve denetim eksiktir. Yasal hesap verilebilirlik mekanizmaları yetersizdir. Branş yöntemi yoktur. Yetki belirsizliği vardır. Toplumdaki özel güvenlik algısı olumsuzdur. Şirketlerde kurumsallaşma ve şirket-özel güvenlik görevlisi ilişkisi oluşmamış durumdadır. Özel güvenlik iş bulunamadığında başvurulan bir istihdam seçeneği olarak görülmekte ve algılanmaktadır.

1 Özel Güvenliğe 280 Kişi
Ülkemizde özel güvenlik görevlilerinin sayısına ilişkin bilgi edinme talebim İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanmıştır. Bakanlık verileri sektörde yaşanan sorunları doğrulamaktadır. Buna göre:

  • Ülkemizde 624 bin 99 kişi silahlı, 368 bin 622 kişi silahsız olmak üzere toplam 992 bin 721 kişi özel güvenlik kimlik kartına sahiptir.
  • Hali hazırda silahlı/silahsız olarak 284 bin 399 güvenlik görevlisi çalışmaktadır.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan özel güvenlik görevlisi hakkında İçişleri Bakanlığı’nın elinde veri bulunmamaktadır. Bu durum sektörün ne kadar denetimsiz olduğunu göstermektedir. Kaldı ki silah taşıyan ve güvenlik sağlayan bu kişilerin sık sık hizmet içi eğitimden geçmesi gerekmektedir.
  • 2011 yılında 147 bin 474 olan özel güvenlik çalışanı sayısı son beş yılda yüzde 74 artarak 2016 yılında 255 bin 967’ye yükselmiştir. Artış her yıl devam etmektedir. Sektör hızlı bir biçimde büyümektedir.
  • Her 280 kişiye bir güvenlik görevlisi düşmektedir.
  • En az özel güvenlik bulunan ilimiz 222 özel güvenlik görevlisi ile Bayburt’tur. En çok özel güvenlik 76 bin 771 görevliyle İstanbul’da bulunmaktadır. İstanbul’u 33 bin 920 görevliyle Ankara, 15 bin 609 görevli ile İzmir ve 10 bin 77 güvenlik görevlisiyle Antalya izlemektedir.
Sektörün gelişim seyri ve görevin önemi de dikkate alınarak, yaşanan sorunlar, güvenlik görevlilerinin eğitimleri, özlük hakları, çalışma süreleri, yetkilerini kapsayan konular ilgili bakanlıklarca bir an önce masaya yatırılmalıdır.” açıklamasında bulundu.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.