Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit fetö adana abd tesk yunanistan tüik Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Parlamento Muhabirlerinden Kulis Yasağına Tepki

TBMM idare amirlerinin Meclis’te uygulanacak yeni güvenlik önlemlerini belirlemek amacıyla yaptığı toplantıda, basın mensuplarına saat 20.00’den sonra kulis yasağı getirilmesi konuşuldu. 

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) "kulis yasağına" yazılı açıklama ile tepki gösterdi. TBMM Başkanlık Divanı onayına sunulacak, içerisinde birçok yeni düzenleme barındıran “Güvenlik Eylem Planına” AK Parti, CHP ve MHP’li idare amirlerinin imza koyduğu bildirildi.

PMD’nin konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Parlamento muhabirlerine kulis sınırlaması ‘güvenlik eylem planı’ içinde önerilmektedir. Gazetecilerin ‘güvenliği tehdit eden’ bir yapı olarak görülmesi son derece düşündürücüdür.  Akşam 20.00’den sonra TBMM kulislerinde gazetecilerin görmesi istenmeyen, gizlenecek olan nedir o da bir başka soru işaretedir. Bu öneri, Meclis’te kamusal görev yapan parlamento muhabirlerinin basın özgürlüğünü engelleme riski barındırmaktadır. Parlamento muhabirleri, demokrasinin beşiği olan Meclis’te halkın haber alma hakkı adına  bulunmakta ve denetim görevi yapmaktadır. Kamusal alan olarak kabul edilen Meclis kulisleri de bu çerçevede parlamento muhabirlerinin habere ulaşmalarında önemli bir işlev görmektedir. ‘Güvenlik’ adı altında getirilen öneri, Anayasa’nın ve Meclis İçtüzüğünün ruhuna ve basın  özgürlüğünü düzenleyen maddelerine de aykırıdır. Parlamento muhabirleri, 23 Nisan 1920’den bu yana TBMM çatısı altında sokaktaki insan  adına denetim görevi yapmaktadır. Kurulduğu günden bu yana Meclis kulisleri, parlamento muhabirlerine açıktır.Parlamento muhabirleri 95 yıldır demokrasi dışı girişimlere, darbelere, basın ve ifade özgürlüğünü sınırlamak isteyen antidemokratik anlayışlara direnmiş, kamusal görev bilinci ile her türlü yasağa, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan girişimlere tepki göstermiştir."

PMD'nin kurulduğu günden bu yana basın özgürlüğü, halkın bilgilenme hakkı ve demokrasinin sınırlarının genişletilmesi konusunda mücadele verdiğinin belirtildiği açıklamada şu hususlar dikkat çekti:

“Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Demokratik toplumlarda basınının görevi de  kamu yararını gözeterek haber ve bilgi vermektir. Meclis kulisinde ‘güvenlik’ gerekçesiyle basına sınırlama getirmek, ‘yasakçı’ bir anlayışa kapı aralamak anlamına gelecektir. Parlamento muhabirlerinin olmadığı, yasaklanıp sansürlendiği bir Meclis düşünülemez.Bizler, toplumun Meclis’teki gözü, kulağı, diliyiz. Kulisleri kapatmak, parlamento muhabirlerinin girişlerini sınırlamak parlamentoyu halka kapatmak demektir. 

Parlamentoda gazetecileri engellemek doğrudan halkın haber alma hakkını engellemenin yanı sıra demokrasiyi de engellemek ve güçsüz bırakmak anlamına gelir. Bu hem basın özgürlüğüne yönelik ağır bir darbeyi beraberinde getirebilir hem de halkın  haber alma hakkının ortadan kaldırılmasına neden olabilecek ‘sansürcü’ anlayışlara zemin hazırlar. Parlamentoların görevi basın ve ifade özgürlüğünün önünü açmak, engelleri kaldırmak, kamunun doğru bilgilenmesi için çaba harcamaktır. Meclis’in dünyada örneği olmayan 'yasağa kapı aralama' yolunu seçmesi kaygı verici olacak; demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü ile bağdaşmayacaktır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.