Sağlık Bakanlığı: Fişleme Söz Konusu Değil

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Tedavi gören uyuşturucu bağımlıları ve akıl hastalarının kişisel bilgilerinin toplanarak fişlendiği” iddiasına, “Bahse konu formla toplanan verilerde kişi bilgisi içermediğinden kişisel veri işlenmesi söz konusu değildir. Bu uygulama kişisel bilgiler içermediği için herhangi bir fişleme söz konusu değil” yanıtını verdi.

-“HASTALAR FİŞLENİYOR MU?” SORUSU

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu soru önergesinde, “Bakanlığınız hangi amaçla İl Sağlık Müdürlüklerinin psikiyatri kliniklerinde tedavi gören ‘uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığı bulunan kişiler’ ve ‘akıl hastalarının’ kişisel bilgilerini toplamasını istemektedir? Bu uygulama insanların fişlenmesi sonucunu doğurmayacak mı?” diye sordu.

-“TOPLANMIŞ OLAN KİŞİSEL SAĞLIK VERİSİ BULUNMAMAKTADIR”-

 663 Sayılı KHK'nın 47. Maddesine dayanarak toplanmış olan Kişisel Sağlık Verisi bulunmadığını belirten Sağlık Bakanı,  “Alkol ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Plan ve Politikaları geliştirmek ve EMCCDA (Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi)'ye iletilmek üzere ICD-10 kod sisteminde fl0-fl9 arasındaki kodlara ilişkin toplam hasta sayıları formlar aracılığıyla İl Sağlık Müdürlüklerince toplanmaktadır. Formlar herhangi bir kişisel bilgi içermemektedir” dedi.

-“KİŞİSEL BİLGİ İÇERMEDİĞİ İÇİN HERHANGİ BİR FİŞLEME DE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”-

Bu uygulamada Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Hasta Hakları Yönetmeliğine aykırılık bulunmadığını ifade eden Sağlık Bakanı, “Kişisel bilgi içermediği için herhangi bir fişleme de söz konusu değildir. Bahse konu formla toplanan verilerde kişi bilgisi içermediğinden kişisel veri işlenmesi söz konusu değildir. Bakanlığımız her türlü ‘teknik idari ve hukuki yöntemi’ kullanmak suretiyle, emanetinde bulunan tüm bilgi sistemleri kaynaklarını ‘bilgi güvenliği ana politikası çerçevesinde’ korumakla ve bu hususta tüm tedbirleri almakla yükümlü olduğunun bilincindedir. Bu uygulama kişisel bilgiler içermediği için herhangi bir fişleme söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı, “Hastaların tedaviye başvurmasını caydıracak bir uygulama bulunmamaktadır” diye ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.