Sarıhan: İlleri Boşaltmak Şiddet Ürünü

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Hakkari il merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak il merkezinin ise Cizre’ye taşınmasına ilişkin açıklamaları, “Bu her ne kadar açık bir şiddetle ve baskı ile yapılmıyor görülse de aslında bir şiddet ürünüdür” ifadeleriyle değerlendirdi.

CHP’li Sarıhan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993 günü evinin önünde arabasına konulan bomba ile aramızdan alındığını belirtti. Özge Mumcu’nun, “Ocak ayı bir mıh gibi yaşamımızın orta yerinde duruyor” dediğini anımsatan Sarıhan, “Aslında sadece ocak ayı değil bütün ayların bu ailenin evinde ve hepimizin evinde sürekli yinelenen süreli çözülmeyen bir olgudur aslında. Hayatımızın orta yerinde durmaya devam ediyor” dedi.

-“İL MERKEZLERİNİ TAŞIMAK AYRIŞMAYI DERİNLEŞTİRİR”-

Kamışlı’daki durumun sorulması üzerine Sarıhan, Kamışı konusunda verilen bilgilerin kendilerini aydınlatmadığını belirtti. Sağlıklı bir bilgi alana kadar yorum yapmamayı tercih ettiklerini kaydeden Saruhan, “Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren ülkenin ulusal bir sorunu olan bu konuya az bilgi ile konuşmanın sakıncalı olduğunu düşünüyorum” dedi.

İl merkezlerinin kaydırılmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sarıhan, daha önce de buna benzer uygulamaların “köy boşaltılma” şeklinde gerçekleştirildiğini belirtti. İnsanların yaşadıkları yerlerin dışında çıkarılmasının, meşru hukukun dışında insanların kendi ikamet ettikleri yerlerde kalma isteğinin de yok sayılması anlamına geldiğini belirten Sarıhan, “Bu her ne kadar açık bir şiddetle ve baskı ile yapılmıyor görülse de aslında bir şiddet ürünüdür. Hepimiz kendi evimizden kendi yaşadığımız kentten, ilçeden ayrılmak istemeyiz. Bunun bir önlem olmadığı inancındayım. Bunun aksine ülke içindeki ayrışmayı ve kinlenmeyi daha da geliştirici olacağı düşüncesindeyim” dedi.

-“BİZİM ÜLKEMİZDE İHMALLERİN BİR ÜRÜNÜ”-

Başbakan Davutoğlu’nun uluslararası kamuoyunun IŞİD’e gösterdiği karşıtlığı PYD’ye göstermemesine tepki gösterdiğinin anımsatılması üzerine Sarıhan ifadelerini kullandı:

“IŞİD’in azgın bir şiddet politika sergiliyor oluşu özellikle ülkemize karşı iktidarın ihmallerinin sonucudur. Aynı şey bizim ülkemizde ihmallerin bir ürünüdür. Bu yanıyla uluslararası güçler hangi gerekçe ile bize destek vermektedirler, destek vermelerinin sebebi nedir bunu da kavramaya çalışmak gerekiyor, özellikle mülteciler ile ilgili uygulamanın, para karşılığı koruma tavrına dönüşmüş olması bizim dış politikamızda sağlıklı bir talepte bulunmamızı engelleyen bir sonuca ulaşmıştır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.