"TEOG Bir Yarışa Döndü Üniversite İmtihanı Gibi Oldu"

Başbakan Binali Yıldırım, “Sekizinci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa, ‘ben spor okuluna gitmek istiyorum’, buyur git. ‘Ben ilim adamı olacağım, daha çok matematik, daha çok fizik, daha çok fen okuyacağım’ sen de oraya git. ‘Ben edebiyatçı olacağım, şiir yazacağım, masal yazacağım’ sen de sosyal bilimlere git. ‘Ben din alimi olacağım, fıkıh öğreneceğim’ e sen de imam hatip lisesine git. Herkes istediği yere gidecek” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, kalkması gündemde olan TEOG’a ilişkin, “Zaman içerisinde bu TEOG, bir yarışa döndü. Aynen üniversite imtihanı gibi oldu. Sizin stresinizi artırdı, uykularınızı kaçırdı. Onun için gereken düzenlemeleri yapacağız” dedi.

Başbakan Yıldırım, Şanlıurfa’da Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulu'nda, 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı açılış töreninde konuştu.  Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığının bir yıldır yeni müfredat üzerinde çalıştığını, 200 bin kadar veliyle görüşüldüğünü, uzmanların aylarca çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Bir yıldır Milli Eğitim Bakanlığımız çalıştı. 200 bin kadar veliyle görüşüldü, uzmanlar aylarca çalıştı. Arkasından müfredat son şeklini aldı. Müfredat, hayatın ihtiyaçlarına cevap veren, hayatta karşılığı olan bilgilerle yeniden oluşturuldu. Bu müfredat uluslararası eğitim standartları esas alınarak yapıldı. Müfredat değişimi öğrencilerin temel insani değerler; sevgi, saygı ve adalet gibi önemi kavramların öğrenilmesi; beşeri ve sosyal ihtiyaçların anlatılması esasına göre yapılandırıldı. Yeni müfredatta yabancı dil eğitimi de yeniden ele alındı. Yıllarca gramer kurallarını öğrenen ancak bir türlü yabancı dili öğrenemeyen bir yabancı dil öğretim sistemi vardı. Bu müfredatta artık bu sistem terk ediliyor, doğrudan pratikten yola çıkarak dil öğretme başarısını gösteren ülkelerin uyguladığı yöntemi hayata geçiriyoruz.”

“ANA MUHALEFET HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ HER ŞEYE KARŞI”

Müfredatın neden değiştirildiğine ilişkin eleştiriler olduğunu belirten Yıldırım, “Gayet tabii ki değiştireceğiz. Toplumun, hayatın, ekonominin ihtiyaçları siz gençlerin ihtiyaçları değişim gerektiriyor da onun için değiştiriyoruz. Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşımak için değiştiriyoruz. Ama ana muhalefet her zaman olduğu gibi her şeye karşı. Çağ dışı tartışmalar dışında bir fikri yok. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 1,5 ve 9. Sınıftaki öğrenciler bu yeniden yazılmış, gözden geçirilmiş müfredatla işe başlayacaksınız. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“DEDİKODU EDENLERE İTİBAR ETMEYİN”

Başbakan Yıldırım, velilerden bir istirhamı olduğunu belirterek, “Yeni müfredatın kapağını bile açıp bir satır okumamış ama ‘şu da yokmuş bu da yokmuş’ gibi dedikodu edenlere itibar etmeyin. Bizi bir ve beraber yapan, hep birlikte Türkiye kılan değerlerimizin ne olduğunu biliyoruz ve bunlar da okullarımızda öğretilmeye devam edecek” diye konuştu.

“ZAMAN İÇERİSİNDE BU TEOG BİR YARIŞA DÖNDÜ”

Kendisini dinleyenlere, “TEOG kalksın mı, kalsın mı” diye soran Yıldırım, “kalksın” yanıtını almasının ardından şöyle devam etti:

“İşte bu. Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş, açılımı bu. Yani siz sekiz sene okudunuz, dokuzuncu sene hangi okula gideceksiniz? TEOG aslında bir giriş sınavı değil. Okulda girdiğiniz imtihanlardan her sömestr bir tanesini milli eğitim bakanlığımız Türkiye’nin her tarafından merkezi olarak yapıyor. Böylece okullardaki notların yanı sıra merkezi sınavdan alınan notlar da dikkate alınarak sizin ortaokuldan sonra en uygun, en iyi istediğiniz liseye gitmenizin hazırlığını yapıyor. Ama zaman içerisinde bu TEOG, bir yarışa döndü. Aynen üniversite imtihanı gibi oldu. Sizin stresinizi artırdı, uykularınızı kaçırdı. Biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz? Onun için gereken düzenlemeleri yapacağız.

“İSTENMEYEN AŞ YA KARIN AĞRITIR YA BAŞ ONUN İÇİN İSTEDİĞİNİZ YERE GİDECEKSİNİZ”

Sekizinci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa, ‘ben spor okuluna gitmek istiyorum’, buyur git. ‘Ben ilim adamı olacağım, daha çok matematik, daha çok fizik, daha çok fen okuyacağım’ sen de oraya git. ‘Ben edebiyatçı olacağım, şiir yazacağım, masal yazacağım’ sen de sosyal bilimlere git. ‘Ben din alimi olacağım, fıkıh öğreneceğim’ e sen de imam hatip lisesine git. Herkes istediği yere gidecek. Bunun için ortaokulda yönlendirileceksiniz. Okul, öğretmenler, anne ve babalar yönlendirecek. Sistem değişikliği diye bir şey yok. Bu tamamen tezvirattır. Bunlara itibar etmeyin.  Amacımız yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleri. Biliyorsunuz, istenmeyen aş ya karın ağrıtır ya baş. Onun için istediğiniz yere gideceksiniz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.