Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

“Toplumun Her Kesimine Sahip Çıkmak Zorundayız”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Asgari ücretin yarısının altında ücret alan kaç kişi var biliyor musunuz? 2 milyon 136 bin kişi. Bu ülkede 21.yüzyılda 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin yarısıyla geçiniyor. Peki bunların sorununu, bunların derdini kim dile getiriyor? Sokak Ekonomisi Çalıştayı yaptık. Türkiye Cumhuriyeti devletinde bir ilktir Sokak Ekonomisi Çalıştayı. Çöpten kağıt toplayanlar var, plastik toplayanlar var, bunların da örgütlenmesi lazım, bunların da hakları var, bunların da emekli olmaya hakları var. Örgütlemeyi kim yapacak? Sendikaların yapması lazım, gelin arkadaş bir araya demesi lazım, size destek vereceğiz demesi lazım, sizin de sigortalı olma hakkınız var, sizin de emekli olma hakkınız var demesi lazım. Toplumun her kesimine sahip çıkmak zorundayız." dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "TBMM’nin duvarının dibine gelip bir işçi kendisini yaktı aylardır işsizim diye, “çoluk çocuğum var geçinemiyorum, mektup yazdım çözüm bulun, ailem aç, çocuklarım aç” deyip kendisini yaktı. Ben şunu bekledim, sendikacı arkadaşlar giderler, o işsiz arkadaşın kendisini yaktığı duvarın dibine birer tane karanfil koyarlar, hiçbir şey yapmasalar bile." dedi. 

"Sendikalaşma sosyal devlette olmazsa olmazdır"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tez-Koop-İş'in Ankara'da düzenlenen 11. Olağan Genel Kurulu'na katıldı Burada yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu, "sendikalaşmayı niye yaparız? Bu hak niye alınır? Sosyal devlet olduğu için. Çalışan sermayenin karşısında daha güçsüzdür, hakkını korumamız gerekiyor. O nedenle sendikalaşma sosyal devlette olmazsa olmazdır." dedi. 

 "İşçilerin örgütlenmesi lazım, sendikalaşması lazım"

Sendikalaşmanın önündeki engeller nedir, niye insanlar rahatlıkla sendikalaşamıyorlar? Bunun cevabını da vereyim diyen Kılıçdaroğlu, "1980 darbesinden sonra ilk yaptıkları iş sendikalı olmanın önüne bariyerler, engeller koymalarıdır. Ne demek işçi hak arayacak, ben ne kadarını verirsem sen de ona razı olacaksın, bu mantıkta gidildi. Peki ne yapmamız lazım? Her yerde söylüyorum yine söylüyorum, 12 Eylül darbe hukukundan Türkiye arındırılmadıkça Türkiye’ye demokrasi gelmez, nokta. Bunun olması lazım. İşçilerin örgütlenmesi lazım, sendikalaşması lazım, Bu olmadığı takdirde hak talebiniz havada kalıyor." dedi. 

"Ben bu görevi yerine getireceğim"

Kılıçdaroğlu, "Sizler sendikalısınız, çok mutlu sizlere. Toplumun kaymak tabakası aslında sendikalı, toplu sözleşme var. Peki bir de diğerlerini düşünün, Flormar işçilerini düşünün, bir yılı aşkın süredir bekliyorlar toplu sözleşme için bizim sendikalaşma hakkımız bize teslim edilecek mi diye. Kim yapacak bunu? Çalışma Bakanlığı. Yapıyor mu? Yapmıyor. Tepki? Tepki cılız, niye cılız? Sizin güzel bir sloganınız vardı “susma, sustukça sıra gelecek” diye. Sırayla geldi, bütün fabrikalar sırayla kapatıldı. Ama ne zamanki bir fabrika kapatılmaya başlandı o zaman sloganlar atıldı. Diğer fabrika özelleşirken hiç ses çıkarılmadı. En büyük sorunumuz bu. Diyeceksiniz ki, sendikanın genel kurulunda Genel Başkan çıkıp bizi eleştirir mi? Ben sizdenim arkadaşlar, ben sizin ailenizin bir parçasıyım. Onun için benim sizi eleştirmeye hakkım var, sizin de beni en acımasız şekilde eleştirmeye hakkınız var. Biz bir aileyiz. Siz demokrasiyi savunuyorsunuz, ben de her koşulda, her ortamda sizin haklarınızı savunmak zorundayım. Bu benim görevim. Ben bu görevi yerine getireceğim." dedi. 

"Eğer bir yerde sendika varsa kayıt dışı çalışma yoktur"

Milyonlarca insan'ın kayıt dışı çalıştığını belirten Kılıçdaroğlu, "Dört şekilde kayıt dışı çalışma oluyor onu da söyleyeyim. Bir; tamamen kayıt, dışı çalışıyor, emek harcıyor, ücret alıyor, kayıtlarda hiç yok. İki; çalışıyor, emek harcıyor; 30 gün çalışıyor 15 gün gösteriyorlar, bir hafta gösteriyorlar. Üç; bir ay çalışıyor, bir ay gösteriyorlar, yüksek ücret alıyor, asgari ücret gösteriyorlar. Dört, bunların karması. Kayıt dışı çalışma bu ülkenin temel sorunlarından birisidir. Diyeceksiniz ki ne olacak yani şimdilik çalışıyor idare eder. Peki bunun emeklilik hakkı olmayacak mı, bu emekli olmayacak mı, bunun çoluk çocuğu yok mu, bunun kıdem tazminatı hakkı olmayacak mı? Kayıt dışı çalışmayla mücadele; dünyada bilinen en etkin tek mücadele var sendikalaşmak. Eğer bir yerde sendika varsa kayıt dışı çalışma yoktur. Kimin ne kadar çalışacağı, kaç saat çalışacağı, ne kadar ücret alacağı zaten yazılı orada. Siyasal iktidarların sendikalaşmayı engellemelerinin temelinde kayıt dışı çalışmayı teşvik etmek vardır. Daha az ücret ödensin, daha düşük ücret ödensin. Kişilerin ne kadar çalıştığı, ne kadar süre çalıştığı, ne kadar ücret alındığı olmasın, görünmesin diye." dedi. 

"Bu ülkede 21.yüzyılda 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin yarısıyla geçiniyor"

Asgari ücretin yarısının altında ücret alan kaç kişi var biliyor musunuz? 2 milyon 136 bin kişi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bu ülkede 21.yüzyılda 2 milyon 136 bin kişi asgari ücretin yarısıyla geçiniyor. Peki bunların sorununu, bunların derdini kim dile getiriyor? Sokak Ekonomisi Çalıştayı yaptık. Türkiye Cumhuriyeti devletinde bir ilktir Sokak Ekonomisi Çalıştayı. Çöpten kağıt toplayanlar var, plastik toplayanlar var, bunların da örgütlenmesi lazım, bunların da hakları var, bunların da emekli olmaya hakları var. Örgütlemeyi kim yapacak? Sendikaların yapması lazım, gelin arkadaş bir araya demesi lazım, size destek vereceğiz demesi lazım, sizin de sigortalı olma hakkınız var, sizin de emekli olma hakkınız var demesi lazım. Toplumun her kesimine sahip çıkmak zorundayız." dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.