Öne Çıkanlar azerbaycan Kent diyarbakır pkk Ayyuka eNBE akbank bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul çin

Trafik Cezalarında Yeni Dönem

Trafik cezalarında yeni dönem başlıyor. Meclis Genel Kurulu’nda trafik cezalarına ilişkin teklif kabul edildi.  El fireni çekerek aracı kendi etrafında döndüren  5 bin 10 TL, seyir halindeyken cep telefonu kullanan 235 TL, kırmızı ışık ihlali yapan sürücü 235 TL, makas atan sürücü bin 2 TL ödeyecek.

Meclis Genel Kurulu’nda sabaha karşı trafik cezalarına ilişkin düzenlemeleri de içeren Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kabul edildi.

HURDA ARAÇLAR

Yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:

Hurdaya çıkarılmış araçların karayolunda sürülmesi yasak olacak. Bu araçların karayolunda sürüldüğünün tespiti halinde sürücüsüne 2 bin 18 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve bu araçlar trafikten men edilecek. Ayrıca mülki amir tarafından aracın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek.

ÇAKAR LAMBA

Mevzuatta belirtilen ışıklı veya sesli uyarı işareti veren cihazların mevzuatta izin verilmeyen araçlara takılması ve kullanılması yasak olacak. Çakar olarak bilinen ışıklı ve siren takmak suretiyle vatandaşı rahatsız edenler bin 2 Türk Lirası ödeyecek

ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ BİLDİRME

Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişikliğin işleten tarafından 30 gün içinde araç tescil belgesine işletilmesi zorunlu olacak. Bu düzenlemeye uymayan işletenlere 108 Türk lirası idari para cezası verilecek.

MUAYENESİZ ARAÇ

Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması halinde, araç sahibine 235 Türk lirası idari para cezası verilecek.

ARDI ARDINA BİRDEN FAZLA ŞERİT DEĞİŞTİREN

Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştiren bin 2 Türk lirası ödeyecek.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇEN

Trafik zabıtası veya diğer yetkililerin dur işaretlerine, ışıklı trafik işaretlerinden kırmızı renkli olanına ve sesli işaretlere uymayan sürücüler 235 lira cezası ile cezalandırılacak.

Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde kırmızı ışık kuralını üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri 30 gün süreyle geçici olarak geri alınacak.

HIZ SINIRLARI

Hız sınırlarını; yüzde ondan yüzde otuza (otuz dahil) kadar aşan sürücülere 235 Türk Lirası, yüzde otuzdan yüzde elliye (elli dahil) kadar aşan sürücülere 488 Türk Lirası, yüzde elliden fazla aşan sürücülere bin 2 Türk Lirası idari para cezası verilecek.

ARACI KENDİ ETRAFINDA DÖNDÜREN

Herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi yasak. Buna  uymayan sürücülere 5 bin 10 Türk lirası idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri altmış gün süreyle geri alınacak.

CEP TELEFONU KULLANAN

Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücüler 235 Türk lirası ile cezalandırılacak.

YAYALAR

Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorunda olacak. Buna uymayan sürücüler 488 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılacak.

ARAÇLARINI MOTORLU ARAÇ TESCİL BELGESİNDE GÖSTERİLEN MAKSADIN DIŞINDA KULLANANLAR

Araçlarını motorlu araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine bin 2 Türk lirası idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, araç onbeş gün süre ile trafikten men edilecek.

ÇALIŞMA İZNİ/RUHSATI ALMADAN YOLCU TAŞIYANLAR

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediyeden; çalışma izni/ruhsatı almadan, alınan izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında, alınan izin/ruhsatta belirtilen çalışma bölgesi/güzergâh dışında belediye sınırları dâhilinde yolcu taşımak yasak. Çalışma izni/ruhsatı almadan yolcu taşıyanlara  5 bin 10 Türk lirası idari para cezası verilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.