Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

“Türkçe Derslerinin Engellenmesi Berlin’de Yaşayan Türk Toplumuna Saygısızlıktır”

T.C. Berlin Konsolosluğu tarafından verilen Türkçe ve Türk kültürü derslerinin bazı belediyelerce engellenmesini Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir yara olarak değerlendiren AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Berlin’de 40 yıldan bu yana devam Türkçe derslerinin engellenmesi, özellikle 50 yılı aşkın süredir Berlin’de yaşayan Türk toplumuna saygısızlıktır. İlgili belediyelerin bu yanlıştan vazgeçeceğini ümit ediyorum." dedi.

Yeneroğlu açıklamasında, “Almanya’da konsolosluklarımız tarafından okullara giden Türk çocuklarına Türkçe dersleri veriliyor. 40 yıldan bu yana devam eden bu dersler, çocuklarımızın anadil eğitimine verdikleri katkıyla önemli bir ihtiyacı gideriyor. Okul yönetimi veya belediyeler gerekli imkânı sunarak dolaylı olarak bölgedeki Türk toplumunun yerel aidiyetini besliyor. Öte yandan birçok araştırmada ana dilin iyi olmasının Almanca öğrenimini olumlu yönde etkilediği hususunun altı çiziliyor.

Böyle çok boyutlu faydası olan Türkçe derslerinin son olarak Berlin’de bazı belediyelerce engellenmesi, Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir yaradır. Mütekabiliyet ilkesine de aykırı olan bu gelişme, özellikle 50 yılı aşkın süredir Berlin’de yaşayan Türk toplumuna saygısızlıktır. Belediyelerin bu tutumu, iki toplum ve kültür arasındaki mesafenin artmasına su taşımaktan başka bir işe yaramayacaktır. Konsolosluklarımız tarafından verilen Türkçe dersleriyle ilgili Alman medyasında belirli süredir gerçek dışı ve sansasyonel yayınlar yapılıyor. Kira ücreti talep etme yoluyla Türkçe derslerine son verme girişimi bu yayınların etkili olduğunu gösteriyor.

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin tarihi bir süreçten geçtiği malum. Bu kritik dönemde, özellikle temel haklar ve karşılıklı güvenlik konularında ilişkileri daha da gerginleştirecek adımların atılmaması beklenir. Ancak Berlin’deki gelişme ateşe körükle gitmenin nasıl olacağını göstermektedir. Ayrıca İstanbul Lise’sinde noelin derslerde sözde yasak edilmesi karşısında ayağa kalkan Alman medyası, geçmişte birçok olayda gördüğümüz gibi bu gelişmeye karşı üç maymunu oynayarak çifte standardı tekrarlamıştır.

Neredeyse göç tarihiyle aynı geçmişe sahip olan ve onbinlerce Türkiye kökenli insanın belleğinde önemli bir yeri olan Konsolosluk Türkçe dersleri Berlin’de yeni nesiller için de devam etmelidir. Bu düşüncelerle ilgili belediyelerin bu yanlıştan vazgeçeceğini ümit ediyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.