Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit fetö adana abd tesk yunanistan tüik Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

"Türkiye Şu Anda DEAŞ’la Fiilen Sahada Bir Savaş Halindedir"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz hafta DEAŞ’ın yayınladığı görüntüler üzerine, “Medyadaki bazı arkadaşlar da lütfen ayaklarını denk alsınlar. Sosyal medya sorumsuzca yayın yapılacak bir alan değildir. Türkiye şu anda DEAŞ’la fiilen sahada bir savaş halindedir. Oturduğu sıcak masalarda uyduruk görüntüler üzerinden propagandalarla Türk halkının moralini bozmaya çalışmak, vatanseverlik değildir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen 2016 yılının son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulundu. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu gündeminde üç önemli konuyu ele aldıklarını belirterek, görüşülen konuları şöyle açıkladı:

Ahilik Fonu

“Ahilik Fonu ile ilgili bir bilgi sunuldu. Ahilik ya da Esnaf Fonu diyebiliriz. Böylece esnaf ve sanatkarların, işsizlik fonu benzeri bir fona sahip olması, esnaf ve sanatkarlar açısından tasarruf artırıcı bir mekanizmanın kurulması ve esnaflarımız eğer ekonomik zorluklarla ve kapanma riskiyle karşılaşırlarsa bunlara karşı da bir dayanışma sandığı şeklinde hareket edecek bu fonun kurulması yönünde esnaf ve sanatkarlarımızdan uzunca süredir bir talep vardı. Bu talep ilgili bakanlıklar tarafından değerlendirildi. Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, konuyla ilgili tüm detayları bizlerle paylaştı ve konu tartışmaya, müzakereye açıldı. Bu bir, esnaf açısından işsizlik fonu mahiyetinde. Esnaf çalışırken bu fona belli miktarda para yatıracak, devlet olarak da biz belli bir destek vereceğiz. Böylece esnafların hem tasarruf yapması sağlanacak hem de güç durumda kaldıklarında bu fonun nimetlerinden istifade etmeleri sağlanmış olacak.

Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi

Epeydir üzerinde konuştuğumuz, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle ilgili çalışmalardır. Bu konuda Ekonomi, Dışişleri ve Avrupa Birliği Bakanlığı teknokrat düzeyinde işbirliği içerisinde çalışmaları belli bir noktaya getirdi. Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği müzakerelerinin yeniden başlatılması, serbest ticaret anlaşmaları vasıtasıyla Gümrük Birliği’nin çeşitlendirilmesi ve özellikle AB’nin genelini ilgilendiren konularda da Türkiye’nin taraf olmasını sağlayıcı adımları atılması için neler yapılabilir, bununla ilgili çalışmalar gündeme getirildi. Burada dört alternatif senaryo var, bunların arasından en uygun olanların tespit edilip bu senaryoların sektör bazında da zenginleştirilmesi temin edilecek ve böylece Gümrük Birliği’nin yeniden müzakeresi ile ilgili AB tarafıyla müzakere süreci başlatılacaktır.

YÖK Kanun Tasarısı

Yükseköğretim Kurulunun Kalite Kurulu tarafından hazırlanan bir YÖK Kanun Tasarısı sunumu var. Bakanlar kuruluna sunuldu, bununla ilgili tartışmalar olgunlaştırılarak kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşılacaktır.”

Başbakan Yıldırım-MHP Lideri Bahçeli Görüşmesi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin dünkü görüşmelerine ilişkin soruya yanıt veren Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

“MHP ile anayasa konusundaki görüşmelerimiz başından itibaren son derece açık ve şeffaf yürütülüyor. Zaman zaman hem iki heyet arasındaki görüşmeler, ayrıca iki genel başkanın bir araya gelip yapmış oluğu görüşmelerle konu bütün detaylarıyla ele alınıyor. Baştan belirlenen prensipler çerçevesinde, herhangi bir sapma söz konusu değildir. Tam bir mutabakat çerçevesinde MHP zaten Meclis’e inmiş olan, komisyonda görüşülmeye başlanmış olan bu Anayasa paketine destek vermeyi sürdürecektir.”

DEAŞ’ın Yayınladığı Görüntüler

DEAŞ tarafından kendi sosyal medya hesaplarından yayılan ve kamuoyunda infial yaratan görüntülerle ilgili teyit edilmiş bilgi olup olmadığı sorulan Kurtulmuş, “Bu video görüntüleri ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından teyit edilmiş bir bilgi yoktur. Zaten teyit edilmiş bir bilgi olsa kamuoyuyla paylaşırız. Bu tür terör örgütleri dünyanın en aşağılık, en kirli mekanizmaları. Olsun, olmasın, herhangi bir video görüntüleri yayınlayarak halka korku salmak istiyor. Halkı çaresizliğe itmek, kendi içine kapatmak istiyor. Kusura bakmasınlar, medyadaki bazı arkadaşlar da lütfen ayaklarını denk alsınlar. Sosyal medya sorumsuzca yayın yapılacak bir alan değildir. Türkiye şu anda DEAŞ’la fiilen sahada bir savaş halindedir. Oturduğu sıcak masalarda uyduruk görüntüler üzerinden propagandalarla Türk halkının moralini bozmaya çalışmak, vatanseverlik değildir. Sosyal medya büyük bir nimet ama bundan milli birliğimizi, beraberliğimizi kuvvetlendirecek şekilde istifade edelim. Ama terör örgütlerinin istediği şekilde sosyal medyayı kullanacak bir duyarsızlık içinde kimse olmasın. Bu milli bir sorumluluktur, milli bir görevdir. Herkese tek tek hatırlatacak değiliz. Çok şükür ulusal medyada son dönemde ciddi bir dayanışma vardır bu konuda. Haberleri milli menfaat süzgecinden geçirerek değerlendiriyorlar. Bu değerlendirme içinde hareket eden medya kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum” yanıtını verdi.

Fırat Kalkanı

Kurtulmuş, “Fırat Kalkanı çerçevesinde, Musul operasyonunun durgunluk süreci yaşadığı ve bu nedenle IŞİD’in asıl güçlerini El Bab’a kaydırdığı yönünde haberler geliyor. Bu doğru mudur? İkincisi, El Bab’a koalisyon güçlerinden destek gelmediğini biliyoruz. Türkiye bu konuda adımlar atıyor mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Sorunun bu şekilde gündeme getirilmesi, kendi içinde tutarsızlık gösteriyor. Musul’da DEAŞ çok kuvvetli bir şekilde direnç gösterdiği için zaten Musul operasyonu bitirilemedi. DEAŞ unsurları Musul’dan ayrıldılar diye El Bab operasyonları savsaklanıyor değil.  Musul’daki unsurlar orada varlıklarını sürdürüyor. Birincisi bu. İkinci mesele ise, Türkiye El Bab operasyonu ile ilgili, Fırat Kalkanı operasyonunun bütün ayakları ile ilgili, ilgili bütün tarafları zamanında bilgilendirmektedir. Cerablus, El Bab, Membiç meselesi. Örneğin Membiç’ten PYD unsurlarının çıkarılması için şu anda seri görüşmeler sürdürülüyor. Başta verilen söz çerçevesinde PYD unsurlarının Fırat’ın doğusuna gitmesini sağlayacak sonuç elde edilecektir. Ama sonuçta Türkiye bir dönem dışardan hava koalisyonunu destekledi ama Türkiye’ye kimse yardım etmese de Türkiye bu bölgeleri kendi ulusal güvenlik meselesi olarak gördüğü için Türkiye El Bab operasyonunda kendi imkanlarıyla çözebilecek durumdadır. Tabi çok kolay değil, hepimiz farkındayız. Ama hep beraber millet olarak bu desteği vereceğiz ve El Bab’ın Türkiye’nin ulusal güvenliğinin bir parçası olduğunu unutmayacağız.”

“Ilımlı Muhalif Güçlerinin Yer Alması Da Eşyanın Tabiatı Gereğidir”

Halep’teki tahliyelerin ardından, Halep’teki bazı silahlı grupların El Bab harekatına destek vermek üzere bölgeye geçtiğine yönelik haberler olduğu hatırlatılan Kurtulmuş, bu haberlerin doğruluğuna ilişkin soruya, “Sahanın son derece karmaşık olduğunu görmemiz lazım. Bu coğrafyada sürdürülmesi gereken, Musul, Rakka, El Bab gibi sürdürülmesi gereken operasyonlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla burada birilerinin herhangi bir şekilde oturarak ya da birtakım sosyal medya bilgilerine dayanarak, ‘Şuradan şu birlik geliyor, buradan birlik şuraya kayıyor’ gibi ifadelerle bir savaş stratejisti gibi yorumlar yapmalarını doğru bulmam. Üç şehirde de, uluslararası camia bir an evvel DEAŞ’ı buradan temizlemek için işbirliği yapıyor. Ümit ederim ki sonuç elde ederiz. Bu çerçevede, bu şehirlerin her birinde Suriye’nin ılımlı muhalif güçlerinin yer alması da eşyanın tabiatı gereğidir” yanıtını verdi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.