Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Melatonin hormonu Mangal En İyi Uluslararası Film Cansu İvecen Kuru Gürültü Halil İbrahim Bekdemir Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Entube hasta sayısı

Ünal: "13 Yıl Boyunca Yaşananlar Topbaş'ı Bir Tercih Noktasına Getirmiştir"

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, “13 yıl boyunca Kadir Topbaş Büyükşehir Belediye Başkanlığı yürütmüştür. Bu süreç içinde yaşananlar, olup bitenler bunların tamamının toplamı Topbaş’ı bir tercih noktasına getirmiş o da bu kararını kamuoyuyla paylaşmıştır” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ünal saat 15.55’te başlayan MYK toplantısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ünal, İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı Kadir Topbaş’ın neden istifa ettiğine yönelik soruya şu cevabı verdi:

“İSTİFA KİŞİSEL BİR TERCİHTİR”

“İstifa kişisel bir tercihtir. Burada Kadir Topbaş’ın hem istifasını açıkladığı esnada hem de daha sonraki açıklamalarında bunun kişisel kararı olduğunu ve bir sürecin sonunda bu kararı aldığını, onurlu bir şekilde görevine başlayıp onurlu bir şekilde görevini teslim ettiğini ve Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifasının AK Parti siyasetinden, partisinden, davasından ayrılmak anlamına gelmediğini ifade etti. AK Parti siyasetinin, bu davanın bir eri olduğunu ifade eden Topbaş, bu süreçte istişarelerde bulunmuştur, bunun sonucunda kişisel tercihini yapmıştır. Burada hiçbir şekilde hiçbir tercihi tek bir nedenle izah edemeyiz. 13 yıl boyunca Kadir Topbaş Büyükşehir Belediye Başkanlığı yürütmüştür. Bu süreç içinde yaşananlar, olup bitenler bunların tamamının toplamı Topbaş’ı bir tercih noktasına getirmiş o da bu kararını kamuoyuyla paylaşmıştır.”

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, “Sınır kapılarımız şu ana kadar kapatılmış değil. Çünkü Irak Merkezi Yönetimi sınır kapılarını teslim almak için harekete geçmiş durumda. Biz Irak Merkezi Yönetimi’nin sınır kapılarını teslim almak için başlattığı bu girişimin sonucuna göre sınır kapılarıyla ilgili de kararımızı açıklayacağız” dedi.

Ünal, Almanya’daki seçim sonuçlarına bakıldığında kampanyalarını Türkiye karşıtlığı üzerine kuran partilerin özellikle merkez siyasetin ciddi bir oy kaybı yaşadığını belirterek şunları kaydetti:

"Bizim bu süreçte hep söylediğimiz şey şuydu, herhangi bir şekilde ırkçı söylem üzerine siyasetinizi inşa ederseniz kendi ülkenizde merkez siyaseti zayıflatırsınız bunu her zaman söyledik. Çünkü Hollanda’da bunu gördük, Hollanda’da şu anda hükümet kurulamamış durumda. Aynı şekilde Almanya da Merkel’in yaklaşık 9 puanlık oy kaybının getirdiği sonuçları nasıl yöneteceğini şu anda Almanya ve Merkel özelinde düşünüyor. Biz burada şunu ısrarla söylüyoruz zaten aslı varken sizin yürüttüğünüz ırkçı söyleme seçmen neden oy versin. Bunu da söylemiştik ve aynı şekilde maalesef yükselen ırkçı söylem kendi merkezini buldu. Yani ne Schulz’un ne de Merkel’in söylemine bu siyasal talep bir cevap olarak bir oy olarak dönmedi ve kendi asli siyasal merkezi olan ilgili siyasi partiye gitmiş gözüküyor. Maalesef bu süreçte bizle uğraşmaktan iç siyaseti unuttular neticede ırkçılığa yol açtılar. Ve maalesef ikinci dünya savaşından sonra ırkçılar ilk kez parlamentoya girdiler Almanya’da. Türkiye’yi otoriterleşmeyle eleştirenler ırkçılığa yol açan siyasi patika oluşturdu maalesef Almanya’da.”

“KÜRTLER BİZİM BÖLGEDEKİ KADİM MÜTTEFİKLERİMİZDİR”

Dün gerçekleşen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Partili Ünal şöyle konuştu:

"Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin tek taraflı referandum kararını sonuçları her ne olursa olsun Türkiye’nin tanımayacağını daha önceden ifade etmiştik. Bu referandumun ne Araplara ne Kürtlere ne Türkmenlere ne Ezidilere ne Süryanilere faydasının olmayacağını bölgede şu anda oluşturulmaya çalışılan istikrara ve barışa katkı sunmayacağı gibi yeni gerilim alanları oluşturacağını ısrarla ifade ettik. Aynı şekilde bizim ısrarla bu süreçte aldığımız pozisyonun Kürt kardeşlerimizle, Kürtlerle Kürt düşmanlığı ile hiçbir ilgisinin olmadığını bu meselenin tamamıyla uluslararası ilişkilerin bir meselesi olduğunu bu meselenin Türkiye’nin milli güvenliği, sınır güvenliği, bölgenin istikrarı ve barışı çerçevesinde ele alındığını defatle ifade ettik. Ve biz özellikle hem Suriye’de hem Irak’ta bir düzen arayışı içerisindeyken bir istikrar ve barış arayışı içerisindeyken ve düne kadar Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi her konuyu bizimle istişare ederken bir sabah kalkıp referandum kararı almış olması ve aldığı bu referandum kararının da özellikle İsrail hariç bölge ülkelerinin tamamı tarafından tasvip edilmemesi ve onaylanmamasında aynı şekilde dikkatlerinize sunmak isterim.”

"TÜRKİYE'NİN TAVRI SON DERECE AÇIKTIR"

Türkiye ve AK Parti’nin bölge Kürtlerinin hakları ve kazanımları konusunda uzun yıllardan beri ciddi çabalar harcadığını ve harcamaya devam ettiğini belirten Ünal, “Hiç kimse bu meseleyi Türkiye’nin bölgede yaşayan Kürtlerle ilgili bir karşı duruşu olarak ele almasına asla müsaade etmeyiz. Kürtler bizim bölgedeki kadim müttefiklerimizdir ve bu konuda Türkiye’nin tavrı son derece açıktır. Bizim bölgede bir oldu bittiye karşı çıktığımızı ve bunu da kabul etmeyeceğimizi ifade etmemizin ayrı bir hukuku ve sebebi var” dedi.

“BİZ BÖLGEMİZDE SINIRLARIN DEĞİŞMESİNE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Referandum sonrasında siyasi, askeri, ekonomik tedbirler, yaptırımlar ve Habur Sınır Kapısıyla ilgili bir tasarrufun olup olmayacağı ile ilgili soru üzerine Ünal, MYK Toplantılarında konuyu daha çok siyaset zemininde ele alıp değerlendirdiklerini belirterek şunları kaydetti:

“Siyasi olarak AK Parti meseleye nasıl bakıyor diye soracak olursanız. Bir biz bölgede artık terör fazının başka bir sürece dönüştüğünü görüyoruz. Yani bugüne kadar bölgenin terör örgütleri üzerinden terörize edilmesi süreci artık yeni bir faza dönüşmüş durumda bu yeni faz öyle görülüyor ki bölgede sınırların, statülerin konuşulduğu gerilim alanlarının değiştirildiği bir sürece eviriliyor devletler eliyle. Biz burada şu kararlılığı AK Parti olarak net olarak koyuyoruz: Biz bölgemizde sınırların değişmesine asla müsaade etmeyeceğiz, bizim sınırlarımız bellidir. Bizim Irak’la, Suriye ile sınırlarımız bellidir. Bizi Suriye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu ve bölge henüz daha yeni kurulmuş bir devlet olarak İsrail’in oluşturduğu gerilim alanlarını bile yönetemezken bölgede yeni kurulacak ya da kurulmuş olacak bir statünün bir devletin oluşturacağı bir gerilim alanlarının bölge istikrarına ve bölge barışına ciddi anlamda zarar vereceğini biliyoruz. Ve biz herhangi bir şekilde bölgede bir oldubittiye de müsaade etmeyeceğiz sınır kapılarımız şu ana kadar kapatılmış değil. Çünkü Irak Merkezi Yönetimi sınır kapılarını teslim almak için harekete geçmiş durumda. Biz Irak Merkezi Yönetimi’nin sınır kapılarını teslim almak için başlattığı bu girişimin sonucuna göre sınır kapılarıyla ilgili de kararımızı açıklayacağız.”

UYUM YASALARI

Öte yandan uyum yasalarına ilişkin bilgilerin kamuoyuna yansıması üzerine Cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların parti çatısı altında kampanyalarını yapabileceği, parti logolarını kullanabileceği ve parti olanaklarını kullanılabileceğine ilişkin bir çalışmanın söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya AK Parti Sözcüsü Ünal, MYK’da bu konuların değerlendirildiğini yasal düzenlemelerin 2019 yerel seçimlerinin bir yıl öncesinde tamamlanması gerektiğini ifade ederek yanıt verdi.

“BU KARAR İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN KENDİ ÖZGÜR KARARIDIR”

Ünal, Perşembe günü yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın aday gösterileceği iddiaları hakkında sorulan soruya şu cevabı verdi:

“Karar verici olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisi’dir. Burada Perşembe günü yapılacak Meclis seçimleriyle, başkanın kim olduğuna bizzat Belediye Meclisi karar verecektir. Ama biz de tabi bu seçim öncesinde doğal olarak kendi istişarelerimizi, değerlendirmelerimizi yaptık. Hem İstanbul Milletvekillerimizin hem İstanbul Belediye Başkanlarımızın hem İstanbul İl Başkanlarımızın, Meclis üyelerimizin bütün tarafların meseleye bakışı değerlendirilmesi istişare edildi değerlendirildi ve bu istişareler doğrultusunda Meclis üyelerimiz o gün bir karar verecekler. Bu karar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kendi özgür kararıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.