Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın

Ünal: Ankete Göre Cumhurbaşkanımızın Oyu Yüzde 55.6

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, seçimlere yönelik yapılan en son ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyunun yüzde 55.6 gözüktüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin milletvekilleriyle bir araya gelmesinin ardından AK Parti Sözcüsü Ünal, alınan erken seçim kararına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Erken seçimi kaçınılmaz kılan neydi?” sorusu üzerine Ünal şu yanıtı verdi:

Ben de Sayın Hükümet Sözcümüz de partimizin diğer yetkilileri de erken seçim konusunda sarf ettiğimiz ifadeleri son derece samimi, açık ve o günkü partimizin siyasi pozisyonu itibariyle ifade ettiğimiz görüşlerdir. Ana muhalefetin ifade ettiği gibi ‘bir erken seçim fikri vardı da, biz erken seçim yokmuş gibi davranıyorduk’ böyle bir durum söz konusu değil. Biz iktidar partisi olarak seçimlerin vaktinde olması gerektiği konusundaki pozisyonumuz ifade ettik. Hatta Salı günkü grup toplantısında da Sayın Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Kasım 2019 diye bunun altını çizdi ama bu henüz Sayın Devlet Bahçeli’nin erken seçim teklifinin hemen akabindeydi. Ondan sonraki süreçte ne oldu grup toplantısının hemen akabinde Sayın Cumhurbaşkanımız gerekli istişarelerini yaptı daha sonra Bakanlar Kurulu’nda konu istişare edildi ve ertesi gün Sayın Devlet Bahçeli ile konu görüşüldü. MYK ile tekrardan Sayın Cumhurbaşkanımız bir araya geldi ve nihayetinde bu yeni duruma karşı AK Parti istişarelerini, değerlendirmelerini yaptı ve en doğru pozisyonu aldı.

“SİYASETTE KENDİNİZİ ESKİ POZİSYONUNUZA MAHKUM EDERSENİZ SİYASET YAPAMAZSINIZ”

Burada daha önce şöyle demiştiniz, şimdi böyle demiştiniz gibi bazı ifadeler kullanıyor ana muhalefet sözcüleri eğer siz siyasette kendinizi eski pozisyonunuza mahkum ederseniz zaten siyaset yapamazsınız. Siyaset doğru pozisyon almaktır, hızlı, esnek davranmaktır. Bugün sürekli erken seçim çağrısı yapan, ‘hodri meydan’ diyen Cumhuriyet Halk Partisi’nin şu an içine düştüğü durumu da görüyorsunuz.”

“BİRİLERİ KENDİ EKSİKLİKLERİNİ, HAZIRLIKSIZLIKLARINI BİZE FATURA ETMEYE KALKIŞMASIN”

Uyum yasalarıyla seçime katılabilmek için 6 aylık sürenin 3 aya düşürülmesi iddialarına ilişkin Ünal, “Biz öncelikle şunun altını kalın bir çizgiyle çizelim, biz geçmişte seçimlerden alıkonulmak istenen, genel başkanı yasaklanmış, aynı şekilde partisi kapatılmak istenmiş, demokrasi dışı müdahalelerle önü kesilmiş bir gelenekten geliyoruz. Dolayısıyla biz her zaman demokrasinin tesisinden yana olduk, bu çerçevede seçime girmek için yasalarla belirlenmiş koşulları taşıyan tüm aday ve partilerin 24 Haziran’da seçmenin karşısında çıkmasından yanayız. Dolayısıyla herhangi bir şekilde bu süreçte birileri bunu kendi eksikliklerini, hazırlıksızlıklarını bize fatura etmeye kalkışmasın” dedi.

“ÖNCELİK ERKEN SEÇİMİN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRMEK”

AK Parti’nin 6. Olağan Kongresi’nin yapılacağı tarihe ilişkin soruya Ünal, “Haziran ayı içerisinde erken seçim gibi bir niyetimiz olsaydı, biz doğal olarak kongrelerimizi buna göre planlardık. Henüz daha gençlik kolları, kadın kolları kongremiz gerçekleşmedi” yanıtını verdi. Ünal, 28 Nisan'da İzmir, 6 Mayıs'ta da İstanbul kongresini gerçekleştireceklerini ve kongrelerle ilgili şu anda alınmış bir kararın söz konusu olmadığını kaydederek, “Önümüze gelen bu erken seçim süreciyle şimdi öncelikli olarak bu sürecin gereklerini yerine getiriyoruz” dedi.

ADAY GÖSTERME SÜRECİ

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik aday belirleme süreci, pusulanın nasıl şekilleneceği gibi konuların Meclis’e geleceği, buna seçimin erkene alınması göz önüne alınarak yenileri eklenip eklenmeyeceği sorusuna AK Parti Sözcüsü Ünal, uyum komisyonunda bu konunun konuşulduğunu ifade ederek, “Öncelikli olarak ihtiyaç olan konu cumhurbaşkanlığı adaylarının nasıl belirleneceğine dair aslında anayasada hüküm var ama 100 bin kişinin aday göstermesi durumunda bu aday gösterme sürecinin yasal zemini, düzenlemesi nasıl olacak gibi birkaç husus var onlarla ilgili hemen bugün çalışılıyor ve bununla ilgili hızla bir düzenlemeye gidilecek” şeklinde yanıt verdi.

“İNTERNET TEMELLİ BİR SEÇİM KAMPANYASI YÜRÜTECEĞİZ”

AK Parti’nin seçime ne kadar hazırlıklı olduğu yönündeki soruya Ünal, şu yanıtı verdi:

“AK Parti kampanyalar konusunda tam anlamıyla bir ustadır. AK Parti’nin yaptığı siyasal iletişim açısından yaptığı en muhteşem işlerden bir tanesi yürüttüğü siyasal kampanyalardır. 2002’den bugüne hem yerel, genel seçimler, referandumlar bunların kampanyaları bu konuda çok ciddi bir hafızamız güçlü reflekslerimiz ve donanımlarımız var. Mesela cumhurbaşkanlığı seçimiyle 2014 yılında hazırladığımız bir cumhurbaşkanlığı siyasi vizyon belgemiz vardı şimdi öncelikli olarak bu belgenin hızla güncellenmiş ve bizim 16 Nisan öncesinde vatandaşa vaat ettiğimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bu ülkeye getireceği refah, büyüme toplumsal sorunların çözümü, güvenlik bu konularda yapacaklarımızı kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşacağız. Hazırlıklıyız biz 7/24 halkımızla iletişim içerisinde olduğumuz için müziklerimizle büyük oranda hazır. Sadece biz her seçimde olduğu gibi güçlü bir sloganımız, görsellerimiz müziklerimiz, filmlerimiz, iyi bir medya, açık hava planlaması bunların hepsi AK Parti’nin çok hızlı bir şekilde yaptığı süreçler. Sahanın bilgilendirilmesi bu seçimin bizim açımızdan diğer seçimlerden farkı olacak biz yerinden yerel, internet temelli bir seçim kampanyası yürüteceğiz. Genel başkanımızdan mahalle başkanımıza kadar 1 saat içerisinde aynı dilin, söylemin, yorumun, bilginin paylaşıldığı internetin ve sosyal iletişim ağlarının çok güçlü kullanıldığı bir kampanyamız olacağını daha önce açıklamıştık.”

Ünal, teşkilat mensuplarının internet temelli birbiriyle iletişiminin aynı şekilde 11 milyon üyenin aktif bir siyaset platformunda dijital bir platformda birbiriyle haberleşmesinin hazırlanmış durumda olduğunu kaydetti.

Ünal, hazırlık sürecine ilişkin CHP’yi eleştirerek, “Ana muhalefet partisinin bugün içine düştüğü durum daha cumhurbaşkanı adaylarını belirleyecekler, bugün sözcüleri CHP içerisindeki en güçlü adayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Hani o La Fontaine hikayelerindeki tuhaf hikaye kahramanları gibiler. Biz her zaman her şeye hazır bir şekilde AK Parti olarak yolumuzda yürüdük” dedi.

“15 MAYIS’TA KAMPANYA SÜRECİ BAŞLAR”

Ünal, en son yapılan ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyunun yüzde 55.6 gözüktüğünü belirtti. Ünal, 15 Mayıs gibi kampanya sürecinin başlayacağını ve Başbakan Binali Yıldırım’ın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı büyük mitinglerin olacağını belirterek, bunlarla ilgili planlamanın ilk MYK toplantısında gerçekleştirileceğini ifade etti.

“DEVLET BEYLE YAPILAN GÖRÜŞMEDE 24 HAZİRAN TARİHİ ÜZERİNDE MUTABAKAT SAĞLANDI”

AK Parti Sözcüsü Ünal’a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısını açıklamasının ardından 26 Ağustos tarihini ortaya atması hatırlatılarak, 24 Haziran tarihinin neye göre belirlendiği soruldu. Ünal, yapılan değerlendirmeler doğrultusunda 24 Haziran’ın en uygun tarih olduğunu belirterek, şöyle yanıtladı:

“Seçim tarihi belirlenirken öncelikli olarak seçim sürecinin, kampanyalarının, halkla ilişkilerin birçok faktörün karşılıklı olarak analiz edilmesi, bütün bunlar değerlendirildiğinde bizim önümüze en doğru tarih olarak 24 Haziran çıkıyordu. Yani Ramazan Bayramı sonrası çünkü biraz daha geç kalındığında Temmuz’un sıcağında, geçmişte bir kez 22 Temmuz 2007’de bir seçim gerçekleştirildi ama o ortamda seçime gitmenin makul olmadığı, insanların tatil planlarını yaptığı bir tarihte bunu ne ana muhalefet partisi ne diğer siyasi partiler ne de iktidar partisi yani siyasetin siyasi kampanyaların bir gereği olarak uygun değil. Biz yaptığımız değerlendirmelerde 24 Haziran tarihinin en uygun tarih olduğunu gördük ve Cumhurbaşkanımız da Devlet Beyle yaptığı görüşmede birkaç tarih üzerinde istişare edildi. Devlet Beyle yapılan görüşmede 24 Haziran tarihi üzerinde mutabakat sağlandı."

MİLLİ MUTABAKAT KOMİSYONU İLE TOPLANTI

Milli Mutabakat Komisyonu’nun ne zaman yeniden mesaiye başlayacağı sorusu üzerine Ünal, “İlk toplantı bizim bugün yaptığımız komisyon toplantısından çıkacak olan düzenleme Milli Mutabakat Komisyonu’na gelecek, orada görüşüldükten sonra hemen hızla Meclis’e havale edilmesi gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

Ünal, hızlı bir şekilde Anaya Komisyonu’nda erken seçim kararının görüşülmesi ve Genel Kurul’a getirilmesinin beklendiğini ve bu karar alındıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu’nun hızla seçim takvimini açıklayacağını belirterek, “Uyum yasaları çerçevesinde yapılması gereken bazı düzenlemeler mevcut ondan sonrada muhtemelen 15 Mayıs gibi seçim kampanyası başlayacağı için bütün milletvekillerimiz sahaya gidecekler bu takvim aralığında öncelikli olarak görüşülmesi gereken teklif ya da tasarılar neyse bunlar Meclis Başkanlığı ve diğer siyasi partilerin gruplarıyla istişare edilerek, sonuçlandırılacak” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.